Recepty na výbornú polievku z kuracích prsíčok
Polievka z kuracích prsia je výbornou alternatívou, ako vytvoriť chutné a vyvážené jedlo pre celú rodinu. Táto polievka je nielen apetítna, ale aj zdravá, a to vďaka kvalitným surovinám a nenáročným príprave.
V nasledujúcich odsekoch sa s vami podelíme o tri výnimočné recepty na polievku z kuracích prsíčok, ktoré si nepochybne obľúbite. Každý z receptov ponúka svoj jedinečný charakter a chuť, takže si bez problémov vyberiete ten, ktorý vám najviac zodpovedá. Poďme sa do toho pustiť!
Recept 1: Krémová polievka z kuracích pŕs so zeleninou
Ingrediencie:
- 500 g kuracích pŕs
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 1 zeler
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 l kuracieho vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ, čierne korenie
- petržlenová vňať na dekoráciu
- Kuracie prsia umyte a rozkrájajte na malé kúsky. Cibuľu, mrkvu a zeler očistite a nakrájajte na kocky. Cesnak ošúpte a nakrájajte jemne.
- V hlbokom hrnci rozohrejte olivový olej a prisypte nasekanú cibuľu. Smažte ju do sklovita, následne pridajte mrkvu, zeler a cesnak. Opekajte ešte 2-3 minúty.
- Pridajte kuracie mäso a opekajte ho zo všetkých strán, až kým trošku nezbelie. Zalejte kuracím vývarom a priveďte do varu. Následne znížte teplotu a varte na slabšom ohni približne 20 minút, kým nie je mäso mäkké.
- Vyberte mäso z hrnca a pomocou dvoch vidličiek ho roztrhnite na vlákna. Vráťte ho späť do hrnca a prilejte smotanu na varenie. Dobre premiešajte a dochuťte soľou a čiernym korením podľa vlastnej chuti.
- Polievku podávajte ozdobenú nasekanou petržlenovou vňaťou.
Výhody:
- Polievka obsahuje veľa bielkovín vďaka kuracím prsiam
- Zelenina dodáva polievke cenné vitamíny a vlákninu
- Krémová textura vďaka smotane na varenie
- Jednoduchá a rýchla na prípravu
Počet kalórií na porciu: približne 250 kcal
Recept 2: Polievka z kuracích pŕs s ryžou a hráškom
Ingrediencie:
- 400 g kuracích pŕs
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 1 l kuracieho vývaru
- 100 g ryže
- 100 g mrazeného hrášku
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ, čierne korenie
- pažítka na zdobenie
- Kuracie prsia umyte a nakrájajte na menšie časti. Cibuľu a mrkvu očistite a nakrájajte na drobno.
- V hlbokom hrnci rozohrejte olivový olej a vložte nasekanú cibuľu. Restujte do sklovita, potom pridajte mrkvu a opekajte ďalšie 2-3 minúty.
- Pridajte kuracie mäso a opekajte z oboch strán, kým trošku nezbelie. Zalejte kuracím vývarom a priveďte do varu. Prisypte ryžu a varte na miernej teplote približne 15 minút.
- Pridajte mrazený hrášok a varte ďalších 5 minút, kým ryža a hrášok nie sú mäkké. Dochutíte soľou a čiernym korením podľa vlastnej chuti.
- Polievku podávajte ozdobenú nasekanou pažítkou.
Výhody:
- Ryža a hrášok pridávajú polievke sýtosť a zaujímavú textúru
- Mrkva a hrášok sú výborným zdrojom vitamínov a vlákniny
- Ľahká a osviežujúca chuť vďaka pažítke
- Vhodná aj pre deti
Počet kalórií na porciu: približne 200 kcal
Recept 3: Pikantná polievka z kuracích pŕs s kukuricou a fazuľou
Ingrediencie:
- 500 g kuracích pŕs
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 červená paprika
- 1 plechovka kukurice
- 1 plechovka červenej fazule
- 1 l kuracieho vývaru
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 lyžička sušeného oregana
- 1 lyžička mletej papriky
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ, čierne korenie
- čerstvý koriander na zdobenie
- Kuracie prsia umyte a nakrájajte na menšie kúsky. Cibuľu a cesnak ošúpte a nakrájajte na drobno. Červenú papriku očistite, odstraňte semienka a nakrájajte na malé kúsky.
- Kukuricu a fazuľu prepláchnite pod tečúcou vodou.
- V hlbokom hrnci rozohrejte olivový olej a prisypte nasekanú cibuľu. Restujte do sklovita, potom pridajte cesnak a červenú papriku. Opekajte ešte 2-3 minúty.
- Pridajte kuracie mäso a opekajte ho z každého uhla, kým mierne nezbelie. Pridajte rascu, oregano a mletú papriku, a krátko opražte.
- Zalejte kuracím vývarom a priveďte do varu. Následne znížte teplotu a varte na miernom ohni asi 20 minút, kým nie je mäso mäkké.
- Pridajte kukuricu a fazuľu a varte ešte 5 minút. Dochutíte soľou a čiernym korením podľa vlastnej chuti.
- Polievku podávajte ozdobenú čerstvým koriandrom.
Výhody:
- Pikantná chuť vďaka použitiu korenín a papriky
- Kukurica a fazuľa dodávajú polievke sýtosť a zaujímavú textúru
- Červená paprika je bohatá na vitamín C
- Ideálna pre milovníkov výrazných chutí
Počet kalórií na porciu: približne 280 kcal
Záver
Dúfame, že vás tieto tri recepty na polievku z kuracích pŕs inšpirovali a že si ich čoskoro pripravíte. Každý recept prináša jedinečnú chuť a textúru, takže určite nájdete ten, ktorý vám najviac vyhovuje. Nezabudnite spestriť a prispôsobiť recepty svojim preferenciám. Prajeme vám dobrú chuť a mnoho radosti pri varení týchto skvelých polievok!