Penne zapekané so špargľou, fetou a zeleninou.
Suroviny:
- 250 g penne cestovín
- 200 g špargle
- 150 g feta syra
- 1 malá cuketa, nakrájaná na tenké plátky
- 1 červená paprika, rozkrájaná na drobné kúsky
- 1 malá cibuľa, nasekaná nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica sušeného oregana
- soľ a korenie podľa vlastnej chuti
Penne zapekané so špargľou, fetou a zeleninou
Postup:
- Predohrievajte rúru na 180 °C.
- V hrnci varte penne v osolenej vode podľa návodu, kým nedosiahne konzistenciu al dente. Následne ich preceďte a odložte nabok.
- V hrnci s osolenou vodou nechajte špargľu variť približne 2-3 minúty, až kým nebude mäkká, ale stále chrumkavá. Potom ju sceďte a postavte na bok.
- Na panvici rozohrejte olivový olej, potom pridajte nasekanú cibuľu, cesnak, papriku a cuketu. Duste ich asi 5 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Pridajte prevarenú špargľu a oregano do zeleninovej zmesi. Ochuťte soľou a korením podľa chuti a nechajte na panvici ešte 2 minúty pražiť.
- Fetu rozmixujte v mixéri a pridajte do zeleninovej zmesi. Dobre premiešajte.
- V pekáči skombinujte uvarené penne so zeleninovou zmesou. Dbajte na to, aby sa cestoviny dobre premiešali so zmesou.
- Pečte v rúre približne 15 minút, kým sa na vrch nevytvorí zlatistá kôrka.
- Podávajte horúce a vychutnajte si toto chutné jedlo!
Dobrú chuť!
2) Penne zapečené so špargľou, fetou a zeleninou
Ingrediencie:
- 300 g penne cestovín
- 250 g špargle (čerstvej alebo zmrazenej)
- 200 g feta syru
- 1 malá cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 červená paprika
- 1 cuketa
- 200 ml smotany na varenie
- 3 vajcia
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Olivový olej
- Parmezán na posypanie (prípadne)
- Čerstvé bylinky (napr. bazalka alebo petržlen) na dekoráciu
Postup:
-
Predpríprava:
- Rúru predohrejte na 180 °C.
- Uvarte penne cestoviny v osolenej vode podľa pokynov na obale, kým nedosiahnu textúru al dente. Potom ich sceďte a odložte.
-
Príprava zeleniny:
- Na panvici zahrejte olivový olej a pridajte jemne nakrájanú cibuľu. Smažte ju na strednej teplote, kým nebude mäkká a zlatistá.
- Do panvice pridajte nasekaný cesnak a miešajte asi 1 minútu.
- Pridajte rozkrájanú červenú papriku a cuketu. Smažte, kým zelenina nezmäkne, zhruba 5-7 minút.
- Na záver pridajte nakrájanú špargľu (ak používate čerstvú, nakrájajte ju na kusy o veľkosti 2-3 cm).
-
Príprava zmesi na zapekanie:
- V miske zmiešajte uvarené penne, osmaženú zeleninu a drobno rozdrobený feta syr.
- V ďalšej mise vyšľahajte smotanu, vajcia, soľ a čierne korenie. Túto zmes pridajte do cestovín a zeleniny. Dobre premiešajte, aby sa všetko spojilo.
-
Pečenie:
- Zmes preložte do vymastenej zapekacej nádoby. Môžete navrch posypať strúhaným parmezánom, ak chcete.
- Dajte do rúry a pečte približne 25-30 minút, alebo kým sa na povrchu neobjaví zlatá kôrka.
-
Podávanie:
- Po upečení nechajte trochu vychladnúť. Podávajte teplé, ozdobené čerstvými bylinkami.
Dobrú chuť!