Plovdivské mäso je vlastne bravčová špecialita, ktorá sa nakrája a následne opraží na oleji, k čomu sa pripraví omáčka. Samozrejme, každý má svoj vlastný spôsob prípravy. Na internete môžete nájsť množstvo rozličných receptov. Dúfam, že vám bude chutiť môj, ktorý sa nachádza nižšie.
Tento pokrm sa skladá z mäsa, zeleniny a zemiakov. Tu je tradičný recept na Plovdivské mäso:
Ingrediencie:
- 500 g hovädzieho mäsa (z hovädzieho stehna alebo pleca), nakrájaného na kocky
- 2 veľké cibule, nasekané
- 3-4 paradajky, nakrájané na plátky
- 4 zemiaky, ošúpané a krájané na kolieska
- 2 papriky (zelená a červená), pokrájané na prúžky
- 2-3 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1/4 šálky paradajkového pretlaku alebo koncentrátu
- 1/2 lyžičky sladkej mletej papriky
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa vlastnej chuti
- 1/4 šálky oleja na smaženie
Plovdivské mäso
Postup:
- Príprava mäsa:
- Na panvici zohrej olej a orestuj nasekanú cibuľu s cesnakom, kým nezmäknú a nedostanú sklovitý vzhľad.
- Pridaj nakrájané mäso a opraž ho do zlatista z oboch strán.
- Dusenie mäsa:
- Pridaj k mäsu sladkú mletú papriku, soľ a čierne korenie. Dobre premiešaj.
- Pridaj paradajkový pretlak alebo koncentrát a plátky paradajok. Dochutí podľa potreby soľou a korením.
- Nalej trochu vody (alebo vývaru) a nechaj mäso dusiť na miernom ohni, kým nezmäkne, zvyčajne to trvá asi 30-40 minút.
- Pridanie zemiakov a papriky:
- Počas dusenia pridaj do hrnca zemiaky nakrájané na kolieska a papriky pokrájané na prúžky.
- Ak je potrebné, môžeš pridať viac vody alebo vývaru, aby sa vytvorila omáčka.
- Dokončenie a podávanie:
- Dusi pokrm, kým zemiaky nezmäknú a všetky ingrediencie sa dobre spoja.
- Plovdivské mäso podávaj teplé, tradične s čerstvým chlebom a kôprom.
„Plovdivské mäso“ je pokrm s bohatými chuťami, typický pre bulharskú kuchyňu. Spojuje mäso, zeleninu a koreniny, ktoré vytvárajú chutné a sýte jedlo.
2) Plovdivské mäso
Plovdivské mäso je známe jedlo z Bulharska. Jeho intenzívna chuť a aromatické ingrediencie robia z tohto jedla výbornú voľbu pre každú oslavu. Ak hľadáte inšpiráciu na večeru, tento recept vás iste osloví. V nasledujúcich častiach sa dozviete všetko potrebné na prípravu tohto lahodného pokrmu.
Ingrediencie na plovdivské mäso
Na prípravu plovdivského mäsa budete potrebovať nasledujúce suroviny:
- 500 g hovädzieho mäsa
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 čajová lyžička mletej papriky
- 1 čajová lyžička sušeného oregána
- soľ a čierne korenie podľa vlastnej chuti
- 3 polievkové lyžice olivového oleja
- 250 ml červeného vína
- 400 g paradajkovej omáčky
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup prípravy plovdivského mäsa
Príprava je prostá. Najprv nakrájajte hovädzie mäso na malé kocky. Na panvici si rozohrejte olivový olej, pridajte nakrájanú cibuľu a restujte ju, kým nezmäkne. Potom vmiešajte nasekaný cesnak a premiešajte. Pridajte mäso a opražte ho z každej strany do zlatista.
Keď je mäso hotové, dochuťte ho paprikou, oregánom, soľou a čiernym korením. Zalejte červeným vínom a nechajte zovrieť. Pridajte paradajkovú omáčku a varte na nízkej teplote aspoň 45 minút, pokým nebude mäso jemné a šťavnaté. Na konci varenia posypte nasekanou petržlenovou vňaťou pre osviežujúci chuťový kontrast.
Podávajte s čerstvým chlebom alebo ryžou. Prajeme vám dobrú chuť!