Pečená krkovička s volským okom patrí medzi výborné jedlá, ktoré si mnohí ľudia obľúbili. Tu je praktický recept:
Suroviny:
- 4 kusy krkovičky
- 4 volské oči
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa preferencií
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané na jemno
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa, nakrájaná na kolieska
- 2 mrkvy, nakrájané na kolieska
- 2 stonky zeleru, nakrájané na kolieska
- 500 ml hovädzieho vývaru
Pečená krkovička s volským okom
Postup:
- Najprv predhrejte rúru na 180 °C.
- Krkovičku umyte a osušte papierovou utierkou. Ochuťte ju soľou, čiernym korením a nasekaným cesnakom.
- Na panvici rozohrejte olivový olej a krkovičku opečte z oboch strán, kým sa nezmení na zlatohnedú.
- Do veľkého pekáča uložte opečené krkovičky, cibuľu, mrkvu a zeler.
- Pridajte hovädzí vývar a volské oči do pekáča.
- Pečte v predhriatej rúre približne 2 hodiny, alebo kým mäso nestane jemné a šťavnaté.
- Po upečení nechajte pokrm chvíľu vychladnúť a podávajte s prílohou podľa vášho výberu.
Dúfam, že tento recept vám padne do chuti. Dobrú chuť!
2) Pečená krkovička s volským okom
Suroviny:
Na krkovičku:
- 500 g bravčovej krkovičky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 1-2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa preferencií
- Sušené bylinky (tymian, rozmarín) podľa chuti
Na volské oká:
- 4 vajcia
- Soľ a čierne korenie
- Maslo na smaženie
Postup:
-
Príprava krkovičky:
- Krkovičku umyte a dôkladne osušte papierovou utierkou. Nakrájajte ju na plátky hrubé asi 2-3 cm.
- V miske si pripravte marinádu: prelisovaný cesnak, jemne nasekanú cibuľu, olivový olej, soľ, korenie a bylinky dobre premiešajte.
- Natrite krkovičku marinádou a nechajte ju marinovať minimálne 30 minút (najlepšie však cez noc v chladničke).
-
Pečenie krkovičky:
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Plátky krkovičky položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Môžete ich ešte okoreniť podľa chuti.
- Pečte v predhriatej rúre asi 30-40 minút, až kým nezískajú zlatú a chrumkavú štruktúru. Počas pečenia ich môžete občas pokropiť výpekom.
-
Príprava volských očí:
- Na panvici rozohrejte maslo na strednom ohni.
- Jemne rozbite vajcia a opatrne ich preneste na panvicu. Smažte ich, až kým bielky nie sú úplne tuhé a žĺtky ostanú jemne tekuté. Osoľte a okoreňte podľa svojich preferencií.
-
Podávanie:
- Na tanier uložte plátok upečenej krkovičky a na vrch položte volské oko.
- Na doplnenie môžete servírovať varené zemiaky, zemiakový šalát alebo čerstvú zeleninu.
Dobrú chuť!
Tento výnimočný pokrm je ideálny na nedeľný obed alebo akékoľvek oslavy. Užite si kombináciu šťavnatého mäsa a lahodného vajca!