Pečená panenka so zemiakmi

Ak máte záujem o prípravu pečenej panenky so zemiakmi, tu je jednoduchý návod:

Suroviny:

  • 1 kus panenky (približne 1 kg)
  • 500 g zemiakov
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • petržlenová vňať na dekoráciu

 

Pečená panenka so zemiakmi

Postup:

  1. Nechajte panenku chvíľu pobudnúť pri izbovej teplote. Pred prípravou ju dôkladne osušte papierovými utierkami.
  2. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na väčšie kusy. Cesnak ošúpte a jemne nasekajte.
  3. Panenku osolte a okoreňte z oboch strán. Predhrejte rúru na 180°C.
  4. Na riedkom oleji opečte panenku z oboch strán do zlatista a potom ju preneste do pekáča.
  5. Do tej istej panvice pridajte olivový olej, zemiaky a cesnak. Orestujte, kým zemiaky nezískajú jemne zlatistý vzhľad.
  6. Zemiaky a cesnak presuňte k panenke do pekáča. Panenku môžete zakryť alobalom alebo pripravte viečko.
  7. Pekáč vložte do predhriatej rúry. Pečte približne 45-60 minút, alebo kým panenka v strede nedosiahne teplotu okolo 60°C (merajte pomocou teplomera na mäso).
  8. Potom vyberte pekáč z rúry a nechajte panenku oddychovať pod alobalom asi 10 až 15 minút.
  9. Pred servírovaním ozdobte hotový pokrm nasekanou petržlenovou vňaťou.

Dúfam, že vám tento recept prinesie radosť! Ak máte akékoľvek otázky, neváhajte sa pýtať.

 

2)

Ingrediencie:

Na panenku:

Cestoviny quattro formaggi

Cestoviny quattro formaggi

Čítať viac »

  • 500 g bravčovej panenky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžička sušeného rozmarínu (alebo čerstvého)
  • 1 lyžička sušeného tymiánu (alebo čerstvého)
  • 1 citrón (šťava a kôra)

Na zemiaky:

  • 800 g zemiakov
  • 3 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžička papriky (môže byť aj údená)
  • 2 rozmrvené strúčiky cesnaku
  • Čerstvý rozmarín alebo tymián na ozdobenie

Postup:

  1. Príprava panenky:

    • Panenku opláchnite a jemne osušte papierovou utierkou.
    • V miske zmiešajte olivový olej, drvený cesnak, soľ, čierne korenie, rozmarín, tymián, citrónovú šťavu a kôru. Táto marináda dodá panenke výnimočnú chuť.
    • Naneste marinádu na panenku, zakryte a nechajte ju marinovať v chladničke minimálne 30 minút (najlepšie na pár hodín).
  2. Príprava zemiakov:

    • Zemiaky ošúpte a nakrájajte na rovnaké kusy (napríklad na štvrtiny alebo kocky).
    • V miske zmiešajte zemiaky s olivovým olejom, soľou, čiernym korením, paprikou a cesnakom. Dobre premiešajte, aby sa všetky zemiaky obalili v marináde.
  3. Pečenie:

    • Rúru predhrejte na 200 °C.
    • Na plech rozprestrite marinovanú panenku a okolo ňu naservírujte ochutené zemiaky.
    • Pečte v predhriatej rúre približne 25-30 minút, alebo kým panenka nedosiahne vnútornú teplotu 65 °C a zemiaky sú chrumkavé a zlatisté. Počas pečenia môžete panenku raz otočiť, aby sa prepekala rovnomerne.
  4. Podávanie:

    • Po skončení pečenia vyberte plech z rúry a nechajte panenku chvíľku oddychovať (5-10 minút) pred krájaním.
    • Panenku nakrájajte na plátky, podávajte ju spoločne so zemiakmi a môžete ju ozdobiť čerstvým rozmarínom alebo tymiánom.

Prajem dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

20 Komentárov

  1. Marek123 píše:

    Tento recept vyzerá skvele! Pečená panenka so zemiakmi je moja obľúbená. Určite to vyskúšam, pretože aj ja milujem jednoduché a chutné jedlá. Dúfam, že sa mi podarí tak dobre ako vám!

  2. ZlatkoKuchár píše:

    Wow, aký úžasný recept! Znie to veľmi chutne a príprava vyzerá jednoduchá. Veľmi sa teším na to, ako to pripravím pre moju rodinu. Myslím si, že si na tom všetci pochutnajú!

  3. JankaSrdiečko píše:

    Musím povedať, že tento recept je presne to, čo som hľadala! Pečená panenka so zemiakmi znie fantasticky a určite vyskúšam vašu marinádu. Ďakujem za podelenie sa o tento skvostný recept!

  4. FeroRybár píše:

    Veľmi sa mi páči tento recept! Je taký jednoduchý a zároveň chutný. Zemiaky s panenkou sú klasika, ktorá nikdy nesklame. Už teraz sa teším na tú vôňu v mojej kuchyni!

  5. KikaLáska píše:

    Tento recept ma úplne nadchol! Vždy som sa bála robiť panenku, ale teraz vyzerá tak jednoducho. Určite ho vyskúšam a uvidím úsmevy na tvárach svojej rodiny po ochutnaní.

  6. DodoHráč píše:

    Skvelý tip na večeru! Pečená panenka so zemiakmi je perfektné jedlo na víkend. Ďakujem za presný postup a tipy. Verím, že to bude chutiť výborne aj mne a mojim priateľom.

  7. _Lulu_98 píše:

    To vyzerá jednoducho úžasne! Neviem sa dočkať, kedy si pripravím túto dobrotu doma. Znie to ako perfektné jedlo na rodinné stretnutie alebo oslavu. Ďakujem za inšpiráciu!

  8. _PaliSvetlo_ píše:

    „Pečená panenka so zemiakmi“? Musím povedať, že som veľmi nadšený z tohoto receptu! Je tak jednoduchý a chutný! Teším sa na nový pokrm vo svojej kuchyni.

  9. _JuliVeselá_ píše:

    „Dobrú chuť“ už teraz prajem sebe aj vám všetkým! Recept má skvelé ingrediencie a určite bude chutiť báječne! Veľmi rada skúšam nové veci v kuchyni.

  10. _MiloHlava_2023 píše:

    „Toto je presne ten typ jedla, ktorý mám rád – jednoduché a zároveň lahodné! S vašimi radami určite uspokojím každého člena rodiny na nedeľnom obede.“

  11. Janko123 píše:

    Tento recept na pečenú panenku so zemiakmi je skvelý! Opečená panenka a chrumkavé zemiaky sú kombináciou, ktorú mám veľmi rád. Ďakujem za jednoduchý návod, určite ho vyskúšam. Neviem sa dočkať tej vône v mojej kuchyni!

  12. KocurMia píše:

    Super recept! Nikdy som nevedela, ako správne pripraviť panenku. Teraz už viem, že stačí len pár ingrediencií a výsledok bude úžasný. Zemiaky budú krásne chrumkavé a mňam! Určite to vyskúšam čoskoro!

  13. ZelenyJabko píše:

    Wow, toto vyzerá fantasticky! Nemôžem uveriť, že je to také jednoduché. Milujem pečené jedlá a táto kombinácia je presne to, čo potrebujem. Ďakujem za tipy, určite pozvem aj priateľov na ochutnávku!

  14. PandaBubba píše:

    Tento recept ma úplne nadchol! Pečená panenka so zemiakmi znie ako dokonalý obed. Už sa teším na to, ako to pripravím pre moju rodinu. Ďakujem za inšpiráciu a jasný postup!

  15. CukrikovaBaba píše:

    Nádherný recept! Všetky ingrediencie mám doma, takže ho môžem pripraviť hneď zajtra. Pečená panenka a zemiaky sú jednoducho klasika. Už sa teším na tú lahodnú chuť a vôňu v kuchyni!

  16. Svetluska99 píše:

    Úžasný recept na večeru! Milujem jednoduché pokrmy a toto vyzerá ako výborná voľba pre rodinné stretnutie. Pečenie je moja obľúbená metóda prípravy jedla, teším sa na výsledok!

  17. SlonMimi píše:

    ‚Opečená panenka so zemiakmi‘ znelo vždy lákavo, ale nikdy som ju neskúsila urobiť sama. Tento návod je presne to, čo potrebujem – jasné kroky a krásny výsledok! Veľká vďaka za tento tip!

  18. _Chocoholic_ píše:

    ‚Dobrú chuť!‘ má nový význam s týmto receptom! Teším sa na chutné kombinácie chuti s cesnakom a bylinkami. Tento pokrm určite osloví každého pri stole.

  19. _SunnyDay_45 píše:

    ‚Pečená panenka‘ bola vždy jedlom mojich snov! S týmto receptom si môžem splniť tento sen doma bez stresu. Som nadšená z týchto jasných pokynov – skvelé pre každého kuchára.

  20. _FuzzyBear_88 píše:

    ‚Recepty sú super!‘ A tento nie je výnimkou! Veľmi ma zaujal spôsob prípravy – všetko vyzerá jednoducho s úžasným výsledkom. Určite ho zaradím do svojej kuchárskej knihy!