Ak máte záujem o recept na pikantné pečivo s oškvarkovou nátierkou, tu je jednoduchý a chutný postup, ktorý vám môže pomôcť:
Suroviny:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 100 g masla
- 1 balenie sušeného droždia
- 1 čajová lyžička soli
- 100 g oškvarkov
- 1 cibuľa
- mleté čierne korenie podľa chuti
Pikantné pečivo s oškvarkovou nátierkou
Postup:
- V menšom hrnci zohrejte mlieko a pridajte maslo, kým sa nerozpustí. Nechajte vychladnúť.
- V miske spojte múku, droždie a soľ. Následne pridajte vychladnuté mlieko s maslom a vypracujte cesto. Zabaľte ho do utierky a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, kým sa objem zdvojnásobí.
- Po kysnutí cesta ho vyvaľkajte na plát hrubý zhruba 1 cm. Potom ho potrite roztopeným maslom.
- Cibuľu nakrájajte na jemno a oškvarky rozdrvte do hrubšej zmesi. Pridajte ich na cesto a rovnomerne rozotrite.
- Cesto zrolujte ako roládu a nakrájajte na plátky hrubé približne 2 cm. Preložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Nechajte pagáčiky ešte chvíľu odpočívať a kysnúť na teplom mieste, zatiaľ čo predhrievate rúru na 180 °C.
- Pečte pagáčiky v rozpálenej rúre asi 20-25 minút, kým nezhnednú a nevykysnú.
Voilà! Teraz by ste mali mať pikantné pečivo s lahodnou oškvarkovou nátierkou. Prajem vám dobrú chuť!
2) Pikantné pagáčiky s oškvarkovou nátierkou
Ingrediencie na pagáčiky:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 100 g masla
- 1 balenie sušeného droždia (7 g)
- 1 čajová lyžička cukru
- 1 čajová lyžička soli
- 2 vajcia
- 1 čajová lyžička mletého čili alebo podľa chuti
- 1 čajová lyžička papriky
- 1 vajce na potretie
Ingrediencie na oškvarkovú nátierku:
- 200 g oškvarkov
- 100 g tvarohu
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 polievkové lyžice kyslej smotany
- Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- 1 až 2 polievkové lyžice majoránky
Postup:
Príprava pagáčikov:
-
Aktivácia droždia:
- V menšej miske spojte teplé mlieko, cukor a sušené droždie. Nechajte stáť 10 minút, aby sa droždie aktivovalo a vytvorilo penu.
-
Cesto:
- Vo veľkej miske preosejte hladkú múku, pridajte soľ, mletý čili a papriku. Urobte v strede jamku, kam pridáte aktívne droždie, vajcia a rozpustené, vychladené maslo.
-
Hnetenie:
- Všetky suroviny dôkladne premiešajte a vypracujte cesto na hladké a pružné. Zakryte utierkou a umiestnite na teplé miesto na približne 1 hodinu, alebo kým zdvojnásobí svoj objem.
-
Formovanie pagáčikov:
- Ako náhle cesto nakysne, preneste ho na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkajte na hrúbku približne 1-2 cm. Pomocou skla alebo formy vyberte kolieska. Zvyšok cesta opäť spojte a vyváľajte, kým nevyužijete všetok materiál.
-
Pečenie:
- Vykrojené pagáčiky umiestnite na plech pokrytý papierom na pečenie. Nechajte ich ešte 15-20 minút vykysnúť. Pred pečením ich potrite rozšľahaným vajcom. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 20-25 minút, alebo pokiaľ nezískajú zlatohnedú farbu.
Príprava oškvarkovej nátierky:
- Oškvarky nakrájajte na malé kúsčky, ak sú väčšie.
- V mise zmiešajte nasekané oškvarky, tvaroh, prelisovaný cesnak, kyslú smotanu, majoránku, soľ a korenie.
- Všetky ingrediencie dôkladne premiešajte, aby sa spojili do hladkého krému.
Servírovanie:
Pikantné pagáčiky podávajte teplé, posypané bylinkami, navyše k nim pridajte oškvarkovú nátierku do malej misky na namáčanie. Skvele sa hodia ako pochúťka na párty alebo ako vynikajúce predjedlo.
Prajem dobrú chuť!