Jedna z variantov, ako vyrobiť polievku z kaprích hláv, je nasledujúci návod:
Potrebné ingrediencie:
- Kaprí hlavy (približne 4-5 kusov)
- Voda (okolo 2 litrov)
- Cibuľa (1 stredne veľká)
- Mrkva (1 kus)
- Petržlenová korenová zelenina (1 kus)
- Zeler (1 stonka)
- Soľ (podľa vlastnej chuti)
- Čierne korenie (podľa preferencie)
- Bobkový list (1-2 listy)
- Petržlenová vňať na dekoráciu (nepovinné)
Polievka z kaprích hláv
Postup prípravy:
- Kaprí hlavy dôkladne umyte pod prúdom vody, odstráňte šupky a prípadné zvyšky žiabier.
- V hrnci zohrejte vodu a vložte kaprí hlavy. Nechajte vodu zovrieť, potom znížte teplotu, aby voda len jemne varila.
- Počas varu sa zameriavame na odstránenie povrchových nečistôt, ktoré sa môžu uvoľniť z hláv. Môžeme ich odstrániť naberačkou alebo penačkou.
- Počas varu osolíme polievku a pridajte čierne korenie a bobkový list podľa chuti.
- Počas varu zbierame naberačkou pena, aby bola polievka čo najčistejšia.
- Po asi 30-40 minútach varu, kedy sa kaprí hlavy uvarili a voda získala bohatú chuť, polievku precedíme cez jemné sitko na odstránenie väčších nečistôt.
- Na cibuľu následne potiahneme vývar z kaprích hláv.
- Vrchnú časť ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou a podávame s čerstvým pečivom.
Dúfam, že vám tento recept pomôže pri príprave chutnej polievky z kaprích hláv. Dobrá chuť!
2) Polievka z kaprích hláv
Polievka z kaprích hláv je naozaj lahôdkou pre všetkých milovníkov rýb a vytvára pôsobivé jedlo, ktoré zahreje nielen telo, ale aj dušu. Tento jedinečný recept ponúka nielen výbornú chuť, ale aj bohaté nutričné hodnoty, čo z nej robí skvelú voľbu na nedeľný obed alebo špeciálne podujatie. Poďme sa pozrieť na ingrediencie a postup, aby sme si ju mohli pripraviť v pohodlí domova.
Ingrediencie na polievku z kaprích hláv
Na výrobu tejto originálnej polievky potrebujeme nasledujúce ingrediencie:
- 2 kaprie hlavy
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 zemiak
- čerstvá petržlenová vňať
- soľ a korenie podľa potreby
- 1 liter vody
- olej na opekanie
Postup prípravy
1. Najprv si pripravíme kaprie hlavy. Dobre ich umyjeme pod tečúcou vodou a odstránime všetky šupiny. Hlavu je možné následne rozrezať na polovice. 2. V hrnci zohrejeme olej a na ňom orestujeme nasekanú cibuľu do sklovita. Pridáme nakrájané mrkvy a petržlen a restujeme ešte približne 5 minút. 3. Potom pridáme kaprie hlavy, vodu a zemiak pokrájaný na kocky. Všetko varíme na slabom ohni asi 40 minút.
4. Keď je ryba uvarená, vyberieme hlavy a očistíme ich od mäsa. Mäso znovu vložíme do polievky a dochutíme soľou, korením a pretlačeným cesnakom. 5. Na záver posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou a servírujeme horúce.
Tento recept na polievku z kaprích hláv je nielen jednoduchý na prípravu, ale aj veľmi chutný. Je to skvelý spôsob, ako využiť rybie hlavy a pripraviť si vynikajúce jedlo, ktoré si zamilujete!