Recept na pečeňové halušky do polievky.
Tradičné halušky v nezvyčajnej podobe, ochutnajte naše varianty. Lahodná a kvalitná príprava pre každý deň, ktorá zasýti celú rodinu a deti si na tom taktiež pochutnajú. Halušky sú ako bežné, len o niečo chutnejšie a sýtejšie. Najmä pre muža po dlhom dni strávenom v náročnej práci.
Na prípravu pečeňových halušiek budeme potrebovať:
- Kuraciu alebo bravčovú pečeň – 150 gramov-
- Krupicu z pšenice (Detská dehydrovaná) – 100 gramov
- Soľ na dochutenie halušiek
- Slepačie vajcia – 2 kusy
- Voda
Postup: Recept na pečeňové halušky do polievky
Na začiatku si kuraciu alebo bravčovú pečeň umyjeme a zbavíme nečistôt. Po umytí odstránime blany a ostrým nožom ju nakrájame na čo najjemnejšie kúsky.
- Do jemne nakrájanej pečene pridáme 2 slepačie vajcia.
- Pripravíme si ponorný mixér, ktorý uľahčí mixovanie vajec a zároveň halušky budú „na pohľad“ krajšie, bez hrubých alebo drobných kúskov pečene.
- Do zmesi zahrneme pšeničnú krupicu, ktorú zamiešame do misy s rozmixovanou pečeňou a vajcami. Cesto, ktoré vytvoríme kombinovaním pečene, vajec a krupice, necháme chvíľku postáť, aby krupica napučala.
- Cesto ponecháme chvíľu stáť. Zatiaľ si pripravíme hrniec s vodou a soľou. Vodu privedieme do varu a pomaly lyžičkou kladieme cesto do hrnca s vodou.
- Postupne s použitím lyžičky pridáme aj poslednú halušku. Pečeňové halušky varíme približne 5 až 10 minút.
- Po 10 minútach vodu prelejeme cez vopred pripravené sitko. Halušky môžeme dochutiť soľou a korením podľa chuti.
Recept na pečeňové halušky do polievky
A teraz si pripravte kvalitný kurací vývar, ktorý pridaním pečeňových halušiek ešte viac obohatí chuť.
Prajem vám rýchlu a neúnavnú prípravu jedla.
Nutričné hodnoty pečeňových halušiek na 100 g
- Energia 625 kJ
- Bielkoviny 13 g
- Sacharidy 19 g
- Tuky 3 g
- Vláknina 0 g
- Soľ 2 g
- PHE 630 mg
Kuracia alebo bravčová pečenka je skvelým spoločníkom na prípravu nielen tradičných pečeňových halušiek ako u babičky. Z pečene môžeme tiež pripraviť pečeňové knedličky, ktoré sú obľúbené najmä v Českej republike (Játrové knedlíky). Ide o tradičnú kuchyňu našich „bratov“. Akákoľvek pečienka je nielen zdravá, ale aj výborná.
Domáce pečeňové halušky od Babičky – Recept na pečeňové halušky do polievky
Každý z nás má určite rád kurací vývar. Ten je skvelý, dodáva nášmu organizmu silu. Konzumujeme ho, keď sme prechladnutí. Tešíme sa naň aj po „opici“, ak to pri alkohole preženeme. Kurací vývar jedávame tradične s rezancami, no dnes máme na výber množstvo rôznych cestovín.
Hrubé, tenké, vaječné či bezvaječné.
Môže sa polievka konzumovať bez cestovín? Určite áno
V spomienkach nosím moju babičku, ktorá do kuracieho vývaru pridávala ďalšiu dobrotu. Tou dobrotou boli jedinečné pečeňové halušky, ktoré mali bezpochyby lepšiu chuť ako rezance. Nedeľu som obľuboval najmä kvôli odpočinku a ničnerobeniu. Ďalším dôvodom bol obed u mojej babky.
Tešil som sa najmä na vývar a ešte viac na pečeňové halušky. Spojenie dvoch nezabudnuteľných chutí v jednom vývare. Jedného krásneho dňa som sa rozhodol, že tento jedinečný recept a prípravu pečeňových halušiek musím zvládnuť. V nedeľu som už neleňošil.
Rozhodol som sa, že mojej babke poskytnem pomoc. Nielen, že som pomohol, ale aj som sa naučil tento úžasný a najmä celkom jednoduchý recept.
Myslel som si, že to bude naozaj náročné a ja to jednoducho vzdám. Recept ma však prekvapil. Bolo to rýchle a jednoduché aj pre kuchárskeho nováčika, akým som bol ja.
Príprava pečeňových halušiek je jednoduchá a taktiež zábavná. Odvtedy pečeňové halušky do kuracieho vývaru nesmú jednoducho nikdy chýbať. Či už je pondelok alebo nedeľa. Preto vám v nasledujúcich riadkoch priblížim v jednoduchosti nezameniteľný, rýchly a jednoduchý recept, ktorý zvládne každý jeden začiatočník.
Verím, že som vám pomohol s prípravou nedeľného obeda, a dúfam, že vám to bude chutiť. Pre ďalšie skvelé recepty sledujte náš jedlový blog. Kde takmer každý deň pridávam stále nové a novšie recepty.
No, môže vám pomôcť aj toto video.
Recept na pečeňové halušky do polievky
Ak máte chuť na niečo výnimočné a chutné, vyskúšajte pečeňové halušky do polievky. Tento tradičný slovenský recept je ideálnym spôsobom, ako obohatiť váš obľúbený vývar. Sýte, chutné a jednoduché na prípravu, pečeňové halušky si obľúbia všetci členovia rodiny.
Suroviny:
- Kuracie alebo bravčová pečeň – 150 gramov
- Pšeničná krupica (dehydrovaná pre deti) – 100 gramov
- Soľ na dochutenie halušiek
- Slepačie vajcia – 2 kusy
- Voda
Postup:
- Pečeň dôkladne umyte a zbavte nečistôt. Následne ju jemne nasekajte na malé kocky.
- V miske skombinujte nasekanú pečeň s dvoma slepačími vajíčkami a rozmixujte pomocou ponorného mixéra.
- Pridajte pšeničnú krupicu a opäť dôkladne premiešajte. Nechajte cesto odpočívať, aby krupica naboptnala.
- V hrnci pripravte osolenú vodu a priveďte ju do varu. Pomocou lyžičky opatrne vkladajte cesto do vriacej vody.
- Halušky varíme približne…5 až 10 minút, kým nebudú plávať na vrchu.
- Po uvarení prepasírujeme halušky cez sitko a dochutíme soľou podľa vlastného uváženia.
Teraz stačí len pridať pečeňové halušky do vývaru a nechať ich nasýtiť chutí. Bude to chutná a výživná delikatesa, ktorú si každý člen rodiny zamiluje.
Verím, že vám tento recept pomôže a budete si vychutnávať jedinečné pečeňové halušky v polievke. Príjemnú chuť!
3)
Pečeňové halušky sú skvelým doplnkom do polievky, ktorý jedlu dodáva zvláštny charakter a príchuť. Tento recept je vhodný pre tých, ktorí majú radi kreativitu v kuchyni a chcú sa predviesť originálnym pokrmom. S kombináciou čerstvých surovín a tradičných chutí pripravíte lahodné halušky, ktoré sa stanú obľúbené vo vašich polievkach.
Ingrediencie na pečeňové halušky
Na prípravu pečeňových halušiek budete potrebovať tieto suroviny:
– 200 g kuracej alebo bravčovej pečene
– 1 vajíčko
– 100 g hladkej múky
– 50 ml mlieka
– soľ a čierne korenie podľa chuti
– 1 cibuľa, nasekaná na jemno
– 2 strúčiky cesnaku, prelisované
– 1 lyžica masla na opekanie cibule
Všetky uvedené ingrediencie sú základom na vytvorenie chutných halušiek.
Postup prípravy halušiek
Najprv na panvici opražte nakrájanú cibuľu na masle do zlatista. Pridajte cesnak a krátko ho opražte. Potom rozmixujte nakrájanú pečeň s vajíčkom, mliekom, soľou a korením. Následne do zmesi pridajte opraženú cibuľku s cesnakom a postupne zapracovávajte múku, až pokiaľ nedosiahnete hladkú konzistenciu.
Akonáhle je cesto hotové, priveďte vodu v hrnci do varu a pomocou lyžice formujte halušky, ktoré varte približne 5-7 minút, alebo kým nevyplávajú na povrch. Podávajte ich v horúcej polievke, ktorú obohatia o jedinečné chute a textúru.