Ak hľadáte recept na pikantné pagáčiky s oškvarkovou nátierkou, tu je jednoduchý a chutný recept, ktorý vám môže pomôcť:
Suroviny:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 100 g masla
- 1 balíček suchého droždia
- 1 lyžička soli
- 100 g oškvarkov
- 1 cibuľa
- mleté čierne korenie podľa chuti
Pikantné pagáčiky s oškvarkovou nátierkou
Postup:
- V malom hrnci zohrejte mlieko a pridajte maslo, kým sa nerozpustí. Nechajte stuhnúť.
- V miske zmiešajte múku, droždie a soľ. Pridajte stuhnuté mlieko s maslom a vytvorte cesto. Zabaľte do utierky a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, kým objem cesta zdvojnásobí.
- Po vykysnutí cesta ho rozvaľkajte na plát hrubý asi 1 cm. Potom ho potrite rozpusteným maslom.
- Cibuľu nakrájajte na jemno a oškvarky rozdrvte do hrubšej hmoty. Pridajte ich na cesto a pozvoľna rovnomerne rozotrite.
- Cesto zrolujte ako roládu a nakrájajte na plátky hrubé približne 2 cm. Preložte ich na plech vyložený papierom na pečenie.
- Nechajte pagáčiky ešte chvíľu odpočívať a kysnúť na teplom mieste, zatiaľčo prehrejete rúru na 180 °C.
- Pečte pagáčiky vo vyhriatej rúre asi 20-25 minút, kým nezhnednú a nevykysnú.
Voilà! Teraz by ste mali mať pikantné pagáčiky s chutnou oškvarkovou nátierkou. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie na pagáčiky:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 100 g masla
- 1 balenie sušeného droždia (7 g)
- 1 čajová lyžička cukru
- 1 čajová lyžička soli
- 2 vajcia
- 1 čajová lyžička mletého čili alebo podľa chuti
- 1 čajová lyžička papriky
- 1 vajce na potretie
Ingrediencie na oškvarkovú nátierku:
- 200 g oškvarkov
- 100 g tvarohu
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 polievkové lyžice kyslej smotany
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 až 2 polievkové lyžice majoránky
Postup:
Príprava pagáčikov:
-
Aktivácia droždia:
- V malej miske zmiešajte teplé mlieko, cukor a sušené droždie. Nechajte stáť 10 minút, kým sa droždie nezačne aktivovať a nevytvorí penu.
-
Cesto:
- V veľkej miske preosejte hladkú múku, pridajte soľ, mletý čili a papriku. Urobte v strede jamku, do ktorej pridáte aktívne droždie, vajcia a rozpustené, vychladené maslo.
-
Hnetenie:
- Všetky ingrediencie dobre premiešajte a vymiesťe cesto na hladké a elastické. Cesto zakryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť asi 1 hodinu, alebo kým zdvojnásobí objem.
-
Tvarovanie pagáčikov:
- Po vykysnutí cesto vyložte na pomúčenú dosku a rozvaľkajte ho na hrúbku asi 1-2 cm. Pomocou pohára alebo formy vykrojte kolieska. Ostatné cesto opäť spojte a vyvaľkajte, kým nevyčerpáte všetko cesto.
-
Pečenie:
- Vykrojené pagáčiky položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Nechajte ich ešte 15-20 minút kysnúť. Pred pečením potrite rozšľahaným vajcom. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 20-25 minút alebo kým nie sú zlatohnedé.
Príprava oškvarkovej nátierky:
- Oškvarky nasekajte na drobno, ak sú väčšie kúsok.
- V miske zmiešajte nasekané oškvarky, tvaroh, prelisovaný cesnak, kyslú smotanu, majoránku, soľ a korenie.
- Všetko dôkladne premiešajte, aby sa ingrediencie spojili do hladkého krému.
Servírovanie:
Pikantné pagáčiky podávajte teplé, posypané bylinkami, a pridajte k nim oškvarkovú nátierku do malej misky na namáčanie. Sú ideálne ako občerstvenie na párty alebo ako skvelý predjedlo.
Dobrú chuť!