Tu je jednoduchý recept na pečienku s krupicami:
Suroviny:
- 500 g hovädzej pečienky
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 g krupíc (alebo polenty)
- 600 ml hovädzieho vývaru
- 2 lyžice masla
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Pečienka s krúpami recept
Postup:
- Pečienku opláchnite a osušte papierovým utierkou. Nakrájajte ju na tenké plátky alebo kocky.
- Cibuľu a cesnak ošúpajte a jemne nasekajte.
- V hrnci rozohrejte jednu lyžicu masla a orestujte cibuľu a cesnak, až sa stanú mäkkými.
- Pridajte pečienku a smažte ju na strednej teplote, až kým nezmizne ružová farba. Podľa potreby pridajte soľ a čierny korenie.
- Potom pridajte krupice a premiešajte ich s pečienkou a cibuľou, aby sa krupice nasiakli šťavou z mäsa.
- Zalejte vývarom a nechajte zmes variť, kým krupice nezhnijú. Ak používate polentu, postupujte podľa pokynov na obale.
- Na záver pridajte druhú lyžicu masla a dobre premiešajte. Podávajte teplé.
Dúfam, že vám bude tento recept chutiť! Dobrú chuť!
2)
Suroviny:
- 500 g bravčovej pečienky
- 200 g krúp (pšeničné alebo jačmenné)
- 1 väčšia cibuľa
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 1 zemiak
- 1,5 litra zeleninového alebo hovädzieho vývaru
- 2-3 lyžice oleja
- Soľ, čierne korenie podľa chuti
- Majoránka
- Petržlenová vňať (na zdobenie)
Postup:
-
Príprava surovín: Najskôr si očistíme a nakrájame cibuľu na drobno, cesnak nasekáme, mrkvu a zemiak nakrájame na kocky.
-
Príprava pečienky: Bravčovú pečienku umyjeme, osolíme a okoreníme. Na panvici si rozohrejeme olej a na ňom sprudka opečieme pečienku z oboch strán, aby sa zatiahla. Potom ju vyberieme a odložíme nabok.
-
Smaženie zeleniny: Do tej istej panvice pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak, restujeme do zlatista. Potom pridáme nakrájanú mrkvu a zemiak a ešte chvíľu restujeme.
-
Pridanie krúp: Do panvice s restovanou zeleninou pridáme krúpy a dobre premiešame.
-
Varíme: Následne pridáme vývar a soľ. Privedieme k varu, pridáme opečenú pečienku a znížime teplotu. Zakryjeme pokrievkou a varíme asi 30-40 minút, kým sú krúpy mäkké a pečienka dôkladne prevarená.
-
Dochutenie: Na záver dochutíme majoránkou, prípadne ešte doplníme soľou a korením podľa chuti.
-
Servírovanie: Hotovú pečienku s krúpami rozdávame na tanier, posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a podávame s čerstvým chlebom alebo kyslou smotanou podľa vlastnej chuti.
Dobrú chuť!