Pesto z medvedieho cesnaku recept

Zdravé chutné a prospešné z veľa dôvodou. Aj takto by sa dala jednoducho opísať pochúťka zvaná medvedí cesnak. Nejde skutone o cesnak, ale o bylinu ktorá ma jeho výraznú chuť. Má veľa benefitov pre naše telo. A to od pritizápalových účnikov, krvný tlak, zmierňuje horúčku, zlepšuje imunitu, zlepšuje prietok krvy a v neposlednom rade má detoxikačné vlastnosti.

10 minútová príprava a pesto je na svete.
Potrebujeme:

  • 300 g medvedieho cesnaku
  • 100 ml olivový olej ( na zaliatie) nemusí byť 100 ml
  • soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

 

Pesto z medvedieho cesnaku

  1. Listôčky medvedieho cenaku som si očistila od stoniek. Potom som ich umyla pod tečúcou vodou a usušila.
  2. Do miexéru som si dala listky medvedieho censaku a olivový olej.  Na chuť môžete pridať štipku solia  trocha mletého čierneho korenia. Dobre to rozmixujte na čo najmenšie časti. Ideálne ak vám vyjde pasta.
  3. Takéto pesto dáme so sklenej nádoby, ktorúmôžeme uzavrieť. Ja ho zhora ešte zalejem olejom aby sa k nemu nedostalo veľa vzduchu. Skladujte v chladičke. Vydrží 3 až 4 mesiace.

Dobrú chuť.

 

Trvanlivé pesto z medvedieho cesnaku (raw - živá strava) www.TajomstvoZdravejStravy.sk

Pesto z medvedieho cesnaku recept

Pesto z medvedieho cesnaku je chutná a originálna verzia klasického pestá. Tu je jednoduchý recept:

Potrebujeme:

  • 2 hrste medvedieho cesnaku (približne 100 g)
  • 50 g piniových orechov
  • 50 g parmezánu alebo iného tvrdého syra
  • 150 ml extra panenského olivového oleja
  • šťava z polovice citróna
  • soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

Postup:

  1. Medvedí cesnak očistíme a umyjeme. Ideálne ho nasušíme pred použitím, aby sme zabránili nadmernému vlhkosti v pestách.
  2. Piniové orechy osmažíme na suchej panvici, kým nezhnednú a nevônia. Odložíme ich stranou a necháme vychladnúť.
  3. V mixéri, kuchynskom robote alebo s ručným mixérom zblendujeme medvedí cesnak, opražené piniové orechy, strúhaný syr, olivový olej a citrónovú šťavu, až kým nedosiahneme hladkú konzistenciu.
  4. Ochutnáme a pridáme soľ a mleté čierne korenie podľa chuti. Premiešame.
  5. Pesto preložíme do sklenenej nádoby a uložíme do chladničky, kde si uchová svoju chuť až 1 týždeň.

Tip na podávanie:

Pesto z medvedieho cesnaku je skvelé ako prísada do cestovín, zemiakov, ako dip pre zeleninu, alebo dokonca ako náplň do sendvičov či plátok pečiva. Skúste ho aj ako chuťovú prílohu k mäsu alebo jednoducho natrite načechreným pečivom. Dobrú chuť!

 

2)

Medvedí cesnak, známy aj ako divoký cesnak, je jarná bylinka, ktorá je obľúbená pre svoju výraznú chuť a množstvo zdravotných benefitov. Pripravte si jednoduché a lahodné pesto z medvedieho cesnaku, ktoré skvele doplní rôzne jedlá. Tu je recept, ktorý určite oceníte.

Ingrediencie:

  • 100 g čerstvého medvedieho cesnaku
  • 50 g vlašských orechov (alebo pine nuts)
  • 50 g parmezánu (alebo iného tvrdého syra)
  • 100 ml olivového oleja
  • Soľ podľa chuti
  • Čierne korenie podľa chuti
  • (Voliteľné) Parmezán na posypanie

Postup:

  1. Príprava medvedieho cesnaku: Medvedí cesnak starostlivo umyjte a osušte. Odstráňte poškodené alebo zvädnuté listy.

  2. Súčasťou mixovania: Do mixéra vložte medvedí cesnak, vlašské orechy a nastrúhaný parmezán.

  3. Mletie: Mixujte, kým sa z ingrediencií nevytvorí jemná pasta. Postupne pridávajte olivový olej a mixujte dovtedy, kým bude pesto hladké a krémové.

  4. Dochutenie: Dochuťte soľou a čiernym korením podľa vlastných preferencií. Môžete pridať aj trochu citrónovej šťavy, ktorá dodá omáčke sviežosť.

  5. Servírovanie: Pesto môžete podávať ako omáčku na cestoviny, dip k chlebíkom alebo ako dochucovadlo k mäsu a zelenine. Ak chcete, môžete posypať ďalším nastrúhaným parmezánom.

  6. Skladovanie: Čerstvé pesto z medvedieho cesnaku je najchutnejšie, ale môžete ho uchovávať v chladničke v uzavretej nádobe maximálne týždeň. Na predĺženie trvanlivosti môžete pesto naliať do nádob a zamraziť.

Doprajte si tento výnimočný a chutný recept, ktorý vám umožní vychutnať si arómu a chuť jari kedykoľvek počas roka! Bon appétit!

Podobné príspevky

10 Komentárov

  1. Kvetinka píše:

    Tento recept na pesto z medvedieho cesnaku je úžasný! Nikdy som si nemyslela, že sa dá tak rýchlo pripraviť. Vyskúšala som ho na cestoviny a všetkým veľmi chutilo. Odporúčam každému, kto miluje chutné a zdravé jedlá!

  2. ZelenýJazyk píše:

    Medvedí cesnak je fantastická bylinka! Urobila som pesto podľa tohto receptu a všetci moji priatelia sa oblizovali. Je to skvelá alternatíva ku klasickému pestu a má super chuť. Určite to vyskúšajte aj vy!

  3. Cukrík123 píše:

    Veľmi sa mi páči tento recept! Príprava je jednoduchá a výsledok je naozaj lahodný. Použila som ho ako dip k zelenine a všetci boli nadšení. Ďakujem za tip, určite budem robiť častejšie!

  4. MramorovýPavúk píše:

    Toto pesto z medvedieho cesnaku ma úplne dostalo! Chuť je výnimočná a zdravé benefity sú len bonusom. Pripravila som ho ako nátierku na chlieb a bola to hitovka! Musím povedať, že sa k nemu budem pravidelne vracať.

  5. ŠumivýBublifuk píše:

    Som nadšená z tohoto receptu! Medvedí cesnak som nikdy predtým neskúsila, ale toto pesto ma presvedčilo o jeho skvelej chuti. Pripravila som ho pre rodinu a všetci si pochvaľovali. Určite odporúčam vyskúšať!

  6. VeseláHruška píše:

    Tento recept na pesto z medvedieho cesnaku je jednoducho skvelý! Rýchlo sa pripravuje a chutí fantasticky. Skúšala som ho s cestovinami aj s pečivom, vždy bol úspech! Ďakujem za inšpiráciu, určite ho zopakujem.

  7. Srdiečko2023 píše:

    Môžem len súhlasiť s ostatnými, tento recept je úžasný! Medvedí cesnak má špecifickú chuť, ktorú milujem. Pesto mi vyšlo perfektne a podávala som ho so šalátom – bola to bomba kombinácia! Odporúčam každému!

  8. _Láskyplná_ píše:

    ! Wow, tento recept ma prekvapil svojou jednoduchou prípravou! Pesto z medvedieho cesnaku sme mali na rodinnej oslave a každý si to pochvaľoval. Je skvelé vedieť, že môžeme jesť aj zdravo a chutne zároveň.

  9. _RadosnýKocúr_ píše:

    ! Veľmi sa mi páči tento recept na pesto z medvedieho cesnaku! Rýchla príprava a úžasná chuť – čo viac si priať? Dala som si ho k syrom a bola to výborná kombinácia. Určite odporúčam vyskúšať!

  10. _Snehulienka_89_ píše:

    Tento recept je parádny! Pesto z medvedieho cesnaku sme robili s deťmi ako víkendový projekt a obaja sme sa zabavili pri jeho príprave. Chutilo nám všetkým aj ako dip k čerstvej zelenine!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *