Tu je recept na pečenú poľovnícku pečienku:
Suroviny:
- 1 kg bravčového mäsa na pečenie (najlepšie z plece)
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 2 stonky zeleru
- 200 ml červeného vína
- 400 ml hovädzieho vývaru
- 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
- 2 polievkové lyžice múky
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- olej na pečenie
Pečená poľovnícka pečienka
Postup:
- Mäso osolíme a okoreníme z oboch strán. V panvici rozohrejeme olej a opečieme mäso z každej strany, až kým nezískava zlatohnedú farbu. Potom vyberieme mäso a odložíme.
- Cibuľu olúpeme a nakrájame na tenké krúžky. Cesnak olúpeme a nakrájame na jemné plátky. Mrkvu a zeler umyjeme a nakrájame na malé kúsky.
- V tej istej panvici pridáme cibuľu a cesnak a orestujeme ich do mäkkosti. Potom pridáme mrkvu a zeler a restujeme ďalších pár minút.
- Pridajte paradajkový pretlak a múku do zeleniny a dôkladne premiešajte.
- Vráťte mäso do panvice a zalijte ho červeným vínom a hovädzím vývarom. Privarte zmes do varu, potom znížte teplotu a nechajte ju pod pokrievkou pomaly dusiť približne 1,5 hodiny, alebo kým mäso nie je mäkké a šťavnaté.
- Keď je pečienka hotová, vyberte ju z panvice a nechajte ju oddýchnuť pár minút pred krájaním. Vývar z panvice môžete zahustiť prípadne dochutiť podľa chuti.
- Pečenú poľovnícku pečienku podávajte s prílohou ako je napríklad knedľa, dusená šošovicou alebo zemiakové pyré.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 1 kg poľovníckej klobásy (môže byť aj z diviny)
- 500 g bravčovej pečienky
- 500 g hovädzej pečienky
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 200 g čerstvých húb (žampiony, hríby)
- 2 mrkvy
- 1 zeler (stonka)
- 200 ml červeného vína
- 200 ml vývaru (mäsového alebo zeleninového)
- 2-3 bobkové listy
- Soľ, čierne korenie, červená paprika podľa chuti
- 2-3 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička tymiánu
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
-
Príprava surovín: Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno. Húb, mrkvu a zeler nakrájame na malé kocky.
-
Opečenie pečienky: Na panvici rozohrejeme olivový olej. Pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak, osmažíme do zlatista. Na panvicu pridáme na kocky nakrájanú bravčovú a hovädziu pečienku. Smažíme, pokým nie je mäso pekne zhnednuté.
-
Pridanie ďalších surovín: K už osmaženému mäsu pridáme nakrájané huby, mrkvu a zeler. Smažíme ďalších 5-7 minút, aby sa všetko dobre prepojilo.
-
Dochutenie a podlievanie: Posypeme soľou, čiernym korením, červenou paprikou a tymiánom. Pridáme červené víno a necháme ho vyvariť. Následne podlievame vývarom a pridáme bobkové listy.
-
Pečenie: Celú zmes preložíme do pekáča a na vrch poukladáme poľovnícku klobásu. Pekáč zakryjeme a pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 1,5 hodiny. Po hodine môžeme odstrániť naho zakrytie, aby sa povrch jemne opiekol.
-
Servírovanie: Po vychladnutí môžeme pokrmy nakrájať na porcie. Podávame s čerstvým chlebom alebo s prílohou podľa výberu (napr. zemiakmi alebo ryžou). Ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!