Bataty predstavujú vynikajúcu surovinu do polievok, a to vďaka svojej sladkej chuti a hladkej konzistencii. Predstavujeme vám 4 jedinečné recepty na polievky s batatmi, ktoré sú nielen chutné, ale aj zdraviu prospešné a výživné.
Každý z receptov vyniká svojou kombináciou surovín a metódou prípravy, takže si určite vyberiete variant, ktorý vám najviac vyhovuje. Pripravte si lahodnú polievku s batatmi a potešte svoje chuťové poháriky!
Recept 1: Krémová polievka s batatmi a kokosovým mliekom
Ingrediencie:
- 500g batatov
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica oleja
- 400ml kokosového mlieka
- 500ml zeleninového vývaru
- 1 lyžička mletého koriandra
- 1/2 lyžičky mletého zázvoru
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- na ozdobu: kokosové lupienky, čerstvý koriander
Postup:
- Ošúpeme bataty a nakrájame ich na malé kocky. Cibuľu a cesnak nasekáme najemno.
- Olej zohrejeme v hrnci a na ňom orestujeme cibuľu s cesnakom dozlatista. Potom pridáme nakrájané bataty, kokosové mlieko, vývar, koriander a zázvor. Necháme zovrieť a varíme približne 15-20 minút, až bataty zmäknú.
- Polievku rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Dochutíme soľou a korením podľa vlastnej chuti. V prípade, že je polievka príliš hustá, môžeme pridať trochu vývaru alebo vody.
- Hotovú polievku rozdelíme do misiek, ozdobíme kokosovými lupienkami a čerstvým koriandrom. Podávame teplé.
Výhody:
Bataty sú bohaté na vitamíny A, C a B6, rovnako ako na vlákninu a draslík. Kokosové mlieko pridáva polievke jemnú chuť a krémovosť. Koriander a zázvor pomáhajú pri trávení.
Kalórie:
1 porcia (300ml) obsahuje cca 250 kalórií.
Recept 2: Pikantná polievka s batatmi a špenátom
Ingrediencie:
- 400g batatov
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica oleja
- 1 čili paprička
- 1 lyžička mletej rasce
- 1/2 lyžičky mletého koriandra
- 1l zeleninového vývaru
- 100g čerstvého špenátu
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- na ozdobu: smotana, tekvicové semiačka
Postup:
- Ošúpeme bataty a nakrájame ich na kocky. Cibuľu a cesnak nasekáme najemno. Čili papričku zbavíme jadierok a tiež nakrájame nadrobno.
- V hrnci zohrejeme olej a orestujeme na ňom cibuľu, cesnak a čili papričku. K nim pridáme bataty, rascu, koriander a vývar. Zmes priviedieme do varu a varíme asi 15 minút, alebo kým bataty nezmäknú.
- Pridáme čerstvý špenát a povaríme ešte 2-3 minúty, kým špenát nezmäkne. Potom rozmixujeme polievku ponorným mixérom dohladka. Dochutíme soľou a korením podľa vlastnej chuti.
- Hotovú polievku rozdelíme do misiek, na povrch pridáme lyžicu smotany a posypeme tekvicovými semiačkami. Podávame teplé.
Výhody:
Špenát bohatý na železo, vitamín K a kyselinu listovú podporuje zdravie. Čili paprička povzbudzuje metabolizmus a zlepšuje cirkuláciu krvi. Tekvicové semiačka sú výborným zdrojom zdraviu prospešných tukov a horčíka.
Kalórie:
1 porcia (300ml) má približne 200 kalórií.
Recept 3: Polievka s batatmi, mrkvou a zázvorom
Ingrediencie:
- 500g batatov
- 2 mrkvy
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2cm kúsok zázvoru
- 1 lyžica oleja
- 1l zeleninového vývaru
- 200ml kokosového mlieka
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- na ozdobu: opražené mandle, petržlenová vňať
Postup:
- Ošúpeme bataty a mrkvu a nakrájame na kocky. Cibuľu s cesnakom nasekáme nadrobno. Ošúpaný zázvor nastrúhame.
- Na oleji v hrnci orestujeme cibuľu a cesnak. Pridáme bataty, mrkvu, zázvor a vývar. Všetko priviedieme do varu a varíme asi 20 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Potom pridáme kokosové mlieko a polievku rozmixujeme dohladka ponorným mixérom. Dochutíme soľou a korením podľa chuti.
- Hotovú polievku rozdelíme do misiek a posypeme opraženými mandľami a petržlenovou vňaťou. Podávame teplé.
Výhody:
Mrkva je výnimočná svojím obsahom betakaroténu, ktorý podporuje zdravé oči a pleť. Zázvor pôsobí protizápalovo a posilňuje imunitný systém. Mandle sú výborným zdrojom vitamínu E a zdravých tukov.
Kalórie:
1 porcia (300ml) má asi 280 kalórií.
Recept 4: Thajská polievka s batatmi a kuracím mäsom
Ingrediencie:
- 400g batatov
- 200g kuracích pŕs
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
1 lyžica oleja
– 1 lyžica červenej kari pasty
– 400ml kokosového mlieka
– 500ml kuracieho vývaru
– 1 lyžica rybej omáčky
– 1 lyžica palmového cukru
– šťava z 1 limetky
– soľ podľa chuti
– na ozdobu: čili papričky, čerstvý koriander
Postup:
1) Ošúpeme bataty a nakrájame ich na malé kocky. Kuracie prsia rozrežeme na tenké prúžky. Cibuľu a cesnak nasekáme na drobno.
2) V hrnci zahrejeme olej a na ňom osmažíme cibuľu s cesnakom. Pridáme kari pastu a krátko ju opečieme. Následne pridáme kuracie mäso a opekáme ho z oboch strán.
3) Do hrnca vhadzujeme nakrájané bataty, kokosové mlieko a kurací vývar. Privedieme k varu a varíme približne 15 minút, kým bataty nezmäknú.
4) Polievku dochutíme rybou omáčkou, palmovým cukrom a šťavou z limetky. Podľa chuti dosolíme. Ešte varíme 2-3 minúty.
5) Hotovú polievku rozdelíme do misiek a ozdobíme nakrájanými čili papričkami a čerstvým koriandrom. Servírujeme teplé.
Výhody: Kuracie meso je bohaté na bielkoviny a vitamín B. Červená kari pasta je zdrojom antioxidantov a napomáha tráveniu. Šťava z limetky pridáva polievke osviežujúcu chuť a vitamín C.
Kalórie: 1 porcia (300ml) obsahuje približne 350 kalórií.
Záver:
Odporúčame vyskúšať tieto 4 chutné a jedinečné recepty na polievky s batatmi a presvedčte sa o ich vynikajúcej chuti a zdravotných prínosoch. Bataty sú veľmi variabilnou ingredienciou, ktorá sa hodí do rozmanitých druhov polievok – či už sú to krémové, pikantné alebo ázijské varianty. Každý recept ponúka unikátny zážitok z jedla. Doprajte si zdravú a výživnú polievku s batatmi a podporte svoje zdravie!