Plovdivské mäso je valstne bravčové mäso nakrájané a upražené alebo vypeečené na oleji a potom je k tomu spravená omáčka. Ale samozrejme každý ho pripravuje inak. A na internete nájdete kopec rôznych receptov. Nechajte si chutnať s tým mojím, ktorý nájdete nižšie.
Toto jedlo je zložené z mäsa, zeleniny a zemiakov. Tu je tradičný recept na Plovdivské mäso:
Ingrediencie:
- 500 g hovädzieho mäsa (hovädzie stehno alebo plece), nakrájaného na kocky
- 2 veľké cibule, nasekané
- 3-4 paradajky, nakrájané na plátky
- 4 zemiaky, ošúpané a nakrájané na kolieska
- 2 papriky (zelená a červená), nakrájané na prúžky
- 2-3 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1/4 šálky paradajkového pretlaku alebo paradajkového koncentrátu
- 1/2 lyžičky sladkej mletej papriky
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 1/4 šálky oleja na smaženie
Plovdivské mäso
Postup:
- Pripraviť mäso:
- Na panvici zohrej olej a orestuj na ňom nakrájanú cibuľu a cesnak, kým nebudú sklovité.
- Pridaj nakrájané mäso a opraž ho dozlatista z každej strany.
- Dusenie mäsa:
- Pridaj do mäsa sladkú mletú papriku, soľ a čierne korenie. Premiešaj.
- Pridaj paradajkový pretlak alebo koncentrát a paradajky nakrájané na plátky. Dochutí ešte podľa potreby soľou a korením.
- Nalej trochu vody (alebo vývaru) a nech mäso dusí na miernom ohni, kým nebude mäkké a dochutené, obvykle približne 30-40 minút.
- Pridanie zemiakov a papriky:
- Počas dusenia mäsa pridaj do hrnca zemiaky nakrájané na kolieska a papriky nakrájané na prúžky.
- Ak je potrebné, pridaj trochu viac vody alebo vývaru, aby sa vytvorila omáčka.
- Dokončenie a servírovanie:
- Dus pokrm, kým zemiaky nebudú mäkké a všetky ingrediencie sa dobre prepoja.
- Plovdivské mäso podávaj teplé, tradične s kôprím a čerstvým chlebom.
“Plovdivské mäso” je pokrm s bohatými príchuťami a typickými pre bulharskú kuchyňu. Je to kombinácia mäsa, zeleniny a korenistých dochucovadiel, ktorá vytvára chutné a sýte jedlo.