Pečená krkovička, dusená kapusta, knedle ..
Zloženie:
- 1 kg bravčovej krkovičky
- 1 hlávka kapusty
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 cibule
- 4 lyžice oleja
- soľ a korenie podľa vlastnej preferencie
- 500 g múky
- 2 vajcia
- mlieko
Pečená krkovička, dusená kapusta, knedle
Návod na prípravu:
- Krkovičku umyte a osušte. Na pečenie kožu narežte krížom, následne osolte a okoreňte. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 2 hodiny, až kým nebude mäso jemné a koža chrumkavá.
- Medzitým si pripravte dusenú kapustu. Kapustu nastrúhajte, cibuľu a cesnak nasekajte na drobno. Na panvici rozohrejte olej a orestujte cibuľu s cesnakom do zlata. Pridajte nastrúhanú kapustu a podlejte troškou vody. Prikryte pokrievkou a duste na miernom ohni asi 30-40 minút, kým kapusta nezmäkne. Prípadne dochuťte soľou a korením.
- Knedle pripravte podľa pokynov na obale. Zvyčajne sa z múky, vajec a mlieka vypracuje cesto, ktoré sa nechá odpočinúť. Potom sa cesto rozdelí na menšie kúsky, ktoré sa varí vo vriacej osolenej vode, až kým nevyplávajú na povrch.
- Hotovú pečenú krkovičku servírujte s dusenou kapustou a knedľami. Podávajte teplé a podľa želania ozdobte čerstvým petržlenom.
Dobrú chuť!
2) Pečená krkovička, dusená kapusta, knedle
Zloženie:
Na pečenú krkovičku:
- 1 kg krkovičky (s kosťou alebo bez)
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice horčice
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 čajová lyžička sušenej majoránky
- 1 čajová lyžička mletej papriky
- Soľ a čierne korenie podľa vlastných preferencií
Na dusenú kapustu:
- 1 hlávka kyslej kapusty (približne 1 kg)
- 1 cibuľa
- 2 lyžice oleja
- 2 bobkové listy
- 5 zrniek nového korenia
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžica cukru (podľa chuti)
Na knedle:
- 400 g hladkej múky
- 200 ml mlieka
- 1 vajce
- 1 čajová lyžička soli
- 1/2 balenia sušeného droždia (alebo 20 g čerstvého droždia)
Návod na prípravu:
-
Príprava krkovičky:
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Krkovičku umyte a osušte. V miske zmiešajte olivový olej, horčicu, prelisovaný cesnak, majoránku, mletú papriku, soľ a čierne korenie. Túto zmes dôkladne vtierajte do mäsa.
- Krkovičku položte do pekáča, zakryte alobalom a pečte v predhriatej rúre 1,5 hodiny. Po uplynutí tejto doby odstráňte alobal a pečte ďalších 30 minút, až kým nebude mäso zlato-hnedé a šťavnaté.
-
Príprava dusenej kapusty:
- Na panvici zohrejte olej a pridajte jemne nakrájanú cibuľu. Opečte ju do zlata.
- Pridajte kyslú kapustu, bobkové listy, nové korenie a cukor. Dobre premiešajte.
- Duste na strednom ohni asi 30-40 minút, občas premiešajte a ochutnajte, aby ste prípadne dosolili a okorenili podľa chuti.
-
Príprava knedlí:
- V miske zmiešajte múku so soľou a droždím. Potom pridajte mlieko a vajce, a vypracujte hladké cesto.
- Cesto zakryte a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, kým sa jeho objem zdvojnásobí.
- Potom cesto rozdeľte na dve časti a vytvarujte knedle. Tie vložte do hrnca s vriacou osolenou vodou a varte asi 15-20 minút.
-
Servírovanie:
- Upečenú krkovičku nakrájajte na plátky a podávajte s dusenou kapustou a knedľami. Môžete pridať aj omáčku z šťavy z krkovičky na preliatie.
Dobrú chuť!