Tu je jednoduchý návod na plnený patizón:
Suroviny:
- 4 patizóny (približne 250 g každý)
- 250 g pomletého hovädzieho mäsa
- 1 cibuľa, veľmi jemne nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 čajová lyžička papriky
- 1 čajová lyžička sušeného oregana
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa vlastného uváženia
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 100 g strúhaného syra (napríklad plnotučného eidamu)
Recept na plnený patizón
Postup:
- Patizóny dobre umyte, odrezajte vrchnú časť a opatrne ich vydlabejte, pričom zachovajte dostatočnú hrúbku stien, aby sa počas pečenia neporušili. Vydlabanú dužinu odložte nabok.
- Na panvici na strednom ohni rozohrejte trocha oleja a opečte nakrájanú cibuľu spolu s cesnakom, kým nezmäknú a nadobudnú zlatistý odtieň.
- Pridajte pomleté hovädzie mäso a orestujte ho, kým sa úplne nezatiahne.
- Ochuťte mäso soľou, čiernym korením, paprikou a oreganom. Následne pridajte paradajkový pretlak a nechajte zmes dusiť asi 5 minút.
- Naplňte vydlabané patizóny pripravenou zmesou mletého hovädzieho mäsa a posypte ich vrch strúhaným syrom.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 25 – 30 minút, až kým patizóny nezmäknú a syr nezíska zlatohnedú farbu.
- Ak máte záujem, môžete pred podávaním posypať nasekanou petržlenovou vňaťou.
Príjemnú chuť! Otázky k receptu klaďte nižšie pod niže v komentároch. Na všetky odpovedám.
2) Plnený patizón recept
Ingrediencie:
- 1 väčší patizón
- 300 g mletého mäsa (bravčové, hovädzie alebo kuracie)
- 1 malá cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 g ryže (môžete použiť aj predvarenú)
- 1 mrkva
- 1 paprika (akákoľvek farba)
- 1 plechovka paradajkového pretlaku (približne 400 g)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 čajová lyžička sušeného oregána alebo bazalky
- Olivový olej na restovanie
- Strúhaný syr (napríklad mozzarellu alebo eidam) na posypanie
Postup:
-
Príprava patizónu:
- Patizón dôkladne umyte a odrežte jeho vrchnú časť (poklop), aby ste sa dostali dovnútra.
- Pomocou lyžice opatrne vyškrabte dužinu a ponechajte niekoľko centimetrov steny, aby patizón udržal tvar.
-
Príprava náplne:
- Na panvici zohrejte olivový olej a pridajte nasekanú cibuľu s cesnakom. Orestujte ich do zlatista.
- Pridajte mleté mäso a opekajte ho do zlatista.
- Pridajte nastrúhanú mrkvu a nakrájanú papriku, chvíľu restujte.
- Do zmesi pridajte ryžu (ak je predvarená, zamiešajte ju) a paradajkový pretlak. Všetko dobre premiešajte a dochuťte soľou, korením a bylinkami.
- Nechajte zmes variť na miernom ohni asi 10-15 minút, aby sa ryža uvarila a všetky chute sa spojili.
-
Plnenie patizónu:
- Naplňte pripravovanú zmes do vydlabaného patizónu až po okraj.
- Zakryte vrchnou časťou (poklopom), ktorú ste odrezali.
-
Pečenie:
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Plnený patizón vložte do plechu, do ktorého môžete pridať aj trošku vody (asi 1-2 cm na dne), aby sa patizón pri pečení nepresušil.
- Pečte zhruba 30-40 minút, alebo kým nebude patizón mäkký.
- Na posledných 5-10 minútach pečenia môžete posypať plnený patizón strúhaným syrom, aby sa pekne roztopil a vytvoril chrumkavú kôrku.
-
Podávanie:
- Po upečení nechajte plnený patizón chvíľu vychladnúť, následne ho nakrájajte na porcie a servírujte.
Tento recept na plnený patizón je výborný ako hlavné jedlo, ktoré si môžete vychutnať s čerstvým šalátom alebo pečivom. Príjemnú chuť!
Super recept! Vyskúšam určite, znie to veľmi chutne.
Ďakujem za skvelý recept, rozhodne ho vyskúšam tento týždeň.
Super recepty, určite vyskúšam!
Ďakujem za recept, vyzdvíham si jednoduchosť prípravy.