Prajete si recept na mrkvový krémový polievku? Nižšie nájdete jednoduchý a chutný recept:
Suroviny:
- 500 g mrkvy, olúpané a nakrájané na kolieska
- 1 cibuľa, jemne nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nakrájané
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1/2 šálky smotany na varenie
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- čerstvá petržlenová
Polievka mrkvový krém
Postup:
- Na sporáku zohrejte hrniec s olivovým olejom na strednej teplote. Pridajte cibuľu a cesnak a dusíme ich dozlatista asi 5 minút.
- Pridajte mrkvu a vývar. Nauhliťujte polievku, kým sa mrkva zmäkne, asi 15-20 minút.
- Použite mixér na pretvorenie polievky na jemný krém. Ak chcete hladší krém, pretlačte ho cez sitko.
- Vráťte krémovú polievku späť do hrnca a pridajte smotanu na varenie. Ochutnajte soľou a čiernym korením podľa chuti. Podohrievajte na miernom ohni, kým nebude polievka dostatočne horúca.
- Servírujte mrkvový krémový polievku ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou. Môžete ju podávať s chlebom alebo krutónmi na dochutenie.
Dúfam, že tento recept vám chutí! Ak máte nejaké ďalšie otázky, neváhajte sa spýtať. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 500 g mrkvy
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 zemiaky (približne 200 g)
- 750 ml zeleninového vývaru (alebo vody)
- 200 ml smotany na varenie (voliteľné, na zjemnenie)
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Štipka muškátového orieška (voliteľné)
- Čerstvé bylinky na ozdobenie (napr. petržlenová vňať)
Postup:
-
Príprava zeleniny:
- Mrkvu a zemiaky očistíme a nakrájame na menšie kocky.
- Cibuľu nakrájame nadrobno a cesnak posekáme.
-
Smaženie zeleniny:
- V hrnci rozohrejeme olivový olej na strednom ohni.
- Pridáme cibuľu a orestujeme ju do sklovita (asi 3-4 minúty).
- Pridáme cesnak a necháme taktiež orestovať, kým nezačne voňať (asi minútu).
-
Varíme polievku:
- Do hrnca pridáme nakrájané mrkvy a zemiaky a krátko ich orestujeme.
- Zalejeme zeleninovým vývarom alebo vodou a priveďme do varu.
- Znížime teplotu a varíme približne 20-25 minút, alebo kým nie sú zeleniny mäkké.
-
Mixovanie:
- Po uvarení polievku odstavíme z ohňa a pomocou ponorného mixéra ju rozmixujeme na hladký krém. Ak máte klasický mixér, prelejte polievku doň a rozmixujte.
- Ak je polievka príliš hustá, môžete pridať viac vývaru alebo vody, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu.
-
Zjemnenie (voliteľné):
- Do rozmixovanej polievky pridajte smotanu na varenie a zamiešajte, aby sa dobre spojila. Opäť môžete pridať soľ, čierne korenie a muškátový oriešok podľa chuti.
-
Podávanie:
- Polievku podávajte horúcu, ozdobenú čerstvými bylinkami. Môžete ju podávať aj s chlebom alebo krutónmi.
Dobrú chuť!