Tu je recept na pečenú poľovnícku pečienku:
Suroviny:
- 1 kg bravčového mäsa na pečenie (najlepšie z plece)
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 2 stonky zeleru
- 200 ml červeného vína
- 400 ml hovädzieho vývaru
- 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
- 2 polievkové lyžice múky
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- olej na pečenie
Pečená poľovnícka pečienka
Postup:
- Mäso osolíme a okoreníme z oboch strán. V panvici rozohrejeme olej a opečieme mäso z každej strany, až kým nezískava zlatohnedú farbu. Potom vyberieme mäso a odložíme.
- Cibuľu olúpeme a nakrájame na tenké krúžky. Cesnak olúpeme a nakrájame na jemné plátky. Mrkvu a zeler umyjeme a nakrájame na malé kúsky.
- V tej istej panvici pridáme cibuľu a cesnak a orestujeme ich do mäkkosti. Potom pridáme mrkvu a zeler a restujeme ďalších pár minút.
- Pridajte paradajkový pretlak a múku do zeleniny a dôkladne premiešajte.
- Vráťte mäso do panvice a zalijte ho červeným vínom a hovädzím vývarom. Privarte zmes do varu, potom znížte teplotu a nechajte ju pod pokrievkou pomaly dusiť približne 1,5 hodiny, alebo kým mäso nie je mäkké a šťavnaté.
- Keď je pečienka hotová, vyberte ju z panvice a nechajte ju oddýchnuť pár minút pred krájaním. Vývar z panvice môžete zahustiť prípadne dochutiť podľa chuti.
- Pečenú poľovnícku pečienku podávajte s prílohou ako je napríklad knedľa, dusená šošovicou alebo zemiakové pyré.
Dobrú chuť!