Dnes si pripravíme pečenú krkovičku s červenou kapustou.
Ingrediencie:
- 1 kg bravčovej krkovičky
- 1 stredne veľká hlava červenej kapusty
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice sadla
- 2 lyžice cukru
- 2 lyžice octu
- 1 lyžička mletého rascebu
- soľ a korenie podľa chuti
Pečená krkovička s červenou kapustou
Postup:
- Najprv si pripravte marinádu. V mise zmiešajte cukor, ocot, mletý rascebu, soľ a korenie. Nádobu s marinádou postavte bokom.
- Omyte a osušte krkovičku. Vložte ju do misky a zalejte pripravenou marinádou. Zakryte a nechajte minimálne 2 hodiny, ideálne cez noc, odležať a preliežať v chladničke.
- Pred prípravou krkovičky si pripravte červenú kapustu. Omyte ju a nakrájajte na tenké pásiky. Cibuľu ošúpajte a nakrájajte na tenké plátky.
- Sádlo rozohrejte na veľkom hrnci a pridajte cibuľu. Smažte dozlatista.
- Pridajte nakrájanú červenú kapustu a premiešajte s cibuľou. Pridajte cukry, ocot, mletý rascebu, soľ a korenie podľa chuti. Dobré premiešajte a opražte asi 5 minút, kým sa kapusta zmäkne.
- Krkovičku vyberte z marinády a osušte ju papierovým utierkou. Vložte do pekáča a jemne osolte a okorente.
- Predhrejte rúru na 180 °C. Zakryte pekáčik a pečte v rúre asi 2-2,5 hodiny, kým mäso nie je mäkké a šťavnaté.
- Po upečení nechajte mäso chvíľu odpočinúť. Potom ho nakrájajte na plátky a podávajte s červenou kapustou.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
Na pečenú krkovičku:
- 1 kg bravčovej krkovičky
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 cibuľe
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 čajová lyžička soli
- 1 čajová lyžička mletého čierneho korenia
- 1 čajová lyžička sladkej papriky
- 1 čajová lyžička sušeného oregána
- 1 čajová lyžička tymiánu
- 200 ml vývaru (môže byť kurací alebo zeleninový)
Na červenú kapustu:
- 1 menšia hlávka červenej kapusty
- 1 jablko (najlepšie kyslé)
- 2 polievkové lyžice octu (jablkového alebo vínneho)
- 1 polievková lyžica cukru
- 1 cibuľa
- 2 polievkové lyžice oleja
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
-
Príprava krkovičky:
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Krkovičku umyte a osušte. Potom ju narežte na niekoľkých miestach, aby sa lepšie prepečila.
- Cesnak a cibuľu nasekajte na drobno.
- V miske zmiešajte olivový olej, soľ, korenie, papriku, oregano a tymián. Pridajte nasekaný cesnak a cibuľu.
- Zmes natrite na krkovičku. Umiestnite ju do pekáča a nalejte do pekáča vývar.
- Zakryjte pekáč alobalom a pečte približne 1,5 hodiny. Potom sundajte alobal a pečte ešte ďalších 30 minút, kým krkovička nie je zlatohnedá a chrumkavá.
-
Príprava červenej kapusty:
- Medzitým, keď sa krkovička pečie, pripravte červenú kapustu.
- Kapustu nakrájajte na tenké prúžky a jablko na malé kocky.
- Na panvici zahrejte olej a pridajte nasekanú cibuľu. Smažte do zlatista.
- Pridajte nakrájanú kapustu a jablko. Posypte cukrom a zalejte octom.
- Dobre premiešajte a nechajte dusiť na miernom ohni približne 20-30 minút, kým kapusta nezmäkne. Podľa chuti dochuťte soľou a korením.
-
Servírovanie:
- Keď je krkovička hotová, vyberte ju z rúry a nechajte ju pár minút oddychovať.
- Krkovičku nakrájajte na plátky a podávajte s dusenou červenou kapustou.
Dobrú chuť!