Ak sa vám žiada chutné a zdravé jedlo, mám pre vás odporúčanie na pečenú bravčovú pečienku s brokolicou. Tu je jednoduchý recept:
Ingrediencie:
- 500 g bravčovej pečienky
- 1 hlávka brokolice
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa preferencie
Pečená bravčová pečienka s brokolicou
Postup:
- Očistite pečienku a nakrájajte ju na tenké plátky.
- Brokolicu rozdelte na ružičky a dôkladne umyte.
- Rozdrvený cesnak zmiešajte s olivovým olejom, soľou a korením.
- Plátky bravčovej pečienky namočte do pripraveného marinády a nechajte ich odstáť aspoň 30 minút.
- Pripravte pekáč a vložte doň brokolicu. Na ňu rozložte marinované plátky pečienky.
- Pečienku posypte soľou a čiernym korením podľa vkusu.
- Pečenie uskutočnite v predhriatej rúre na 200 °C približne 20 – 25 minút, alebo kým nie je pečienka zlatistá a brokolica zmäknutá.
Prajem vám dobrú chuť, milí priatelia.
2) Pečená bravčová pečienka s brokolicou
Ingrediencie:
- 1 kg bravčovej pečienky
- 2-3 strúčiky cesnaku (podľa chuti môžete pridať aj viac)
- 1 veľká cibuľa
- 2-3 mrkvy
- 1 hlávka brokolice
- 3-4 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa preferencií
- 1 čajová lyžička papriky (sladká alebo pikantná)
- 1 čajová lyžička sušeného oregana alebo tymiánu
- 200 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 100 ml bieleho vína (nepovinné)
Postup:
-
Príprava pečienky:
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Bravčovú pečienku ochuťte soľou a korením z každej strany. Potom ju starostlivo potrite olivovým olejom a posypte paprikou a sušenými bylinkami.
-
Opekanie:
- Na panvici rozohrejte trošku olivového oleja a prudko opečte pečienku zo všetkých strán, aby sa vytvorila krásna zlatohnedá kôrka.
-
Príprava zeleniny:
- Cibuľu nakrájajte na plátky, mrkvu na krúžky a cesnak nasekajte na drobno.
- V hlbšej pekáči alebo zapekacej mise zmiešajte nakrájanú cibuľu, mrkvu a cesnak.
-
Pečenie:
- Na zeleninu položte opečenú pečienku a zalejte ju vývarom a vínom (ak je použité).
- Pekáč zakryte alobalom a pečte v predhriatej rúre asi 1,5 hodiny.
- Po uplynutí tejto doby vyberte pekáč a pridajte rozdelenú brokolicu. Znova zakryte a pečte ďalších 20-30 minút, kým brokolica nezmäkne a pečienka sa dobre prepečie.
-
Podávanie:
- Po upečení nechajte pečienku chvíľu odpočívať.
- Krájajte na plátky a servírujte so zeleninou z pekáča. Môžete pridať aj omáčku, ktorá sa vytvorila pri pečení.
Tip: Ako prílohu môžete podávať zemiaky,ryžu alebo čerstvý chlieb.
3)
Ingrediencie:
Na bravčovú pečienku:
- 1 kg bravčovej pečienky
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky čierneho korenia
- 1 lyžička sušenej majoránky
- 1 lyžička rozmarínu (čerstvý alebo sušený)
- 1 lyžica balsamového octu
- 1 cibuľa (na krájanie)
Na brokolicu:
- 500 g brokolice
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a korenie podľa chuti
- 1/2 citróna (šťava)
- 2 strúčiky cesnaku (mletý alebo nakrájaný)
Postup:
-
Príprava pečienky:
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Dôkladne umyte a osušte bravčovú pečienku.
- V miske skombinujte olivový olej, nasekaný cesnak, soľ, čierne korenie, majoránku, rozmarín a balsamový ocot. Tieto zložky vytvoria marinádu, ktorou dôkladne potriete pečienku.
- Cibuľu nakrájajte na tenké plátky a rovnomerne ju rozložte na dno pekáča. Na cibuľu položte marinovanú pečienku.
- Pec je potrebné piecť v predhriatej rúre približne 1,5 hodiny, pričom každých 30 minút ju polievajte výpekom, aby ostala šťavnatá.
-
Príprava brokolice:
- Počas pečenia pečienky si pripravte brokolicu. Rozdelte ju na menšie ružičky.
- V priestrannej panvici rozohrejte olivový olej a pridajte mletý alebo nakrájaný cesnak. Krátko opražte na strednej teplote, aby cesnak vydal svoju arómu.
- Do panvice pridajte brokolicu a dôkladne premiešajte. Ochuťte soľou, korením a šťavou z polovice citróna. Smažte asi 5-7 minút, kým brokolica nezmäkne, ale zostane chrumkavá.
-
Servírovanie:
- Akonáhle je pečienka hotová, vyberte ju z rúry a nechajte chvíľu odpočívať. Potom ju nakrájajte na plátky.
- Na tanier podávajte pečenú bravčovú pečienku spolu s pripravenou brokolicou. Môžete pridať aj zvyšný výpek z pekáča ako omáčku.
Dobré jedlo!