Pečeňové halušky

Pečeňové halušky sú tradičné slovenské jedlo, ktoré má svoje miesto na stoloch vo väčšine domácností. Vďaka kombinácii výdatných halušiek a lahodnej omáčky z pečene sa toto jedlo radí medzi obľúbené teplé chuťovky. Pripraviť si ho môžete aj doma nasledujúcim spôsobom:

Suroviny:
– 500 g bravčovej pečene
– 1 cibuľa
– 2 mrkvy
– 1 petržlen
– 2 lyžice kvalitného masla
– 2 lyžice hladkej múky
– 1 liter vývaru (môže byť zeleninový alebo mäsový)
– soľ, mleté čierne korenie (podľa chuti)
– 400 g halušiek (domácich alebo kúpených)

Postup:
1. Pečeň nakrájajte na kocky a opečte ju na malom množstve oleja. Pridajte nakrájanú cibuľu a krátko orestujte.
2. Mrkvu a petržlen očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Pridajte ich k pečeni a opražte ich spolu niekoľko minút.
3. Zaprášte múkou a za stáleho miešania nechajte zmes krátko opražiť. Potom zaleite vývarom a dobre premiešajte. Dochuťte soľou a korením podľa chuti.
4. Zvážte a zľahka povaríkmi nechajte omáčku zhustnúť.
5. V druhom hrnci uvarte halušky v osolenej vode. Odcedené halušky vložte na tanier a polejte ich horúcou pečeňovou omáčkou.

Výborná chuť!

 

2) Pečeňové halušky

Na prípravu pečeňových halušiek potrebujete nasledujúce zložky:

– 500 g pečenej bravčovej pečene
– 500 g zemiakov
– 1 cibuľa
– soľ
– mleté čierne korenie
– olej
– múka

Postup prípravy:

1. Zemiaky uvaríme vo vriacej vode na mäkké, ošúpeme a rozmačkáme ich do hrubej kaši.

2. Do zemiakovej kaše pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a pretlačenú pečenú pečeň. Dochutíme soľou a korením podľa chuti.

3. Z kaše vytvarujeme halušky a uvaríme ich vo vriacej vode, kým nevyplávajú na povrch.

4. V hrnci rozpustíme olej a na ňom opražíme múku, kým nezhnedne.

5. Opraženú múku zalijeme vodou a za stáleho miešania povaríme hustú omáčku.

6. Do omáčky pridáme uvarené halušky a necháme ich prevrieť.

7. Nakoniec dochutíme omáčku soľou a korením podľa chuti a môžeme podávať.

Dobrú chuť!

 

3)

Pečeňové halušky sú obľúbeným slovenským jedlom, ktoré ocení každý milovník tradičnej kuchyne. Ich lahodná chuť a jemná textúra robia z tohto pokrmu vynikajúcu voľbu na obed alebo večeru. Ak ste ešte neskúsili pripraviť pečeňové halušky doma, tento recept vás určite nadchne!

Ingrediencie na pečeňové halušky

Na prípravu budete potrebovať:

  • 500 g kuracej pečene
  • 200 g múky
  • 3 vajcia
  • 1 cibuľa
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 2 polievkové lyžice masla
  • petržlenová vňať na ozdobu

Postup na prípravu halušiek

Prvým krokom je očistiť a umyť kuraciu pečeň. Potom ju uvarte v osolenej vode približne 15 minút, kým nie je jemná. Následne ju sceďte a nechajte vychladnúť. Kým sa pečeň chladí, nakrájajte cibuľu na drobno a na panvici ju osmažte na masle, kým nezmäkne a nezíska zlatistú farbu.

Akonáhle je pečeň vychladená, rozmixujte ju na jemnú pastu. Do mixéra pridajte osmaženú cibuľu, vajcia, soľ a korenie, a dobre premiešajte. Postupne pridávajte múku, kým nezíska kompaktné cesto.

V hrnci priveďte vodu do varu a pomocou dvoch lyžíc formujte halušky, ktoré ponoríte do vriacej vody. Varíme asi 5-7 minút, kým nevyplávajú na povrch. Po uvarení halušky sceďte a podávajte teplé, ozdobené petržlenovou vňaťou.

Pečeňové halušky sú fantastickým jedlom, ktoré si môžete vychutnať so svojimi blízkymi. Prajeme vám dobrú chuť!

Podobné príspevky

3 Komentáre

  1. Vkrajciova píše:

    Toto jedlo som si vždy veľmi obľubovala a tento recept mi pripomína časy, keď som ho varila so svojou babičkou. Veľmi sa teším, že ho budem môcť variť aj sama doma!

  2. Ida72 píše:

    Tento recept na pečeňové halušky vyzerá skvelo! Som rada, že som naň natrafila a určite ho vyskúšam pripraviť pre moju rodinu. Ďakujem za skvelý tip!

  3. Andrea Ruzicka píše:

    Nechala som sa inšpirovať týmto receptom a musím povedať, že pečeňové halušky sú naozaj obľúbené jedlo. Teším sa, že ich budem môcť teraz pripraviť aj sama doma podľa tohto postupu!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *