Zdravé chutné a prospešné z veľa dôvodou. Aj takto by sa dala jednoducho opísať pochúťka zvaná medvedí cesnak. Nejde skutone o cesnak, ale o bylinu ktorá ma jeho výraznú chuť. Má veľa benefitov pre naše telo. A to od pritizápalových účnikov, krvný tlak, zmierňuje horúčku, zlepšuje imunitu, zlepšuje prietok krvy a v neposlednom rade má detoxikačné vlastnosti.
10 minútová príprava a pesto je na svete.
Potrebujeme:
- 300 g medvedieho cesnaku
- 100 ml olivový olej ( na zaliatie) nemusí byť 100 ml
- soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
Pesto z medvedieho cesnaku
- Listôčky medvedieho cenaku som si očistila od stoniek. Potom som ich umyla pod tečúcou vodou a usušila.
- Do miexéru som si dala listky medvedieho censaku a olivový olej. Na chuť môžete pridať štipku solia trocha mletého čierneho korenia. Dobre to rozmixujte na čo najmenšie časti. Ideálne ak vám vyjde pasta.
- Takéto pesto dáme so sklenej nádoby, ktorúmôžeme uzavrieť. Ja ho zhora ešte zalejem olejom aby sa k nemu nedostalo veľa vzduchu. Skladujte v chladičke. Vydrží 3 až 4 mesiace.
Dobrú chuť.
Pesto z medvedieho cesnaku recept
Pesto z medvedieho cesnaku je chutná a originálna verzia klasického pestá. Tu je jednoduchý recept:
Potrebujeme:
- 2 hrste medvedieho cesnaku (približne 100 g)
- 50 g piniových orechov
- 50 g parmezánu alebo iného tvrdého syra
- 150 ml extra panenského olivového oleja
- šťava z polovice citróna
- soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Medvedí cesnak očistíme a umyjeme. Ideálne ho nasušíme pred použitím, aby sme zabránili nadmernému vlhkosti v pestách.
- Piniové orechy osmažíme na suchej panvici, kým nezhnednú a nevônia. Odložíme ich stranou a necháme vychladnúť.
- V mixéri, kuchynskom robote alebo s ručným mixérom zblendujeme medvedí cesnak, opražené piniové orechy, strúhaný syr, olivový olej a citrónovú šťavu, až kým nedosiahneme hladkú konzistenciu.
- Ochutnáme a pridáme soľ a mleté čierne korenie podľa chuti. Premiešame.
- Pesto preložíme do sklenenej nádoby a uložíme do chladničky, kde si uchová svoju chuť až 1 týždeň.
Tip na podávanie:
Pesto z medvedieho cesnaku je skvelé ako prísada do cestovín, zemiakov, ako dip pre zeleninu, alebo dokonca ako náplň do sendvičov či plátok pečiva. Skúste ho aj ako chuťovú prílohu k mäsu alebo jednoducho natrite načechreným pečivom. Dobrú chuť!
2)
Medvedí cesnak, známy aj ako divoký cesnak, je jarná bylinka, ktorá je obľúbená pre svoju výraznú chuť a množstvo zdravotných benefitov. Pripravte si jednoduché a lahodné pesto z medvedieho cesnaku, ktoré skvele doplní rôzne jedlá. Tu je recept, ktorý určite oceníte.
Ingrediencie:
- 100 g čerstvého medvedieho cesnaku
- 50 g vlašských orechov (alebo pine nuts)
- 50 g parmezánu (alebo iného tvrdého syra)
- 100 ml olivového oleja
- Soľ podľa chuti
- Čierne korenie podľa chuti
- (Voliteľné) Parmezán na posypanie
Postup:
-
Príprava medvedieho cesnaku: Medvedí cesnak starostlivo umyjte a osušte. Odstráňte poškodené alebo zvädnuté listy.
-
Súčasťou mixovania: Do mixéra vložte medvedí cesnak, vlašské orechy a nastrúhaný parmezán.
-
Mletie: Mixujte, kým sa z ingrediencií nevytvorí jemná pasta. Postupne pridávajte olivový olej a mixujte dovtedy, kým bude pesto hladké a krémové.
-
Dochutenie: Dochuťte soľou a čiernym korením podľa vlastných preferencií. Môžete pridať aj trochu citrónovej šťavy, ktorá dodá omáčke sviežosť.
-
Servírovanie: Pesto môžete podávať ako omáčku na cestoviny, dip k chlebíkom alebo ako dochucovadlo k mäsu a zelenine. Ak chcete, môžete posypať ďalším nastrúhaným parmezánom.
-
Skladovanie: Čerstvé pesto z medvedieho cesnaku je najchutnejšie, ale môžete ho uchovávať v chladničke v uzavretej nádobe maximálne týždeň. Na predĺženie trvanlivosti môžete pesto naliať do nádob a zamraziť.
Doprajte si tento výnimočný a chutný recept, ktorý vám umožní vychutnať si arómu a chuť jari kedykoľvek počas roka! Bon appétit!
Tento recept na pesto z medvedieho cesnaku je úžasný! Nikdy som si nemyslela, že sa dá tak rýchlo pripraviť. Vyskúšala som ho na cestoviny a všetkým veľmi chutilo. Odporúčam každému, kto miluje chutné a zdravé jedlá!
Medvedí cesnak je fantastická bylinka! Urobila som pesto podľa tohto receptu a všetci moji priatelia sa oblizovali. Je to skvelá alternatíva ku klasickému pestu a má super chuť. Určite to vyskúšajte aj vy!
Veľmi sa mi páči tento recept! Príprava je jednoduchá a výsledok je naozaj lahodný. Použila som ho ako dip k zelenine a všetci boli nadšení. Ďakujem za tip, určite budem robiť častejšie!
Toto pesto z medvedieho cesnaku ma úplne dostalo! Chuť je výnimočná a zdravé benefity sú len bonusom. Pripravila som ho ako nátierku na chlieb a bola to hitovka! Musím povedať, že sa k nemu budem pravidelne vracať.
Som nadšená z tohoto receptu! Medvedí cesnak som nikdy predtým neskúsila, ale toto pesto ma presvedčilo o jeho skvelej chuti. Pripravila som ho pre rodinu a všetci si pochvaľovali. Určite odporúčam vyskúšať!
Tento recept na pesto z medvedieho cesnaku je jednoducho skvelý! Rýchlo sa pripravuje a chutí fantasticky. Skúšala som ho s cestovinami aj s pečivom, vždy bol úspech! Ďakujem za inšpiráciu, určite ho zopakujem.
Môžem len súhlasiť s ostatnými, tento recept je úžasný! Medvedí cesnak má špecifickú chuť, ktorú milujem. Pesto mi vyšlo perfektne a podávala som ho so šalátom – bola to bomba kombinácia! Odporúčam každému!
! Wow, tento recept ma prekvapil svojou jednoduchou prípravou! Pesto z medvedieho cesnaku sme mali na rodinnej oslave a každý si to pochvaľoval. Je skvelé vedieť, že môžeme jesť aj zdravo a chutne zároveň.
! Veľmi sa mi páči tento recept na pesto z medvedieho cesnaku! Rýchla príprava a úžasná chuť – čo viac si priať? Dala som si ho k syrom a bola to výborná kombinácia. Určite odporúčam vyskúšať!
Tento recept je parádny! Pesto z medvedieho cesnaku sme robili s deťmi ako víkendový projekt a obaja sme sa zabavili pri jeho príprave. Chutilo nám všetkým aj ako dip k čerstvej zelenine!