Nasleduje recept na pečenú bravčovú krkovičku s červenou kapustou:
Potrebujete:
- 1 kg bravčovej krkovičky
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 veľkú cibuľu, nasekanú na kocky
- 500 g červenej kapusty, nadrobno nakrájanej
- 2 jablká, olúpané a nakrájané na malé kúsky
- 2 lyžice octu
- 2 lyžice cukru
- 1 lyžičku mletej škorice
- 2 hrnčeky vývaru alebo vody
Pečená bravčová krkovička s červenou kapustou
Postup:
- Dobre osolte a okoreňte bravčovú krkovičku zo všetkých strán.
- Rozohrejte olej na panvici a pridajte cibuľu. Orestujte ju dozlatista.
- Pridajte nakrájanú červenú kapustu a jablká. Orestujte ich spolu asi 5 minút.
- Do zmesi pridajte ocot, cukor, škoricu a vývar (alebo vodu). Dobre premiešajte.
- Pokračujte varením na miernom ohni asi 30 minút, kým sa kapusta zmäkne a chutí.
- Zatiaľ, čo sa kapusta varí, predhrejte rúru na 180°C.
- Na rozohretej panvici opečte krkovičku z oboch strán, aby bola pekne zlatistá.
- Presuňte krkovičku do rúry a pečte asi 45 minút až 1 hodinu, alebo kým sa vnútro dostatočne neprepečie.
- Nechajte krkovičku odpočívať približne 10 minút a potom ju nakrájajte na plátky.
- Podávajte s červenou kapustou a prípadne s knedlíkom alebo zemiakovým pyré.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
Na krkovičku:
- 1 kg bravčovej krkovičky
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička mletej papriky (sladkej)
- 1 lyžička sušeného oregana
- 1 lyžička tymiánu
- 1 lyžica medu (voliteľné)
Na červenú kapustu:
- 500 g červenej kapusty
- 1 cibuľa
- 2 jablká (najlepšie kyslé)
- 2 lyžice octu (jablkového alebo vínneho)
- 2 lyžice cukru
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice olivového oleja
- 100 ml vody
Postup:
Príprava krkovičky:
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Bravčovú krkovičku dobre umyte a osušte. Potom ju narežte do hĺbky, ale nie úplne, aby sa mäso nezlomilo.
- Cesnak olúpte a nasekajte na jemno. V miske zmiešajte olivový olej, cesnak, soľ, čierne korenie, mletú papriku, oregano a tymián. V prípade, že máte radi sladké, pridajte aj med.
- Zmes vmasírujte do krkovičky, aby sa dobre prepojila s mäsom. Nechajte marinovať aspoň 30 minút, ideálne však niekoľko hodín alebo cez noc v chladničke.
- Krkovičku vložte do pekáča a pečte v predhriatej rúre približne 1,5 hodiny, pravidelne polievajte výpekom alebo pridaním vody do pekáča, aby sa mäso nevysušilo.
Príprava červenej kapusty:
- Medzitým si pripravte červenú kapustu. Kapustu nakrájajte na tenké prúžky, cibuľu nakrájajte na jemno a jablká očistite a nakrájajte na kocky.
- Na panvici zohrejte olivový olej a osmažte na ňom cibuľu do sklovita.
- Pridajte červenú kapustu, jablká, ocot, cukor, soľ a korenie. Dobre premiešajte a na strednom ohni sotéjte približne 10-15 minút.
- Po uplynutí tejto doby pridajte vodu a dajte zmes variť pod pokrievkou ešte ďalších 20-30 minút, kým kapusta nezmäkne. Občas premiešajte.
Servírovanie:
- Po upečení krkovičku vyberte z rúry a nechajte chvíľu odpočinúť. Potom ju nakrájajte na plátky.
- Na tanier podávajte plátky krkovičky s dusenou červenou kapustou vedľa. Ako prílohu môžete servírovať aj knedľu alebo zemiaky.
Dobrú chuť!