Na prípravu polievky z hlávkového šalátu budete potrebovať:
- 1 hlávkový šalát
- 1 cibuľu
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 1 lyžicu masla
- 1 liter zeleninového vývaru
- soľ a korenie podľa chuti
Polievka z hlávkového šalátu
Postup:
- Najskôr si očistite a nakrájajte zeleninu. Cibuľu nakrájajte na jemné kúsky, mrkvu a zemiaky ošúpte a nakrájajte na väčšie kúsky.
- Na rozohriatej panvici si roztopíte maslo a dusíte na ňom cibuľu do zmäknutia.
- Potom pridáte nakrájané mrkvu a zemiaky a orestujte ich asi 5 minút.
- Do hrnca si nalejte zeleninový vývar a pridajte dusenú zeleninu. Na miernom plameni povarte, kým sa zemiaky a mrkva neuvária.
- Medzitým si môžete pripraviť hlávkový šalát. Očistite ho od vnútorných listov a nakrájajte na tenké prúžky alebo na menšie kúsky.
- Hotovú polievku dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Pred podávaním pridajte do každej misy hrstičku nakrájaného hlávkového šalátu.
Táto polievka je osviežujúca a jednoduchá na prípravu. Môžete ju podávať ako samostatnú jedlo alebo ako predkrm. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 1 hlávkový šalát (strednej veľkosti)
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 zemiaky (stredné)
- 1 mrkva
- 1,5 litra zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Štipka muškátového orecha (voliteľné)
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
-
Príprava zeleniny:
- Cibuľu a cesnak nasekajte na jemno. Zemiaky a mrkvu olúpte a nakrájajte na malé kocky. Hlávkový šalát opláchnite a nakrájajte na prúžky.
-
Smaženie:
- V hrnci zohrejte olivový olej na strednom ohni. Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a orestujte, kým cibuľa nezmäkne a nezačne zlatnúť (asi 5 minút).
-
Pridanie zeleniny:
- Do hrnca pridajte nakrájané zemiaky a mrkvu. Smažte spolu s cibuľou a cesnakom ešte asi 5 minút, občas premiešajte.
-
Pridanie vývaru:
- Zalejte zeleninou vývarom a priveďte do varu. Znížte teplotu a varte asi 15 minút, alebo kým zemiaky a mrkva nezmäknú.
-
Pridanie hlávkového šalátu:
- Pridajte nakrájaný hlávkový šalát do hrnca a varte ešte ďalších 5 minút, kým sa šalát nezohrie a nezmäkne.
-
Dochutenie:
- Polievku osolte, okoreňte a pridajte štipku muškátového orecha, ak máte radi. Dobre premiešajte.
-
Podávanie:
- Polievku môžete podávať buď celú, alebo ju môžete rozmixovať tyčovým mixérom na hladkú konzistenciu, ak preferujete krémovejšie polievky.
-
Ozdoba:
- Pred podávaním posypte nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
Tipy:
- Ak chcete polievku obohatiť o bielkoviny, môžete pridať trochu varenej šunky, fazule alebo tofu.
- Môžete pridať aj iné obľúbené korenie alebo bylinky podľa chuti, napríklad tymián alebo bazalku.
Dobrú chuť!
Pekne ti vyšla Lucka.
Rada som sa inšpirovala.
Mňam, znie to veľmi chutne a zdravo! Určite vyskúšam tento recept.
Táto polievka je presne to, čo teraz potrebujem. Ďakujem za recept!
Ďakujem za návod krok za krokom, aj ja sa pustím do varenia tejto polievky.
Recept je úžasný a veľmi podrobný. Určite ho vyskúšam a dám vedieť ako mi chutil.
Mám rada jednoduché recepty a táto polievka sa mi veľmi páči. Teším sa na jej ochutnanie.
Zeleninové polievky sú moje obľúbené! Tento recept vyzerá skvele, ďakujem!
Jednoduché a zdravé! Presne takéto recepty hľadám. Určite vyskúšam.
Skvelý nápad pridať hlávkový šalát do polievky. Musím to skúsiť!
Dobrá chuť! Určite si túto polievku uvarím, znie to super.