Pečená bravčová pečienka s brokolicou

 

Ak sa vám žiada chutné a zdravé jedlo, mám pre vás odporúčanie na pečenú bravčovú pečienku s brokolicou. Tu je jednoduchý recept:

Ingrediencie:

  • 500 g bravčovej pečienky
  • 1 hlávka brokolice
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa preferencie

 

Pečená bravčová pečienka s brokolicou

Postup:

  1. Očistite pečienku a nakrájajte ju na tenké plátky.
  2. Brokolicu rozdelte na ružičky a dôkladne umyte.
  3. Rozdrvený cesnak zmiešajte s olivovým olejom, soľou a korením.
  4. Plátky bravčovej pečienky namočte do pripraveného marinády a nechajte ich odstáť aspoň 30 minút.
  5. Pripravte pekáč a vložte doň brokolicu. Na ňu rozložte marinované plátky pečienky.
  6. Pečienku posypte soľou a čiernym korením podľa vkusu.
  7. Pečenie uskutočnite v predhriatej rúre na 200 °C približne 20 – 25 minút, alebo kým nie je pečienka zlatistá a brokolica zmäknutá.

Prajem vám dobrú chuť, milí priatelia.

 

Pečená bravčová pečienka s brokolicou - 2

2) Pečená bravčová pečienka s brokolicou

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčovej pečienky
  • 2-3 strúčiky cesnaku (podľa chuti môžete pridať aj viac)
  • 1 veľká cibuľa
  • 2-3 mrkvy
  • 1 hlávka brokolice
  • 3-4 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa preferencií
  • 1 čajová lyžička papriky (sladká alebo pikantná)
  • 1 čajová lyžička sušeného oregana alebo tymiánu
  • 200 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 100 ml bieleho vína (nepovinné)

Postup:

  1. Príprava pečienky:

    • Rúru predhrejte na 180 °C.
    • Bravčovú pečienku ochuťte soľou a korením z každej strany. Potom ju starostlivo potrite olivovým olejom a posypte paprikou a sušenými bylinkami.
  2. Opekanie:

    • Na panvici rozohrejte trošku olivového oleja a prudko opečte pečienku zo všetkých strán, aby sa vytvorila krásna zlatohnedá kôrka.
  3. Príprava zeleniny:

    • Cibuľu nakrájajte na plátky, mrkvu na krúžky a cesnak nasekajte na drobno.
    • V hlbšej pekáči alebo zapekacej mise zmiešajte nakrájanú cibuľu, mrkvu a cesnak.
  4. Pečenie:

    • Na zeleninu položte opečenú pečienku a zalejte ju vývarom a vínom (ak je použité).
    • Pekáč zakryte alobalom a pečte v predhriatej rúre asi 1,5 hodiny.
    • Po uplynutí tejto doby vyberte pekáč a pridajte rozdelenú brokolicu. Znova zakryte a pečte ďalších 20-30 minút, kým brokolica nezmäkne a pečienka sa dobre prepečie.
  5. Podávanie:

    Plnka do pečeného kuraťa

    Plnka do pečeného kuraťa

    Čítať viac »

    • Po upečení nechajte pečienku chvíľu odpočívať.
    • Krájajte na plátky a servírujte so zeleninou z pekáča. Môžete pridať aj omáčku, ktorá sa vytvorila pri pečení.

Tip: Ako prílohu môžete podávať zemiaky,ryžu alebo čerstvý chlieb. 

 

 

3)

Ingrediencie:

Na bravčovú pečienku:

  • 1 kg bravčovej pečienky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky čierneho korenia
  • 1 lyžička sušenej majoránky
  • 1 lyžička rozmarínu (čerstvý alebo sušený)
  • 1 lyžica balsamového octu
  • 1 cibuľa (na krájanie)

Na brokolicu:

  • 500 g brokolice
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • 1/2 citróna (šťava)
  • 2 strúčiky cesnaku (mletý alebo nakrájaný)

Postup:

  1. Príprava pečienky:

    • Predhrejte rúru na 180 °C.
    • Dôkladne umyte a osušte bravčovú pečienku.
    • V miske skombinujte olivový olej, nasekaný cesnak, soľ, čierne korenie, majoránku, rozmarín a balsamový ocot. Tieto zložky vytvoria marinádu, ktorou dôkladne potriete pečienku.
    • Cibuľu nakrájajte na tenké plátky a rovnomerne ju rozložte na dno pekáča. Na cibuľu položte marinovanú pečienku.
    • Pec je potrebné piecť v predhriatej rúre približne 1,5 hodiny, pričom každých 30 minút ju polievajte výpekom, aby ostala šťavnatá.
  2. Príprava brokolice:

    • Počas pečenia pečienky si pripravte brokolicu. Rozdelte ju na menšie ružičky.
    • V priestrannej panvici rozohrejte olivový olej a pridajte mletý alebo nakrájaný cesnak. Krátko opražte na strednej teplote, aby cesnak vydal svoju arómu.
    • Do panvice pridajte brokolicu a dôkladne premiešajte. Ochuťte soľou, korením a šťavou z polovice citróna. Smažte asi 5-7 minút, kým brokolica nezmäkne, ale zostane chrumkavá.
  3. Servírovanie:

    • Akonáhle je pečienka hotová, vyberte ju z rúry a nechajte chvíľu odpočívať. Potom ju nakrájajte na plátky.
    • Na tanier podávajte pečenú bravčovú pečienku spolu s pripravenou brokolicou. Môžete pridať aj zvyšný výpek z pekáča ako omáčku.

Dobré jedlo!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

5 Komentárov

  1. Marian Vavrinec píše:

    Vyzera to chutne, skusim pripravit!

  2. Qdacej píše:

    Toto sa mi paci, zdrave a lahke jedlo.

  3. Anonym píše:

    Dakujem za recept, urcite vyskusam.

  4. Qondrisova píše:

    Znie to dobre, určite vyskúšam tento recept!

  5. Regina Kusnirova píše:

    Recept sa zdá byť jednoduchý a chutný, ideálny na večeru.