Polievka mrkvový krém

Prajete si recept na mrkvový krémový polievku? Nižšie nájdete jednoduchý a chutný recept:

Suroviny:

  • 500 g mrkvy, olúpané a nakrájané na kolieska
  • 1 cibuľa, jemne nakrájaná
  • 2 strúčiky cesnaku, jemne nakrájané
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1/2 šálky smotany na varenie
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • čerstvá petržlenová

 

Polievka mrkvový krém

Postup:

  1. Na sporáku zohrejte hrniec s olivovým olejom na strednej teplote. Pridajte cibuľu a cesnak a dusíme ich dozlatista asi 5 minút.
  2. Pridajte mrkvu a vývar. Nauhliťujte polievku, kým sa mrkva zmäkne, asi 15-20 minút.
  3. Použite mixér na pretvorenie polievky na jemný krém. Ak chcete hladší krém, pretlačte ho cez sitko.
  4. Vráťte krémovú polievku späť do hrnca a pridajte smotanu na varenie. Ochutnajte soľou a čiernym korením podľa chuti. Podohrievajte na miernom ohni, kým nebude polievka dostatočne horúca.
  5. Servírujte mrkvový krémový polievku ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou. Môžete ju podávať s chlebom alebo krutónmi na dochutenie.

Dúfam, že tento recept vám chutí! Ak máte nejaké ďalšie otázky, neváhajte sa spýtať. Dobrú chuť!

 

 

2)

Ingrediencie:

  • 500 g mrkvy
  • 1 stredná cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 zemiaky (približne 200 g)
  • 750 ml zeleninového vývaru (alebo vody)
  • 200 ml smotany na varenie (voliteľné, na zjemnenie)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Štipka muškátového orieška (voliteľné)
  • Čerstvé bylinky na ozdobenie (napr. petržlenová vňať)

Postup:

  1. Príprava zeleniny:

    • Mrkvu a zemiaky očistíme a nakrájame na menšie kocky.
    • Cibuľu nakrájame nadrobno a cesnak posekáme.
  2. Smaženie zeleniny:

    • V hrnci rozohrejeme olivový olej na strednom ohni.
    • Pridáme cibuľu a orestujeme ju do sklovita (asi 3-4 minúty).
    • Pridáme cesnak a necháme taktiež orestovať, kým nezačne voňať (asi minútu).
  3. Varíme polievku:

    • Do hrnca pridáme nakrájané mrkvy a zemiaky a krátko ich orestujeme.
    • Zalejeme zeleninovým vývarom alebo vodou a priveďme do varu.
    • Znížime teplotu a varíme približne 20-25 minút, alebo kým nie sú zeleniny mäkké.
  4. Mixovanie:

    • Po uvarení polievku odstavíme z ohňa a pomocou ponorného mixéra ju rozmixujeme na hladký krém. Ak máte klasický mixér, prelejte polievku doň a rozmixujte.
    • Ak je polievka príliš hustá, môžete pridať viac vývaru alebo vody, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu.
  5. Zjemnenie (voliteľné):

    • Do rozmixovanej polievky pridajte smotanu na varenie a zamiešajte, aby sa dobre spojila. Opäť môžete pridať soľ, čierne korenie a muškátový oriešok podľa chuti.
  6. Podávanie:

    • Polievku podávajte horúcu, ozdobenú čerstvými bylinkami. Môžete ju podávať aj s chlebom alebo krutónmi.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *