Pečená krkovička

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčovej krkovičky
  • 1 hlávka kapusty
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 cibule
  • 4 lyžice oleja
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 500 g múky
  • 2 vajcia
  • mlieko

 

Pečená krkovička, dusená kapusta, knedle

Postup:

  1. Krkovičku opláchnite a osušte. Na upečenie nakrájajte kožu krížom, potom ju osolte a okoreňte. Pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 2 hodiny, až kým mäso nebude mäkké a koža chrumkavá.
  2. Medzitým pripravte dusenú kapustu. Kapustu nastrúhajte, cibuľu a cesnak nasekajte nadrobno. Na panvici rozohrejte olej a orestujte cibuľu a cesnak dozlatista. Pridajte nastrúhanú kapustu a podlejte vodou. Príkrytkou zakryte a dusíme na miernom ohni asi 30-40 minút, až kým kapusta zmäkne. Prípadne dochuťte soľou a korením.
  3. Knedle pripravte podľa návodu na obale. Zvyčajne sa vypracuje cesto z múky, vajec a mlieka, ktoré sa necháodpočinúť. Potom sa cesto rozdelí na menšie kúsky, ktoré sa varia vo varivej osolenej vode, až kým nevyplávajú na povrch.
  4. Hotovú pečenú krkovičku podávajte s dusenou kapustou a knedľami. Podávajte teplé a prípadne ozdobte petržlenom.

Dobrú chuť!

 

 

2)

Ingrediencie:

Na pečenú krkovičku:

  • 1 kg krkovičky (s kosťou alebo bez)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice horčice
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 čajová lyžička sušeného majoránku
  • 1 čajová lyžička mletej papriky
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti

Na dusenú kapustu:

  • 1 hlávka kyslej kapusty (približne 1 kg)
  • 1 cibuľa
  • 2 lyžice oleja
  • 2 bobkové listy
  • 5 zrniek nového korenia
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžica cukru (podľa chuti)

Na knedle:

  • 400 g hladkej múky
  • 200 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1/2 balenia sušeného droždia (alebo 20 g čerstvého droždia)

Postup:

  1. Príprava krkovičky:

    • Rúru predhrejte na 180 °C.
    • Krkovičku umyte a osušite. V miske zmiešajte olivový olej, horčicu, prelisovaný cesnak, majoránku, mletú papriku, soľ a čierne korenie. Túto zmes dôkladne vtierajte do mäsa.
    • Krkovičku umiestnite do pekáča a prikryte alobalom. Pečte v predhriatej rúre 1,5 hodiny. Potom odstráňte alobal a pečte ďalších 30 minút, až kým nebude mäso zlato-hnedé a šťavnaté.
  2. Príprava dusenej kapusty:

    • Na panvici zohrejte olej a pridajte na jemno nakrájanú cibuľu. Opečte ju dozlatista.
    • Pridajte kyslú kapustu, bobkové listy, nové korenie a cukor. Dobre premiešajte.
    • Dusíme na strednom ohni zhruba 30-40 minút, občas premiešajte a podľa chuti dosoľte a okoreňte.
  3. Príprava knedlí:

    • V miske zmiešajte múku so soľou a droždím. Pridajte mlieko a vajce, a vypracujte hladké cesto.
    • Cesto zakryte a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, kým zdvojnásobí svoj objem.
    • Potom cesto rozdeľte na dve časti a vytvarujte knedle. Tie vložte do hrnca s vriacou osolenou vodou a varte asi 15-20 minút.
  4. Servírovanie:

    • Upečenú krkovičku nakrájajte na plátky a podávajte spolu s dusenou kapustou a knedľami. Môžete pridať aj omáčku zo šťavy z krkovičky na preliatie.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

20 Komentárov

  1. Macko123 píše:

    Tento recept je úžasný! Pečená krkovička sa mi vždy páčila, ale nikdy som si nevedel predstaviť, ako ju pripraviť. Teraz už viem a určite to vyskúšam. Kapusta a knedle sú super doplnkom, teším sa na to!

  2. JankaKočka píše:

    Veľmi chutný recept! Pečená krkovička s kapustou a knedľami je tradičné jedlo, ktoré milujem. Je to jednoduché na prípravu a výsledok je fantastický. Určite ho spravím aj pre moju rodinu, budú nadšení!

  3. KocurKiki píše:

    Tak toto vyzerá ako skvelý recept! Kapusta a krkovička sú skvelá kombinácia, ktorá vždy poteší. Knedle sú povinné! Vďaka za tento návod, určite sa pustím do varenia už tento víkend!

  4. PeťoHrac píše:

    Pripravil som si túto pečenú krkovičku podľa vášho receptu a bola skvelá! Mäso bolo šťavnaté a chrumkavé, presne ako má byť. Kapusta bola dokonalá príloha. Ďakujem za inšpiráciu na večeru!

  5. SrdiečkoMia píše:

    Recept na pečenú krkovičku ma nadchol! Kapusta je môj obľúbený spôsob ako si ju pripraviť. Doma robíme často varené knedle a k tomu toto jedlo bude mňam! Teším sa na výborný obed s rodinou.

  6. Tomasik1990 píše:

    Tento recept je jednoducho perfektný! Krkovička sa dá spraviť aj rýchlo a chutne. Môj obľúbený tip sú knedle – nemôžu chýbať! Veľmi sa teším na reakcie mojich blízkych po tom, čo im pripravím túto delikatesu.

  7. _Radoslav_ píše:

    Wow, aký krásny recept! Krkovička vyzerá úžasne a ja milujem kapustu aj knedle! Hneď si ho zapíšem do svojho zoznamu varenia na budúci týždeň. Určite bude všetkým chutiť, ďakujem za zdieľanie!

  8. #VeseláLíška# píše:

    Pečená krkovička s kapustou znie fantasticky! Pripravím ju pre celú rodinu cez víkend, verím že všetci budeme nadšení z výsledku. Takéto tradičné jedlá sú jednoducho najlepšie – plné chuti a lásky!

  9. !KikiPinky! píše:

    Super návod! Pečená krkovička s dusenou kapustou a knedlami je moje obľúbené jedlo z detstva. Vždy keď to pripravujem, vráti ma to do krásnych spomienok. Ďakujem za pripomenutie tejto klasiky!

  10. !RoboDobruchut! píše:

    Tento recept ma veľmi zaujal. Pečenie krkovičky je niečo, čo by som rád zvládol doma. Kombinácia s kapustou vyzerá báječne a knedle? To musím skúsiť hneď zajtra večer!

  11. Svetlík89 píše:

    Tento recept je úžasný! Krkovička vyzerá naozaj chutne a dusená kapusta je perfektný doplnok. Knedle sú neoddeliteľnou súčasťou jedla a ja sa už teším, keď to vyskúšam. Dúfam, že mi to výjde tak dobre ako na obrázku!

  12. MackoPuf píše:

    Wow, táto pečená krkovička vyzerá skvelo! Rád varím a toto je presne to, čo hľadám. Dusená kapusta dodáva jedlu skvelú chuť. Určite vyskúšam tento recept a pozvem aj priateľov. Dobrú chuť všetkým!

  13. JanoZKuchyne píše:

    Vynikajúci recept! Krkovička s chrumkavou kožou sa mi veľmi páči, určite to pripravím na rodinný obed. Kapustu milujem, a knedle sú pre mňa klasika. Dúfam, že sa podarí rovnako dobre ako na obrázku!

  14. KocúrKryško píše:

    Toto jedlo vyzerá tak lákavo! Krkovička s kapustou a knedľami je tradičná klasika, ktorú mám veľmi rád. Určite vyskúšam váš postup a verím, že to bude chutiť skvele. Ďakujem za zdieľanie receptu!

  15. Cukrík123 píše:

    Jéj, aké super jedlo! Pečená krkovička s dusenou kapustou znie fantasticky. Už sa teším, kedy si to pripravím doma. Knedle sú moje obľúbené prílohy! Ďakujem za tento úžasný recept!

  16. ZelenýČaj píše:

    Tento recept ma nadchol! Krkovička musí byť šťavnatá a chutná, plus dusená kapusta jej dodáva špeciálnu príchuť. Knedle milujem! Už sa nemôžem dočkať, kedy to vyskúšam doma.

  17. Bublina2020 píše:

    ‘Mňam!’ Toto jedlo vypadá fantasticky! Rád varím pre svoju rodinu a toto bude určite hitom na našich obedoch. Pečená krkovička s chrumkavou kožou je snom každého gurmána.

  18. 'Šašo'Fero píše:

    ‘Dobrú chuť!’ Tento recept ma fakt zaujal! Krkovičku aj kapustu milujem spolu so sladkými knedľami… Opatrne som si uložil postup a plánujem ho uvariť už cez víkend!

  19. Maškrtník92 píše:

    Krkovička so šťavnatou kapustou? To znie perfektne! Ja osobne milujem varenie a rád skúšam nové recepty. Veľmi sa teším na túto kombináciu chutí doma!

  20. NinaVečerka píše:

    Toto vyzerá ako perfektné jedlo na nedeľný obed s rodinou! Kapusta s knedlami k pečenej krkovičke by mala byť kombinácia snov pre každého milovníka dobrého jedla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *