Pikantné pagáčiky s oškvarkovou nátierkou

Ak hľadáte recept na pikantné pagáčiky s oškvarkovou nátierkou, tu je jednoduchý a chutný recept, ktorý vám môže pomôcť:

Suroviny:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 100 g masla
  • 1 balíček suchého droždia
  • 1 lyžička soli
  • 100 g oškvarkov
  • 1 cibuľa
  • mleté čierne korenie podľa chuti

 

Pikantné pagáčiky s oškvarkovou nátierkou

Postup:

  1. V malom hrnci zohrejte mlieko a pridajte maslo, kým sa nerozpustí. Nechajte stuhnúť.
  2. V miske zmiešajte múku, droždie a soľ. Pridajte stuhnuté mlieko s maslom a vytvorte cesto. Zabaľte do utierky a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, kým objem cesta zdvojnásobí.
  3. Po vykysnutí cesta ho rozvaľkajte na plát hrubý asi 1 cm. Potom ho potrite rozpusteným maslom.
  4. Cibuľu nakrájajte na jemno a oškvarky rozdrvte do hrubšej hmoty. Pridajte ich na cesto a pozvoľna rovnomerne rozotrite.
  5. Cesto zrolujte ako roládu a nakrájajte na plátky hrubé približne 2 cm. Preložte ich na plech vyložený papierom na pečenie.
  6. Nechajte pagáčiky ešte chvíľu odpočívať a kysnúť na teplom mieste, zatiaľčo prehrejete rúru na 180 °C.
  7. Pečte pagáčiky vo vyhriatej rúre asi 20-25 minút, kým nezhnednú a nevykysnú.

Voilà! Teraz by ste mali mať pikantné pagáčiky s chutnou oškvarkovou nátierkou. Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie na pagáčiky:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 100 g masla
  • 1 balenie sušeného droždia (7 g)
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 1 čajová lyžička soli
  • 2 vajcia
  • 1 čajová lyžička mletého čili alebo podľa chuti
  • 1 čajová lyžička papriky
  • 1 vajce na potretie

Ingrediencie na oškvarkovú nátierku:

  • 200 g oškvarkov
  • 100 g tvarohu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 polievkové lyžice kyslej smotany
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 až 2 polievkové lyžice majoránky

Postup:

Príprava pagáčikov:

  1. Aktivácia droždia:

    • V malej miske zmiešajte teplé mlieko, cukor a sušené droždie. Nechajte stáť 10 minút, kým sa droždie nezačne aktivovať a nevytvorí penu.
  2. Cesto:

    • V veľkej miske preosejte hladkú múku, pridajte soľ, mletý čili a papriku. Urobte v strede jamku, do ktorej pridáte aktívne droždie, vajcia a rozpustené, vychladené maslo.
  3. Hnetenie:

    • Všetky ingrediencie dobre premiešajte a vymiesťe cesto na hladké a elastické. Cesto zakryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť asi 1 hodinu, alebo kým zdvojnásobí objem.
  4. Tvarovanie pagáčikov:

    • Po vykysnutí cesto vyložte na pomúčenú dosku a rozvaľkajte ho na hrúbku asi 1-2 cm. Pomocou pohára alebo formy vykrojte kolieska. Ostatné cesto opäť spojte a vyvaľkajte, kým nevyčerpáte všetko cesto.
  5. Pečenie:

    • Vykrojené pagáčiky položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Nechajte ich ešte 15-20 minút kysnúť. Pred pečením potrite rozšľahaným vajcom. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 20-25 minút alebo kým nie sú zlatohnedé.

Príprava oškvarkovej nátierky:

  1. Oškvarky nasekajte na drobno, ak sú väčšie kúsok.
  2. V miske zmiešajte nasekané oškvarky, tvaroh, prelisovaný cesnak, kyslú smotanu, majoránku, soľ a korenie.
  3. Všetko dôkladne premiešajte, aby sa ingrediencie spojili do hladkého krému.

Servírovanie:

Pikantné pagáčiky podávajte teplé, posypané bylinkami, a pridajte k nim oškvarkovú nátierku do malej misky na namáčanie. Sú ideálne ako občerstvenie na párty alebo ako skvelý predjedlo.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *