Polievka z hlávkového šalátu

Na prípravu polievky z hlávkového šalátu budete potrebovať:

  • 1 hlávkový šalát
  • 1 cibuľu
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 1 lyžicu masla
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • soľ a korenie podľa chuti

 

Polievka z hlávkového šalátu

Postup:

  1. Najskôr si očistite a nakrájajte zeleninu. Cibuľu nakrájajte na jemné kúsky, mrkvu a zemiaky ošúpte a nakrájajte na väčšie kúsky.
  2. Na rozohriatej panvici si roztopíte maslo a dusíte na ňom cibuľu do zmäknutia.
  3. Potom pridáte nakrájané mrkvu a zemiaky a orestujte ich asi 5 minút.
  4. Do hrnca si nalejte zeleninový vývar a pridajte dusenú zeleninu. Na miernom plameni povarte, kým sa zemiaky a mrkva neuvária.
  5. Medzitým si môžete pripraviť hlávkový šalát. Očistite ho od vnútorných listov a nakrájajte na tenké prúžky alebo na menšie kúsky.
  6. Hotovú polievku dochuťte soľou a korením podľa chuti.
  7. Pred podávaním pridajte do každej misy hrstičku nakrájaného hlávkového šalátu.

Táto polievka je osviežujúca a jednoduchá na prípravu. Môžete ju podávať ako samostatnú jedlo alebo ako predkrm. Dobrú chuť!

 

 

2)

Ingrediencie:

  • 1 hlávkový šalát (strednej veľkosti)
  • 1 stredná cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 zemiaky (stredné)
  • 1 mrkva
  • 1,5 litra zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Štipka muškátového orecha (voliteľné)
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie

Postup:

  1. Príprava zeleniny:

    • Cibuľu a cesnak nasekajte na jemno. Zemiaky a mrkvu olúpte a nakrájajte na malé kocky. Hlávkový šalát opláchnite a nakrájajte na prúžky.
  2. Smaženie:

    • V hrnci zohrejte olivový olej na strednom ohni. Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a orestujte, kým cibuľa nezmäkne a nezačne zlatnúť (asi 5 minút).
  3. Pridanie zeleniny:

    • Do hrnca pridajte nakrájané zemiaky a mrkvu. Smažte spolu s cibuľou a cesnakom ešte asi 5 minút, občas premiešajte.
  4. Pridanie vývaru:

    • Zalejte zeleninou vývarom a priveďte do varu. Znížte teplotu a varte asi 15 minút, alebo kým zemiaky a mrkva nezmäknú.
  5. Pridanie hlávkového šalátu:

    • Pridajte nakrájaný hlávkový šalát do hrnca a varte ešte ďalších 5 minút, kým sa šalát nezohrie a nezmäkne.
  6. Dochutenie:

    • Polievku osolte, okoreňte a pridajte štipku muškátového orecha, ak máte radi. Dobre premiešajte.
  7. Podávanie:

    • Polievku môžete podávať buď celú, alebo ju môžete rozmixovať tyčovým mixérom na hladkú konzistenciu, ak preferujete krémovejšie polievky.
  8. Ozdoba:

    • Pred podávaním posypte nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.

Tipy:

  • Ak chcete polievku obohatiť o bielkoviny, môžete pridať trochu varenej šunky, fazule alebo tofu.
  • Môžete pridať aj iné obľúbené korenie alebo bylinky podľa chuti, napríklad tymián alebo bazalku.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

10 Komentárov

  1. Norika píše:

    Pekne ti vyšla Lucka.
    Rada som sa inšpirovala.

  2. Vilma Lintner píše:

    Mňam, znie to veľmi chutne a zdravo! Určite vyskúšam tento recept.

  3. Spodkonicky píše:

    Táto polievka je presne to, čo teraz potrebujem. Ďakujem za recept!

  4. David48 píše:

    Ďakujem za návod krok za krokom, aj ja sa pustím do varenia tejto polievky.

  5. Lukacova Anastazia píše:

    Recept je úžasný a veľmi podrobný. Určite ho vyskúšam a dám vedieť ako mi chutil.

  6. Stastny Alena píše:

    Mám rada jednoduché recepty a táto polievka sa mi veľmi páči. Teším sa na jej ochutnanie.

  7. Sabina Kapustova píše:

    Zeleninové polievky sú moje obľúbené! Tento recept vyzerá skvele, ďakujem!

  8. Kolrusova Emilia píše:

    Jednoduché a zdravé! Presne takéto recepty hľadám. Určite vyskúšam.

  9. Hlinka Ignac píše:

    Skvelý nápad pridať hlávkový šalát do polievky. Musím to skúsiť!

  10. Irena Stastna píše:

    Dobrá chuť! Určite si túto polievku uvarím, znie to super.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *