Na prípravu polievky z hlávkového šalátu sa vám budú hodiť:
- 1 hlávkový šalát
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 1 lyžicu masla
- 1 liter zeleninového vývaru
- soľ a korenie podľa preferencie
Polievka z hlávkového šalátu
Postup pri príprave:
- Na začiatku si očistite a nakrájajte zeleninu. Cibuľu rozkrájajte na drobné kúsky, mrkvu a zemiaky ošúpte a nakrájajte na väčšie časti.
- Na rozohriatej panvici rozpustite maslo a zavarte na ňom cibuľu, kým nezmäkne.
- Následne pridajte nakrájané mrkvu a zemiaky, a orestujte ich približne 5 minút.
- Do hrnca vlejte zeleninový vývar a pridajte dusenú zeleninu. Na nízkej teplote varte, kým sa zemiaky a mrkva neuvaria do mäkka.
- Medzitým pripravte hlávkový šalát. Odstráňte vnútorné listy a nakrájajte ho na tenké prúžky alebo na menšie časti.
- Polievku dochuťte soľou a korením podľa svojej chuti.
- Pred servírovaním pridajte do každej misy hrst nasekaného hlávkového šalátu.
Táto polievka je osviežujúca a ľahko sa pripravuje. Môžete ju podávať ako samostatné jedlo alebo ako predjedlo. Prajeme dobrú chuť!
2) Polievka z hlávkového šalátu
Ingrediencie:
- 1 stredný hlávkový šalát
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 stredné zemiaky
- 1 mrkva
- 1,5 litra zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Štipka muškátového orieška (voliteľne)
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
-
Príprava zeleniny:
- Cibuľu a cesnak nasekajte na drobno. Ošúpte zemiaky a mrkvu, potom ich nakrájajte na malé kocky. Hlávkový šalát umyte a nakrájajte na prúžky.
-
Smaženie:
- V hrnci rozohrejte olivový olej na strednom ohni. Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a orestujte, kým cibuľa nezmäkne a nezačne zlatnúť (asi 5 minút).
-
Pridanie zeleniny:
- Pridajte nakrájané zemiaky a mrkvu do hrnca. Smažte spolu s cibuľou a cesnakom ešte približne 5 minút, občas premiešajte.
-
Pridanie vývaru:
- Zalejte zeleninu vývarom a priveďte do varu. Následne znížte teplotu a varte asi 15 minút, alebo dokým zemiaky a mrkva nezmäknú.
-
Pridanie hlávkového šalátu:
- Do hrnca pridajte nakrájaný hlávkový šalát a varte ešte 5 minút, kým sa šalát nezohreje a nezmäkne.
-
Dochutenie:
- Polievku osolte a okoreňte, a pridajte štipku muškátového orieška, ak máte radi. Dobre premiešajte.
-
Podávanie:
- Polievku môžete servírovať buď celú, alebo ju rozmixovať tyčovým mixérom na hladkú konzistenciu, ak preferujete krémovejšie polievky.
-
Ozdoba:
- Pred servírovaním posypte nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
Tipy:
- Ak chcete polievku obohatiť o bielkoviny, môžete pridať trochu varenej šunky, fazule alebo tofu.
- Môžete pridať aj iné obľúbené korenie či bylinky podľa vašej chuti, napríklad tymián alebo bazalku.
Dobrú chuť!