Ak túžite po niečom naozaj lahodnom a výživnom, určite vyskúšajte recept na pečené kuracie stehná so sprievodom hríbov. Tento jednoduchý recept je nabitý chuťou a arómou, a iste si ho obľúbia všetci nadšenci kuracieho mäsa i húb. Stačí si zaobstarať čerstvé kuracie stehná a kvalitné huby a môžete sa pustiť do varenia.
**Prečo je toto jedlo zdraviu prospešné?**
Kuracie mäso predstavuje výborný zdroj bielkovín a nevyhnutných aminokyselín, ktoré náš organizmus potrebuje pre rôzne metabolické procesy. Huby sú známe tým, že sú bohaté na vitamíny a minerály, predovšetkým vitamín D, ktorý prispieva k zdraviu kostí a imunitného systému. Pečením mäsa s hubami navyše získate jedinečnú kombináciu rôznych chutí a aróm, ktoré sa harmonicky doplňujú.
Pečené kuracie stehná so hríbmi
**Na prípravu potrebujeme:**
– 4 ks kuracích stehien s kosťou
– 400 g húb (napríklad šampiňónov, hlivy, krčkov)
– 3 strúčiky cesnaku
– 3 cibule
– petržlenovú vňať
– soľ, čierne korenie podľa chuti
– olej na pečenie
**Postup:**
1. Najprv si pripravíme kuracie stehná – dôkladne ich umyjeme a osušíme kuchynským papierom. Potom ich osolíme a okoreníme a umiestnime na chvíľu do chladničky, aby sa koreniny vsiakli.
2. Huby očistíme nožom alebo kefou a nakrájame na tenké plátky. Cibuľu a cesnak nakrájame na menšie kúsky.
3. Do ohnivzdorného pekáča nalejeme olej a rozohrejeme ho na strednej teplote. Pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak a restujeme, kým nezhnedne.
4. Potom pridáme nakrájané huby a restujeme ďalších 5-7 minút, kým sa nezjemnia.
5. Pečenku doplníme o ochutené mäsko a všetko premiestnime do pekáča.
6. Do pekáča následne vložíme pripravované stehná a do každého kusa vnútornou časťou zakomponujeme kúsok petržlenovej vňate.
7. Pekáč umiestnime do predhriatej rúry (180°C) a pečieme pohodlne 40-60 minút, kým nie je mäso dôkladne prepečené. Po polovici pečenia stehná prelejeme výpekom.
8. Hotové kuracie stehná servírujeme na tanier a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávame spolu s hríbovou omáčkou a nezabudneme na prílohu.
Pripomínam, že konzumácia tohto jedla je príjemná, no aj tento recept by nemusel byť vhodný pre osoby s určitými zdravotnými problémami. Odporúča sa pre jedincov bez zdravotných ťažkostí, ktoré by mohli byť s týmto jedlom spojené.