Pečená bravčová krkovička s červenou kapustou

Nasleduje recept na pečenú bravčovú krkovičku s červenou kapustou:

Potrebujete:

  • 1 kg bravčovej krkovičky
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 veľkú cibuľu, nasekanú na kocky
  • 500 g červenej kapusty, nadrobno nakrájanej
  • 2 jablká, olúpané a nakrájané na malé kúsky
  • 2 lyžice octu
  • 2 lyžice cukru
  • 1 lyžičku mletej škorice
  • 2 hrnčeky vývaru alebo vody

 

Pečená bravčová krkovička s červenou kapustou

Postup:

  1. Dobre osolte a okoreňte bravčovú krkovičku zo všetkých strán.
  2. Rozohrejte olej na panvici a pridajte cibuľu. Orestujte ju dozlatista.
  3. Pridajte nakrájanú červenú kapustu a jablká. Orestujte ich spolu asi 5 minút.
  4. Do zmesi pridajte ocot, cukor, škoricu a vývar (alebo vodu). Dobre premiešajte.
  5. Pokračujte varením na miernom ohni asi 30 minút, kým sa kapusta zmäkne a chutí.
  6. Zatiaľ, čo sa kapusta varí, predhrejte rúru na 180°C.
  7. Na rozohretej panvici opečte krkovičku z oboch strán, aby bola pekne zlatistá.
  8. Presuňte krkovičku do rúry a pečte asi 45 minút až 1 hodinu, alebo kým sa vnútro dostatočne neprepečie.
  9. Nechajte krkovičku odpočívať približne 10 minút a potom ju nakrájajte na plátky.
  10. Podávajte s červenou kapustou a prípadne s knedlíkom alebo zemiakovým pyré.

Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

Na krkovičku:

  • 1 kg bravčovej krkovičky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžička mletej papriky (sladkej)
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1 lyžička tymiánu
  • 1 lyžica medu (voliteľné)

Na červenú kapustu:

  • 500 g červenej kapusty
  • 1 cibuľa
  • 2 jablká (najlepšie kyslé)
  • 2 lyžice octu (jablkového alebo vínneho)
  • 2 lyžice cukru
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 100 ml vody

Postup:

Príprava krkovičky:

  1. Predhrejte rúru na 180 °C.
  2. Bravčovú krkovičku dobre umyte a osušte. Potom ju narežte do hĺbky, ale nie úplne, aby sa mäso nezlomilo.
  3. Cesnak olúpte a nasekajte na jemno. V miske zmiešajte olivový olej, cesnak, soľ, čierne korenie, mletú papriku, oregano a tymián. V prípade, že máte radi sladké, pridajte aj med.
  4. Zmes vmasírujte do krkovičky, aby sa dobre prepojila s mäsom. Nechajte marinovať aspoň 30 minút, ideálne však niekoľko hodín alebo cez noc v chladničke.
  5. Krkovičku vložte do pekáča a pečte v predhriatej rúre približne 1,5 hodiny, pravidelne polievajte výpekom alebo pridaním vody do pekáča, aby sa mäso nevysušilo.

Príprava červenej kapusty:

  1. Medzitým si pripravte červenú kapustu. Kapustu nakrájajte na tenké prúžky, cibuľu nakrájajte na jemno a jablká očistite a nakrájajte na kocky.
  2. Na panvici zohrejte olivový olej a osmažte na ňom cibuľu do sklovita.
  3. Pridajte červenú kapustu, jablká, ocot, cukor, soľ a korenie. Dobre premiešajte a na strednom ohni sotéjte približne 10-15 minút.
  4. Po uplynutí tejto doby pridajte vodu a dajte zmes variť pod pokrievkou ešte ďalších 20-30 minút, kým kapusta nezmäkne. Občas premiešajte.

Servírovanie:

  1. Po upečení krkovičku vyberte z rúry a nechajte chvíľu odpočinúť. Potom ju nakrájajte na plátky.
  2. Na tanier podávajte plátky krkovičky s dusenou červenou kapustou vedľa. Ako prílohu môžete servírovať aj knedľu alebo zemiaky.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *