Dnes si pripravíme pečenú bravčovú krkovičku s červenou kapustou.
Súpis ingrediencií:
- 1 kg bravčovej krkovičky
- 1 stredne veľká hlávka červenej kapusty
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice sadla
- 2 lyžice cukru
- 2 lyžice octu
- 1 lyžička mletej rasce
- soľ a korenie podľa vlastného uváženia
Pečená krkovička s červenou kapustou
Postup prípravy:
- Začnite prípravou marinády. V miske skombinujte cukor, ocot, mletú rascu, soľ a korenie. Potom nechajte marinádu bokom.
- Jemne umyte a osušte krkovičku. Dajte do misky a zalejte marinádou. Zakryte a nechajte aspoň 2 hodiny, ideálne cez noc, aby sa preliačila v chladničke.
- Skôr než začnete s krkovičkou, pripravte červenú kapustu. Opláchnite ju a nakrájajte na tenké pruhy. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na jemné plátky.
- Sádlo nahrejte vo veľkom hrnci a pridajte cibuľu. Smažte na zlatistú farbu.
- Pridajte nastrúhanú červenú kapustu a dobre premiešajte s cibuľou. Potom vmiešajte cukor, ocot, mletú rascu, soľ a korenie podľa preferencií. Dôvtipne miešajte a varte asi 5 minút, kým kapusta nezmäkne.
- Krkovičku vyberte z marinády a jemne osušte papierovými utierkami. Dajte ju do pekáča a ľahko osolte a okoreňte.
- Rúru predhrejte na 180 °C. Zakryte pekáč a pečte v rúre približne 2-2,5 hodiny, kým nie je mäso jemné a šťavnaté.
- Po upečení nechajte mäso chvíľu oddychovať. Následne nakrájajte na plátky a servírujte s červenou kapustou.
Prajem vám dobrú chuť!
2) Pečená krkovička s červenou kapustou
Súpis ingrediencií:
Na pečenú krkovičku:
- 1 kg bravčovej krkovičky
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 cibule
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 čajová lyžička soli
- 1 čajová lyžička mletého čierneho korenia
- 1 čajová lyžička sladkej papriky
- 1 čajová lyžička sušeného oregána
- 1 čajová lyžička tymiánu
- 200 ml vývaru (kuracieho alebo zeleninového)
Na červenú kapustu:
- 1 menšia hlávka červenej kapusty
- 1 kyslé jablko
- 2 lyžice octu (jablkového alebo vínneho)
- 1 lyžica cukru
- 1 cibuľa
- 2 lyžice oleja
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup prípravy:
-
Príprava krkovičky:
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Krkovičku dôkladne umyte a osušte. Potom ju narežte na niekoľkých miestach, aby bola lepšie prepečená.
- Cesnak a cibuľu nasekajte na drobno.
- V miske skombinujte olivový olej, soľ, korenie, papriku, oregano a tymián. Pridajte nasekaný cesnak a cibuľu.
- Zmes dôkladne natrite na krkovičku. Umiestnite ju do pekáča a nalejte do neho vývar.
- Zakryte pekáč alumíniovou fóliou a pečte približne 1,5 hodiny. Potom fóliu odstráňte a pečte ešte asi 30 minút, kým krkovička nezíska zlatohnedú a chrumkavú textúru.
-
Príprava červenej kapusty:
- Medzitým, ako sa krkovička pečie, pripravte červenú kapustu.
- Kapustu nakrájajte na tenké pruhy a jablko na malé kocky.
- Na panvici zahrejte olej a pridajte jemne nasekanú cibuľu. Smažte do zlatista.
- Pridajte nakrájanú kapustu a jablko. Posypte cukrom a zalejte octom.
- Dobre premiešajte a nechajte dusiť na miernom ohni približne 20-30 minút, kým kapusta nebude mäkká. Dochutíme soľou a korením podľa vlastného vkusu.
-
Servírovanie:
- Keď je krkovička hotová, vyberte ju z rúry a nechajte pár minút oddychovať.
- Krkovičku nakrájajte na plátky a servírujte s dušenou červenou kapustou.
Dobrú chuť!