Polievka z kyslej kapusty nie je iba obyčajná polievka. Slúži ako tradičný pokrm, na ktorom si ako Slovania zakladáme už celé desaťročia. Je chutná, výživná a veľmi prospešná pre naše zdravie.
Ak sa chystáte pripraviť polievku z kyslej kapusty s fazuľou, budete potrebovať nasledujúce suroviny:
- 2 šálky kyslej kapusty
- 1 konzerva bielej fazule
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 zemiaky
- 2 mrkvy
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 lyžica mletej sladkej papriky
- soľ a korenie podľa chuti
- olivový olej na fritovanie
Polievka z kyslej kapusty s fazuľou
Postup:
- Kyslú kapustu dôkladne prepláchnite pod tečúcou vodou a následne opražte na panvici s olivovým olejom, kým nezmäkne.
- Na druhej panvici osmahnite cibuľu a cesnak, až kým nedosiahnu zlatohnedú farbu.
- Do hrnca vložte nakrájané zemiaky a mrkvu, paradajkový pretlak, mletú sladkú papriku, soľ a korenie. Potom zalejte vodou, aby boli všetky suroviny ponorené.
- Pridajte osmahnutú kyslú kapustu a varte na miernom ohni, kým zemiaky a mrkva nie sú mäkké.
- Na záver pridajte prepláchnutú a scedenú bielu fazuľu do polievky. Nechajte variť ešte pár minút.
- Servírujte horúcu polievku, ktorú môžete ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou a podávať s kúskami čerstvého chleba.
Dúfam, že vám bude chutiť!
2) Polievka z kyslej kapusty s fazuľou
Polievka z kyslej kapusty s fazuľou predstavuje tradičné jedlo, ktoré na Slovensku uspokojí každého. Kombinácia kyslej kapusty a bielej fazule robí túto polievku nielen chutnou, ale aj výživnou. Perfektná na chladné dni, táto polievka vám prinesie teplo a pohodlie. V nasledujúcom recepte vám ukážeme, ako ju jednoducho pripraviť doma.
Ingrediencie potrebné na prípravu polievky
Predtým, než začnete variť, skontrolujte, či máte všetky potrebné suroviny. Na prípravu polievky z kyslej kapusty s fazuľou budete potrebovať:
- 1 liter zeleninového vývaru
- 300 g kyslej kapusty
- 200 g varenej fazule (môžete použiť aj konzervovanú)
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- soľ a korenie podľa chuti
- olej na opraženie
Postup na prípravu polievky
Ako náhle máte všetky suroviny pripravené, môžeme prejsť k samotnému postupu. Najprv na panvici na oleji orestujte cibuľu, cesnak a mrkvu nakrájané na malé kocky, kým cibuľa nezosklovatie. Následne pridajte na kocky nakrájané zemiaky a kyslú kapustu. Krátko opražte a potom zalejte zeleninovým vývarom.
Nechajte polievku variť približne 20 minút. Potom pridajte varenú fazuľu a podľa potreby dochuťte soľou a korením. Varíme ešte 5-10 minút, kým sa chute dobre spojí.
Podávajte horúcu, najlepšie s čerstvým chlebom. Príprava polievky z kyslej kapusty s fazuľou je jednoduchá a rýchla, takže si ju môžete pripraviť kedykoľvek. Teší vás lahodná a teplá miska polievky, ktorá vás príjemne zahreje!