Pražská hovädzia pečienka

Ak máte chuť na chuťový zážitok z Prahy, môžem vám odporučiť jedno ikonické jedlo – Pražskú hovädziu pečienku. Toto jedlo je známe svojou neodolateľnou kombináciou šťavnatej pečienky a kyslej uhorky.

Na prípravu budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 500 g hovädzieho mäsa (odporúčam použiť jazýčky)
  • 1 veľkú cibuľu
  • 2 kyslé uhorky
  • 2 lyžice oleja
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

 

Pražská hovädzia pečienka

Postup:

  1. Mäso opláchnite a osušte. Nakrájajte ho na tenké plátky.
  2. Cibuľu ošúpajte a nakrájajte na tenké krúžky.
  3. Kyslé uhorky nakrájajte na tenké plátky.
  4. Rozohrejte olej na panvici a opečte mäso z oboch strán dozlatista. Osolte a okoreňte podľa chuti.
  5. Pridajte cibuľu a opečte ju do zmäknutia.
  6. Pridajte nakrájané kyslé uhorky a opekajte ich spolu s mäsom a cibuľou ešte krátku dobu.
  7. Podávajte teplú pečienku s duseným zemiakovým pyré alebo s chlebom.

Dúfam, že si vychutnáte tento tradičný pražský pokrm!

 

2)

Ingrediencie:

  • 1 kg hovädzieho mäsa (napríklad z pliecka alebo prednej nohy)
  • 200 g údenej slaniny
  • 2 ks stredne veľkých cibúľ
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • 2-3 mrkvy
  • 2 ks zemiakov
  • 1 liter hovädzieho vývaru (alebo vody)
  • 1 čajová lyžička mletej papriky
  • 1 čajová lyžička majoránky
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2-3 bobkové listy
  • Olej na opekanie

Postup:

  1. Príprava mäsa:

    • Hovädzie mäso umyjte a nakrájajte na väčšie kocky. Osolte a okoreňte.
  2. Opekanie:

    • Na rozohriatom oleji v hlbokej panvici alebo hrnci opečte na kocky nakrájanú slaninu do zlato-hnedej farby. Potom pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a opekajte, až cibuľa zmäkne.
  3. Pridanie mäsa:

    • K slanine a cibuli pridajte nakrájané hovädzie mäso a opečte zo všetkých strán, až sa zmení farba.
  4. Pridanie zeleniny:

    • Do hrnca pridajte nakrájanú mrkvu a zemiaky. Opečte ich spolu s mäsom asi 5 minút.
  5. Dusenie:

    • Do hrnca pridajte mletú papriku, majoránku, bobkové listy a zmes zalejte hovädzím vývarom alebo vodou, aby bolo mäso ponorené. Priveďte k varu a následne znížte teplotu.
  6. Konečné varenie:

    • Zakryte hrniec pokrievkou a nechajte variť na miernom ohni asi 1,5 – 2 hodiny, alebo pokým mäso nebude mäkké. Občas skontrolujte a podľa potreby dolievajte tekutinu.
  7. Podávanie:

    • Po dohotovení jedlo ochutnajte a v prípade potreby dosoľte alebo dosvieťte. Pražskú hovädziu pečienku podávajte s čerstvým chlebom alebo knedľou.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *