Kapustová polievka s paradajkovým pretlakom predstavuje vynikajúci príklad tradičnej slovenskej gastronómie. Miestna polievka, ktorá je chutná a výživná, je ideálnym riešením na zahriatie v chladných dňoch a ponúka množstvo zdraviu prospešných zložiek.
V tomto článku vám predstavíme tri unikátne recepty na kapustovú polievku s paradajkovým pretlakom, ktoré si zamilujete pre ich výnimočnú chuť a jednoduchosť prípravy.
Recept 1: Klasická kapustová polievka s paradajkovým pretlakom
Ingrediencie:
– 1 hlávka kapusty
– 2 lyžice oleja
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 lyžice paradajkového pretlaku
– 1 l zeleninového vývaru
– 2 zemiaky
– 1 lyžička rasce
– soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
1) Kapustu nakrájajte na tenké prúžky. Na panvici zohrejte olej a na slabom plameni opražte nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Pridajte kapustu a restujte približne 5 minút, kým nezačne zmäkčať.
2) Pridajte paradajkový pretlak a dôkladne premiešajte. Zalejte zeleninovým vývarom a priveďte do varu. Potom pridajte na kocky nakrájané zemiaky a rascu. Znížte teplotu a varte asi 20-25 minút, až zemiaky zmäknú.
3) Dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti. Podávajte horúce, prípadne môžete posypať čerstvou petržlenovou vňaťou. Táto klasická kapustová polievka s paradajkovým pretlakom je jednoduchá na prípravu, ale veľmi chutná a sýta.
Výhody: Kapusta je bohatá na vitamín C, vlákninu a antioxidanty. Paradajkový pretlak obohacuje polievku o hlbokú chuť a dodáva lykopén, ktorý má protirakovinové vlastnosti.
Počet kalórií na porciu: približne 150 kcal
2) Pikantná kapustová polievka s paradajkovým pretlakom a klobásou
Ingrediencie:
– 1 hlávka kapusty
– 2 lyžice oleja
– 1 cibuľa
– 3 strúčiky cesnaku
– 2 lyžice paradajkového pretlaku
– 1 l zeleninového vývaru
– 200 g údenej klobásy
– 1 lyžička rasce
– 1/2 lyžičky čili papričky
– soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
1) Kapustu nakrájajte na tenké prúžky. Na panvici zohrejte olej a na slabom plameni opražte nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Pridajte kapustu a restujte asi 5 minút, kým nezačne mäknúť.
2) Pridajte paradajkový pretlak a dôkladne premiešajte. Zalejte zeleninovým vývarom a priveďte do varu. Klobásu nakrájajte na kolieska a pridajte do polievky spolu s rascou a čili papričkou. Znížte teplotu a varte približne 15-20 minút, kým sa chute neprepoja.
3) Dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti. Podávajte horúce s krajcom chrumkavého chleba. Táto pikantná verzia kapustovej polievky je ideálna pre tých, ktorí majú radi výrazné chute.
Výhody: Okrem zdraviu prospešných látok z kapusty a paradajkového pretlaku, údená klobása dodáva polievke bielkoviny a nezameniteľnú chuť. Čili paprička povzbudzuje metabolizmus a prispieva k lepšiemu tráveniu.
Počet kalórií na porciu: približne 200 kcal
Recept 3: Vegetariánska kapustová polievka s paradajkovým pretlakom a hubami
Ingrediencie:
– 1 hlávka kapusty
– 2 lyžice oleja
– 1 cibuľa
– 3 strúčiky cesnaku
– 200 g húb (šampiňóny alebo hlivy)
– 2 lyžice paradajkového pretlaku
– 1 l zeleninového vývaru
– 1 lyžička sušeného tymianu
– soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
1) Kapustu nakrájajte na tenké prúžky. Na panvici zohrejte olej a na miernom ohni opražte nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Pridajte nakrájané huby a restujte asi 5 minút, kým nepustia vodu a nezačnú hnednúť.
2) Pridajte nakrájanú kapustu a restujte ďalších 5 minút, kým kapusta nezačne mäknúť. Pridajte paradajkový pretlak a dôkladne premiešajte. Zalejte zeleninovým vývarom a priveďte do varu. Pridajte sušený tymian, znížte teplotu a varte asi 15-20 minút, kým sa chute neprepoja.
3) Dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti. Podávajte horúce, môžete posypať čerstvou petržlenovou vňaťou alebo parmezánom. Táto vegetariánska alternatíva kapustovej polievky s paradajkovým pretlakom a hubami je ľahká, no zároveň veľmi chutná a výživná.
Výhody: Huby sú významným zdrojom vitamínov skupiny B, minerálov a vlákniny. Predstavujú nízkokalorickú alternatívu mäsa a dodávajú polievke intenzívnu chuť a textúru. Tymian má protizápalové a antibakteriálne vlastnosti.
Počet kalórií na porciu: približne 120 kcal
Záver (80 slov):
Kapustová polievka s paradajkovým pretlakom demonštruje, ako môže byť možné z jednoduchých surovín skombinovať chutné a zdravé jedlo. Či už uprednostňujete klasickú verziu, pikantnú variantu s klobásou alebo vegetariánsku možnosť s hubami, tieto recepty si zamilujete pre ich výnimočnú chuť a jednoduchú prípravu. Nebojte sa experimentovať a prispôsobiť si recepty podľa osobných preferencií. Veríme, že tieto tri recepty na kapustovú polievku s paradajkovým pretlakom sa stanú obľúbenou súčasťou vášho jedálnička.