Pikantné pagáčiky s oškvarkovou nátierkou

Ak máte záujem o recept na pikantné pečivo s oškvarkovou nátierkou, tu je jednoduchý a chutný postup, ktorý vám môže pomôcť:

Suroviny:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 100 g masla
  • 1 balenie sušeného droždia
  • 1 čajová lyžička soli
  • 100 g oškvarkov
  • 1 cibuľa
  • mleté čierne korenie podľa chuti

 

Pikantné pečivo s oškvarkovou nátierkou

Postup:

  1. V menšom hrnci zohrejte mlieko a pridajte maslo, kým sa nerozpustí. Nechajte vychladnúť.
  2. V miske spojte múku, droždie a soľ. Následne pridajte vychladnuté mlieko s maslom a vypracujte cesto. Zabaľte ho do utierky a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, kým sa objem zdvojnásobí.
  3. Po kysnutí cesta ho vyvaľkajte na plát hrubý zhruba 1 cm. Potom ho potrite roztopeným maslom.
  4. Cibuľu nakrájajte na jemno a oškvarky rozdrvte do hrubšej zmesi. Pridajte ich na cesto a rovnomerne rozotrite.
  5. Cesto zrolujte ako roládu a nakrájajte na plátky hrubé približne 2 cm. Preložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
  6. Nechajte pagáčiky ešte chvíľu odpočívať a kysnúť na teplom mieste, zatiaľ čo predhrievate rúru na 180 °C.
  7. Pečte pagáčiky v rozpálenej rúre asi 20-25 minút, kým nezhnednú a nevykysnú.

Voilà! Teraz by ste mali mať pikantné pečivo s lahodnou oškvarkovou nátierkou. Prajem vám dobrú chuť!

 

 

2) Pikantné pagáčiky s oškvarkovou nátierkou

Ingrediencie na pagáčiky:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 100 g masla
  • 1 balenie sušeného droždia (7 g)
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 1 čajová lyžička soli
  • 2 vajcia
  • 1 čajová lyžička mletého čili alebo podľa chuti
  • 1 čajová lyžička papriky
  • 1 vajce na potretie

Ingrediencie na oškvarkovú nátierku:

Šošovicová polievka s párkom a smotanou

Šošovicová polievka s párkom a smotanou

Čítať viac »

  • 200 g oškvarkov
  • 100 g tvarohu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 polievkové lyžice kyslej smotany
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1 až 2 polievkové lyžice majoránky

Postup:

Príprava pagáčikov:

  1. Aktivácia droždia:

    • V menšej miske spojte teplé mlieko, cukor a sušené droždie. Nechajte stáť 10 minút, aby sa droždie aktivovalo a vytvorilo penu.
  2. Cesto:

    • Vo veľkej miske preosejte hladkú múku, pridajte soľ, mletý čili a papriku. Urobte v strede jamku, kam pridáte aktívne droždie, vajcia a rozpustené, vychladené maslo.
  3. Hnetenie:

    • Všetky suroviny dôkladne premiešajte a vypracujte cesto na hladké a pružné.
    • Zakryte utierkou a umiestnite na teplé miesto na približne 1 hodinu, alebo kým zdvojnásobí svoj objem.
  4. Formovanie pagáčikov:

    • Ako náhle cesto nakysne, preneste ho na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkajte na hrúbku približne 1-2 cm. Pomocou skla alebo formy vyberte kolieska. Zvyšok cesta opäť spojte a vyváľajte, kým nevyužijete všetok materiál.
  5. Pečenie:

    • Vykrojené pagáčiky umiestnite na plech pokrytý papierom na pečenie. Nechajte ich ešte 15-20 minút vykysnúť. Pred pečením ich potrite rozšľahaným vajcom. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 20-25 minút, alebo pokiaľ nezískajú zlatohnedú farbu.

Príprava oškvarkovej nátierky:

  1. Oškvarky nakrájajte na malé kúsčky, ak sú väčšie.
  2. V mise zmiešajte nasekané oškvarky, tvaroh, prelisovaný cesnak, kyslú smotanu, majoránku, soľ a korenie.
  3. Všetky ingrediencie dôkladne premiešajte, aby sa spojili do hladkého krému.

Servírovanie:

Pikantné pagáčiky podávajte teplé, posypané bylinkami, navyše k nim pridajte oškvarkovú nátierku do malej misky na namáčanie. Skvele sa hodia ako pochúťka na párty alebo ako vynikajúce predjedlo.

Prajem dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *