Pečienkový perkelt so šampiňónmi podľa môjho receptu.
Suroviny:
- 500 g kuracej pečienky, narezané na kúsky
- 1 cibuľa, nasekaná na drobno
- 200 g šampiňónov, nakrájaných na plátky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané na jemno
- 2 lyžice oleja
- 1 lyžica mletej sladkej papriky
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa preferencie
- 200 ml jogurtu s príchuťou syra
- 1 lyžica hladkej múky
- 1 pohár vývaru
Pečienkový perkelt so šampiňónmi
Postup:
- Na panvici rozohrejte olej a opekajte cibuľu s cesnakom, až kým nezískajú zlatistú farbu.
- Pridajte kuraciu pečeň a orestujte ju z každej strany, až kým nezískate zlatú farbu.
- Pridajte mletú sladkú papriku, soľ a mleté čierne korenie. Dobre premiešajte a nechajte minútu variť.
- Pridajte nakrájané šampiňóny a nechajte ich dusiť ďalšie minúty.
- V miske zmiešajte múku s jogurtom a vývarom, až kým nezískate hladkú zmes.
- Pomaly prilievajte smotanovú zmes do panvice a pri stálej manipulácii varte ešte niekoľko minút, kým omáčka nezhnedne.
- Podávajte s plackami alebo ryžou.
Prajem vám dobrú chuť!
2) Pečienkový perkelt so šampiňónmi
Ingrediencie:
- 500 g bravčovej pečienky (je možné použiť aj hovädziu)
- 250 g šampiňónov
- 2 stredne veľké cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2-3 lyžice olivového oleja alebo masla
- 1 lyžica sladkej papriky
- 1/2 lyžičky mletej rasce
- 400 ml vývaru (môže byť vegetariánsky alebo mäsový)
- 1 plechovka paradajkového pretlaku (400 g)
- Soľ a čierne korenie podľa preferencie
- Čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu
- Podávať s knedľou alebo cestovinami
Postup:
-
Príprava ingrediencií:
- Bravčovú pečienku umyte a nakrájajte na kocky, približne 2-3 cm velikosti.
- Cibuľu a cesnak dôkladne očistite. Cibuľu nakrájajte na drobno, cesnak na slížiky. Šampiňóny umyte a nakrájajte na tenké plátky.
-
Smaženie cibule:
- Na panvici alebo v hlbokom hrnci zohrejte olivový olej alebo maslo na strednom plameni.
- Pridajte nasekanú cibuľu a restujte ju, až kým nie je zlatistá a mäkká (približne 5-7 minút).
-
Pridanie cesnaku a korenín:
- K cibuli pridajte nakrájaný cesnak a jemne ho opekajte ďalšiu minútu.
- Potom pridajte sladkú papriku a mletú rascu, premiešajte, aby sa koreniny dobre spojili s cibuľou.
-
Pridanie pečienky:
- Do hrnca dajte narezanú pečienku a orestujte ju z každého uhla, až kým nezíska zlatistú farbu.
-
Pridanie šampiňónov a paradajkového pretlaku:
- Keď je pečienka opečená, pridajte nakrájané šampiňóny a restujte asi 5 minút, až kým nezmäknú.
- Potom pridajte paradajkový pretlak a dôkladne premiešajte.
-
Varenie:
- Do hrnca nalievajte vývar, osolte a okoreňte podľa chuti. Dovarte do varu, následne znížte teplotu a zakryte pokrievkou. Nechajte variť na slabom ohni približne 30-40 minút, kým nie je pečienka prístupná.
-
Podávanie:
- Po uvarení pokrm ochutnajte a ak treba, dosoľte alebo okoreňte. Posypajte nasekanou petržlenovou vňaťou a podávajte s knedľou alebo cestovinami.
Prajem vám dobrú chuť!