Ak máte záujem o návod na prípravu pečeného mäsa na panvici, tu je jednoduchý a chutný recept:
Zoznam ingrediencií:
- 500 g bravčového mäsa
- soľ a korenie podľa vlastného uváženia
- 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
- 1 cibuľa (najlepšie biela)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica sladkej papriky
- 250 ml vývaru (môžete tiež použiť vodu)
- 2 lyžice hladkej múky
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
Recept na pečené mäso z panvice
Postup prípravy:
- Bravčové mäso dôkladne opláchnite a osušte papierovou utierkou. Potom ho nakrájajte na tenké plátky alebo kúsky.
- Osolte a okoreňte plátky mäsa podľa vašej preferencie.
- Na väčšej panvici rozohrejte olej na strednom plameni. Pridajte nakrájanú cibuľu a orestujte ju dozlatista.
- Pridajte nadrobno nasekaný cesnak a sladkú papriku. Dôkladne premiešajte a restujte asi 1 minútu, aby sa uvoľnila aróma.
- Na panvicu vložte nakrájané mäso a opečte ho z oboch strán, až kým nezhnedne.
- Do panvice nalejte vývar alebo vodu, znížte teplotu na stredný plameň a dusťe mäso s cibuľou asi 20 minút, pokiaľ nie je mäso mäkké.
- Zmiešajte hladkú múku s paradajkovým pretlakom a pridajte do panvice. Varíme ešte niekoľko minút, kým sa omáčka zahusťuje.
- Ochutnajte a podľa potreby upravte chuť soľou a korením.
Vaša pečená mäsová pochúťka je teraz pripravená na podávanie! Môžete ju servírovať s prílohou ako zemiaky, knedľa alebo ryža, a prípadne s čerstvou zeleninou. Dobrá chuť!
2) Pečienka z panvice recept
Ingrediencie:
- 500 g bravčovej pečienky (môže byť aj hovädzia alebo kuracia)
- 2 cibuľe
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 1 paprika (červená alebo zelená)
- 3 polievkové lyžice oleja (slnečnicový alebo olivový)
- 200 ml vývaru (zeleninový alebo kurací)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 čajová lyžička mletej papriky
- 1 čajová lyžička sušeného oregana (ak máte záujem)
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
-
Príprava mäsa:
- Bravčovú pečienku umyjeme a osušíme papierovými uterákmi. Nakrájame na kocky alebo plátky podľa vlastného uváženia.
-
Cibuľa a cesnak:
- Cibuľu olúpeme a jemne nakrájame. Cesnak rozpučíme a nasekáme.
-
Zelenina:
- Mrkvu olúpeme a nakrájame na kolieska. Papriku umyjeme a rozkrojíme na prúžky.
-
Smaženie:
- Na panvici rozohrejeme olej na strednej teplote. Pridáme cibuľu a cesnak a smažíme, kým cibuľa nie je mäkká a nezíska zlatistú farbu.
- Pridáme nakrájané mäso a orestujeme ho, kým sa nezatiahne a nezíska zlatohnedú farbu.
-
Pridanie zeleniny:
- K mäse pridáme nakrájanú mrkvu a papriku. Všetko dôkladne premiešame a necháme ešte chvíľu SMAŽIŤ.
-
Dusenie:
- Potom pridáme mletú papriku, oregano (ak používate) a osolíme a okoreníme podľa chuti. Dobre premiešame.
- Nalejeme vývar a privedieme do varu. Počiatočne znížime teplotu a prikryjeme panvicu pokrievkou. Dusíme približne 20-30 minút, kým nie je mäso dobre upečené a zelenina mäkká.
-
Podávanie:
- Keď je jedlo hotové, môžeme ho servírovať. Ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.
- Pečené mäso môžeme podávať s prílohou, ako sú zemiaky, ryža alebo čerstvý chlieb.
Dobrú chuť!