Ak máte záujem o prípravu plnenej papriky v rúre podľa tradičného slovenského receptu, riaďte sa nižšie uvedenými pokynmi:
Na prípravu budete potrebovať:
- 4 kusy paprík (môžete zvoliť akúkoľvek farbu)
- 200 g mletého mäsa (hovädzie, bravčové alebo kombinácia oboch)
- 1 cibuľa, jemne nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, pretlačené a nasekané
- 1 hrnček uvarenej ryže
- 1 plechovka (400 g) strúhaných paradajok
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 1 lyžička sušeného oregana
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- soľ
- olej
Plnená paprika v rúre
Postupujte podľa týchto krokov:
- Najprv si predhrejte rúru na 180°C.
- Papríky dôkladne umyte, následne ich opatrne zbavte vrchnej časti a semien. Vyprázdnite vnútro, aby ste vytvorili priestor na náplň.
- Na panvici zahrejte trocha oleja a orestujte na ňom cibuľu, dokým nezíska zlatistú farbu. Pridajte pretlačený cesnak a mleté mäso. Smažte, až kým mäso nezmení farbu a nie je dôkladne prepečené.
- Do zmesi pridajte varenú ryžu, nastrúhané paradajky, paradajkový pretlak, oregano, sladkú papriku, soľ a korenie. Dobre premiešajte a zohrievajte na miernom ohni asi 5 minút, pričom stále miešajte.
- Vytvorenú mäsovú zmes opatrne naplňte do pripravených paprík a preneste ich do pekáča alebo na plech vyložený papierom na pečenie.
- Plnené papriky potrite olejom a pečte v predhriatej rúre približne 30-35 minút, kým papriky nezmäknú a mäso nie je úplne prepečené.
- Hotové plnené papriky môžete podávať s varenými zemiakmi alebo šalátom.
Dúfam, že si tento recept obľúbite a prinesie vám chutný a zdravý pokrm na večeru. Prajem dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 6 väčších kusov papriky (rôzne farby podľa preferencie)
- 500 g mletého mäsa (bravčové, hovädzie alebo mix)
- 100 g ryže (nevarenej)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 plechovka paradajkového pretlaku (400 g)
- 1 čajová lyžička sušenej bazalky
- 1 čajová lyžička sladkej papriky
- Soľ a čierne korenie podľa vlastnej chuti
- 1 šálka vody alebo zeleninového vývaru
- Olej na opraženie
- Strúhanka na posypanie
Postup:
-
Príprava papriky:
- Papríky umyte a opatrne odkrojte vrchnú časť s stopkou. Odstráňte semená a biele vnútorné časti.
-
Príprava plnky:
- Na panvici rozohrejte olej a pridajte na jemno nasekanú cibuľu a cesnak. Orestujte, kým cibuľa nezmäkne a nadobudne zlatistý nádych.
- Do panvice vložte mleté mäso a orestujte, až kým nie je dôkladne prepečené.
- Pridajte ryžu a zmiešajte. Potom pridajte paradajkový pretlak, bazalku, sladkú papriku, soľ a korenie. Všetko dôkladne premiešajte a nechajte zohrievať na slabom ohni asi 5 minút.
-
Plnenie papriky:
- Naplňte pripravené papriky plnkou a jemne ich zatlačte, aby sa plnka dôkladne usadila. Uložte papriky do pekáča.
-
Príprava omáčky:
- Zvyšok paradajkového pretlaku zmiešajte s vodou alebo zeleninovým vývarom a prelejte ním papriky v pekáči.
-
Pečenie:
- Pekáč zakryte alobalom a pečte v predhriatej rúre na 180°C asi 45 minút. Potom odstráňte alobal a posypte strúhankou, aby sa vytvorila chrumkavá vrstva. Pečte ďalších 15 minút, kým papriky nie sú zlatohnedé.
-
Podávanie:
- Plnené papriky podávajte teplé, môžete ich ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou alebo kyslou smotanou.
Prajem dobrú chuť!