Plovdivské mäso

Plovdivské mäso je vlastne bravčová špecialita, ktorá sa nakrája a následne opraží na oleji, k čomu sa pripraví omáčka. Samozrejme, každý má svoj vlastný spôsob prípravy. Na internete môžete nájsť množstvo rozličných receptov. Dúfam, že vám bude chutiť môj, ktorý sa nachádza nižšie.

Tento pokrm sa skladá z mäsa, zeleniny a zemiakov. Tu je tradičný recept na Plovdivské mäso:

Ingrediencie:

  • 500 g hovädzieho mäsa (z hovädzieho stehna alebo pleca), nakrájaného na kocky
  • 2 veľké cibule, nasekané
  • 3-4 paradajky, nakrájané na plátky
  • 4 zemiaky, ošúpané a krájané na kolieska
  • 2 papriky (zelená a červená), pokrájané na prúžky
  • 2-3 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1/4 šálky paradajkového pretlaku alebo koncentrátu
  • 1/2 lyžičky sladkej mletej papriky
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa vlastnej chuti
  • 1/4 šálky oleja na smaženie

Plovdivské mäso

Postup:

  1. Príprava mäsa:
    • Na panvici zohrej olej a orestuj nasekanú cibuľu s cesnakom, kým nezmäknú a nedostanú sklovitý vzhľad.
    • Pridaj nakrájané mäso a opraž ho do zlatista z oboch strán.
  2. Dusenie mäsa:
    • Pridaj k mäsu sladkú mletú papriku, soľ a čierne korenie. Dobre premiešaj.
    • Pridaj paradajkový pretlak alebo koncentrát a plátky paradajok. Dochutí podľa potreby soľou a korením.
    • Nalej trochu vody (alebo vývaru) a nechaj mäso dusiť na miernom ohni, kým nezmäkne, zvyčajne to trvá asi 30-40 minút.
  3. Pridanie zemiakov a papriky:
    • Počas dusenia pridaj do hrnca zemiaky nakrájané na kolieska a papriky pokrájané na prúžky.
    • Ak je potrebné, môžeš pridať viac vody alebo vývaru, aby sa vytvorila omáčka.
  4. Dokončenie a podávanie:
    • Dusi pokrm, kým zemiaky nezmäknú a všetky ingrediencie sa dobre spoja.
    • Plovdivské mäso podávaj teplé, tradične s čerstvým chlebom a kôprom.

„Plovdivské mäso“ je pokrm s bohatými chuťami, typický pre bulharskú kuchyňu. Spojuje mäso, zeleninu a koreniny, ktoré vytvárajú chutné a sýte jedlo.

Plovdivské mäso-2

2) Plovdivské mäso

Plovdivské mäso je známe jedlo z Bulharska. Jeho intenzívna chuť a aromatické ingrediencie robia z tohto jedla výbornú voľbu pre každú oslavu. Ak hľadáte inšpiráciu na večeru, tento recept vás iste osloví. V nasledujúcich častiach sa dozviete všetko potrebné na prípravu tohto lahodného pokrmu.

Zapekané šampióny

Zapekané šampióny

Čítať viac »

Ingrediencie na plovdivské mäso

Na prípravu plovdivského mäsa budete potrebovať nasledujúce suroviny:

  • 500 g hovädzieho mäsa
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 čajová lyžička mletej papriky
  • 1 čajová lyžička sušeného oregána
  • soľ a čierne korenie podľa vlastnej chuti
  • 3 polievkové lyžice olivového oleja
  • 250 ml červeného vína
  • 400 g paradajkovej omáčky
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup prípravy plovdivského mäsa

Príprava je prostá. Najprv nakrájajte hovädzie mäso na malé kocky. Na panvici si rozohrejte olivový olej, pridajte nakrájanú cibuľu a restujte ju, kým nezmäkne. Potom vmiešajte nasekaný cesnak a premiešajte. Pridajte mäso a opražte ho z každej strany do zlatista.

Keď je mäso hotové, dochuťte ho paprikou, oregánom, soľou a čiernym korením. Zalejte červeným vínom a nechajte zovrieť. Pridajte paradajkovú omáčku a varte na nízkej teplote aspoň 45 minút, pokým nebude mäso jemné a šťavnaté. Na konci varenia posypte nasekanou petržlenovou vňaťou pre osviežujúci chuťový kontrast.

Podávajte s čerstvým chlebom alebo ryžou. Prajeme vám dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

16 Komentárov

  1. Livia Holubova píše:

    Vyzera to velmi chutne, skusim tento recept.

  2. Dobroslava Holeczyova píše:

    Myslim, ze by som si to mohla raz vyskusat.

  3. Anonym píše:

    Povzbudzujuci clanok s peknym receptom.

  4. Vlckova Eugen píše:

    Neviem, ci by sa mi to pacilo.

  5. Aurel Ferjencikova píše:

    Mam rada jednoduche recepty s mäsom. Dakujem za tip!

  6. Dubovsky Roman píše:

    Moja babka to robievala podobne. Dufam, ze sa mi to podari!

  7. Patricia22 píše:

    Recept na Plovdivské mäso znie veľmi chutne, určite ho skúsim pripraviť!

  8. Iveta00 píše:

    Tento recept je super, ľahko sa pripravuje a výsledok je vynikajúci.

  9. Gertruda62 píše:

    Mňam, jedlo s hovädzinou mi vždy chutilo, tento recept vyskúšam.

  10. Kocurova Galina píše:

    Už mám doma pripravené potrebné ingrediencie na toto chutné jedlo.

  11. Zruzicka píše:

    Páči sa mi, ako podrobne je recept popísaný. Určite sa nič neskomplikuje.

  12. Blahoslav Fajnor píše:

    Dúfam, že to bude chutiť aspoň tak dobre ako znie názov tohto pokrmu.

  13. Rbicek píše:

    Vyzera to velmi dobre urcite skusim uvarit

  14. Bronislava79 píše:

    Vyzera to velmi dobre urcite skusim uvarit

  15. Dagmara16 píše:

    Velmi chutne vyzerá, taketo jedlá milujem

  16. Andrej Cuntalova píše:

    Receptura nie je slovenska ale super vyzerá