Recept na Penne s bravčovinou, pórikom a šampiňónmi.
Ingrediencie:
- 250 g penne cestovín
- 300 g bravčového mäsa (ideálne plece), nakrájaného na drobné kusy
- 1 veľký pór, rozkrojený na tenké kolieska
- 200 g čerstvých šampiňónov, nakrájaných
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 2 polievkové lyžice masla
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 1 šálka smotany na varenie
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa vkusu
- petržlenová vňať na ozdobenie
Penne s bravčovinou, pórikom a šampiňónmi
Postup:
- V hrnci naplnenom osolenou vriacou vodou pripravte penne cestoviny podľa inštrukcií na obale, kým nebudú al dente. Potom ich scedíme a odstavíme.
- Na stredne rozpálenej panvici rozpustíme maslo s olivovým olejom. Vložíme nakrájaný pór a opiekame približne 5 minút, kým nezmäkne.
- Do panvice pridáme nakrájané bravčové mäso a restujeme, až kým neemá zlato-hnedú farbu.
- Doplňujeme o nakrájané šampiňóny a cesnak. Smažíme, kým šampiňóny nezmäknú a ich šťava sa neodparí.
- Pridáme smotanu na varenie do panvice a dobre premiešame. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Varíme ešte niekoľko minút, až omáčka nezhustne.
- Do panvice pridáme uvarené penne cestoviny a dôkladne premiešame, aby sa omáčka spojila s cestovinami. Podávame ihneď ozdobené čerstvými petržlenovými lístkami.
Verím, že si pochutnáte na tejto chutnej kombinácii penne s bravčovinou, pórikom a šampiňónmi!
2) Penne s bravčovým, pórom a šampiňónmi
Ingrediencie:
- 300 g penne cestovín
- 400 g bravčového mäsa (najlepšie karé alebo stehno), nakrájaného na malé kocky
- 1 veľký pór, rozkrojený na kolieska
- 250 g šampiňónov, krájaných na plátky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 cibuľa, nasekaná
- 200 ml smotany na varenie
- 100 ml bieleho vína (nepovinné)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička sušeného tymiánu (alebo čerstvého, ak máte k dispozícii)
- Soľ a čierne korenie podľa vkusu
- Strúhaný parmezán na posypanie (nepovinné)
- Čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu (nepovinné)
Postup:
-
Príprava cestovín: V hrnci s osolenou vodou uvarte penne cestoviny podľa pokynov na obale, až kým nie sú al dente. Potom ich sceďte a odložte stranou.
-
Smaženie mäsa: V hlbokej panvici alebo woku zohrejte olivový olej na strednej teplote. Pridajte nakrájané bravčové mäso a opiekajte ho, kým nezíska zlatistú farbu a bude dobre prepečené, asi 5-7 minút. Osolte a okoreňte podľa vkusu.
-
Pridanie zeleniny: K mäsu pridajte nasekanú cibuľu a smažte, kým nie je mäkká a priesvitná. Potom pridajte cesnak a pór, smažte ešte 2-3 minúty, kým sa pór nezmäkne. Na závěr pridajte nakrájané šampiňóny a smažte ešte 5 minút.
-
Základná omáčka: Ak používate víno, teraz ho pridajte a varte asi 2 minúty, aby sa odparil alkohol. Potom pridajte smotanu na varenie a sušený tymián. Dobre premiešajte a nechajte omáčku mierne vrieť.
-
Zmiešanie s cestovinami: Do panvice s omáčkou pridajte uvarené penne cestoviny. Dôkladne premiešajte, aby sa cestoviny pokryli omáčkou. Ak je omáčka príliš hustá, môžete pridať trochu vody z cestovín.
-
Podávanie: Servírujte teplé, posypané strúhaným parmezánom a čerstvou petržlenovou vňaťou podľa chuti.
Prajem dobrú chuť!