Plnený patizón recept

Tu je jednoduchý návod na plnený patizón:

Suroviny:

  • 4 patizóny (približne 250 g každý)
  • 250 g pomletého hovädzieho mäsa
  • 1 cibuľa, veľmi jemne nakrájaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1 čajová lyžička papriky
  • 1 čajová lyžička sušeného oregana
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa vlastného uváženia
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 100 g strúhaného syra (napríklad plnotučného eidamu)

 

Recept na plnený patizón

Postup:

  1. Patizóny dobre umyte, odrezajte vrchnú časť a opatrne ich vydlabejte, pričom zachovajte dostatočnú hrúbku stien, aby sa počas pečenia neporušili. Vydlabanú dužinu odložte nabok.
  2. Na panvici na strednom ohni rozohrejte trocha oleja a opečte nakrájanú cibuľu spolu s cesnakom, kým nezmäknú a nadobudnú zlatistý odtieň.
  3. Pridajte pomleté hovädzie mäso a orestujte ho, kým sa úplne nezatiahne.
  4. Ochuťte mäso soľou, čiernym korením, paprikou a oreganom. Následne pridajte paradajkový pretlak a nechajte zmes dusiť asi 5 minút.
  5. Naplňte vydlabané patizóny pripravenou zmesou mletého hovädzieho mäsa a posypte ich vrch strúhaným syrom.
  6. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 25 – 30 minút, až kým patizóny nezmäknú a syr nezíska zlatohnedú farbu.
  7. Ak máte záujem, môžete pred podávaním posypať nasekanou petržlenovou vňaťou.

Príjemnú chuť! Otázky k receptu klaďte nižšie pod niže v komentároch. Na všetky odpovedám.

 

 

2) Plnený patizón recept

Ingrediencie:

  • 1 väčší patizón
  • 300 g mletého mäsa (bravčové, hovädzie alebo kuracie)
  • 1 malá cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 g ryže (môžete použiť aj predvarenú)
  • 1 mrkva
  • 1 paprika (akákoľvek farba)
  • 1 plechovka paradajkového pretlaku (približne 400 g)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 čajová lyžička sušeného oregána alebo bazalky
  • Olivový olej na restovanie
  • Strúhaný syr (napríklad mozzarellu alebo eidam) na posypanie

Postup:

Grilované kuracie krídelká so zázvorom

Grilované kuracie krídelká so zázvorom

Čítať viac »

  1. Príprava patizónu:

    • Patizón dôkladne umyte a odrežte jeho vrchnú časť (poklop), aby ste sa dostali dovnútra.
    • Pomocou lyžice opatrne vyškrabte dužinu a ponechajte niekoľko centimetrov steny, aby patizón udržal tvar.
  2. Príprava náplne:

    • Na panvici zohrejte olivový olej a pridajte nasekanú cibuľu s cesnakom. Orestujte ich do zlatista.
    • Pridajte mleté mäso a opekajte ho do zlatista.
    • Pridajte nastrúhanú mrkvu a nakrájanú papriku, chvíľu restujte.
    • Do zmesi pridajte ryžu (ak je predvarená, zamiešajte ju) a paradajkový pretlak. Všetko dobre premiešajte a dochuťte soľou, korením a bylinkami.
    • Nechajte zmes variť na miernom ohni asi 10-15 minút, aby sa ryža uvarila a všetky chute sa spojili.
  3. Plnenie patizónu:

    • Naplňte pripravovanú zmes do vydlabaného patizónu až po okraj.
    • Zakryte vrchnou časťou (poklopom), ktorú ste odrezali.
  4. Pečenie:

    • Rúru predhrejte na 180 °C.
    • Plnený patizón vložte do plechu, do ktorého môžete pridať aj trošku vody (asi 1-2 cm na dne), aby sa patizón pri pečení nepresušil.
    • Pečte zhruba 30-40 minút, alebo kým nebude patizón mäkký.
    • Na posledných 5-10 minútach pečenia môžete posypať plnený patizón strúhaným syrom, aby sa pekne roztopil a vytvoril chrumkavú kôrku.
  5. Podávanie:

    • Po upečení nechajte plnený patizón chvíľu vychladnúť, následne ho nakrájajte na porcie a servírujte.

Tento recept na plnený patizón je výborný ako hlavné jedlo, ktoré si môžete vychutnať s čerstvým šalátom alebo pečivom. Príjemnú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

4 Komentáre

  1. Avatar of Zkarul Zkarul píše:

    Super recept! Vyskúšam určite, znie to veľmi chutne.

  2. Avatar of Magdalena Zelenayova Magdalena Zelenayova píše:

    Ďakujem za skvelý recept, rozhodne ho vyskúšam tento týždeň.

  3. Avatar of Jakub73 Jakub73 píše:

    Super recepty, určite vyskúšam!

  4. Avatar of Ffingerlandova Ffingerlandova píše:

    Ďakujem za recept, vyzdvíham si jednoduchosť prípravy.