Ťukťu máte recept na polievku z červenej kapusty:
Suroviny:
- 1 väčšia hlávka červenej kapusty
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 1 lyžica masla
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 liter zeleninového vývaru
- soľ a korenie podľa chuti
Polievka z červenej kapusty
Postup:
- Najskôr očistite kapustu a nakrájajte ju na tenké prúžky.
- Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno.
- Ošúpte mrkvu a zemiaky a nakrájajte ich na malé kocky.
- Na panvici zohrejte maslo a olej.
- Pridajte nastrúhanú kapustu, cibuľu a cesnak a pomaly ich orestujte, kým nezmäknú.
- Potom pridajte nakrájanú mrkvu a zemiaky a restujte ešte pár minút.
- Nalejte zeleninový vývar do hrnca a priveďte k varu.
- Znížte teplotu a nechajte polievku variť na miernom ohni približne 20-30 minút, kým sa zelenina nezmäkne.
- Ochuťte polievku soľou a korením a upravte podľa chuti.
- Podávajte teplú a môžete ju ozdobiť čerstvými bylinkami.
Dobrú chuť!
2) Polievka z červenej kapusty
Ingrediencie:
- 1/2 hlávky červenej kapusty
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 stredné zemiaky
- 1 mrkva
- 1 liter zeleninového vývaru (alebo vody)
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 jablko (najlepšie kyslejšie)
- 2 polievkové lyžice octu (najlepšie jablčného)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Sušený tymián alebo majoránku (podľa chuti)
- Na ozdobu: kyslá smotana alebo jogurt, čerstvá petržlenová vňať
Postup:
-
Príprava zeleniny: Červenú kapustu dôkladne umyte a nakrájajte na tenké prúžky. Cibuľu a cesnak taktiež nakrájajte (cibuľu na kocky, cesnak na plátky). Zemiaky a mrkvu ošúpte a nakrájajte na kocky. Jablko umyte, odstráňte jadierka a nakrájajte na malé kúsky.
-
Smaženie: Na panvici na strednom ohni zohrejte olivový olej. Pridajte cibuľu a cesnak a orestujte, až cibuľa zmäkne a stane sa priesvitnou.
-
Pridanie kapusty: Do hrnca pridajte nakrájanú červenú kapustu a dobre premiešajte. Nechajte ju s cibuľou restovať 5-7 minút, aby trošku zmäkla.
-
Zeleninový vývar: Potom pridajte nakrájané zemiaky, mrkvu a jablko. Zalejte zeleninovým vývarom alebo vodou tak, aby bola zelenina ponorená. Ochuťte soľou, korením a tymiánom alebo majoránkou.
-
Varenie: Priveďte polievku k varu, potom znížte teplotu a varte na miernom ohni asi 25-30 minút, kým sú všetky suroviny mäkké.
-
Dokončenie: Ak je polievka hotová, pridajte ocot na dochutenie. Podľa chuti upravte soľ a korenie.
-
Servírovanie: Polievku podávajte teplú, ozdobenú lyžicou kyslej smotany alebo jogurtu a posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!