Ak máte chuť na chuťový zážitok z Prahy, môžem vám odporučiť jedno ikonické jedlo – Pražskú hovädziu pečienku. Toto jedlo je známe svojou neodolateľnou kombináciou šťavnatej pečienky a kyslej uhorky.
Na prípravu budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 500 g hovädzieho mäsa (odporúčam použiť jazýčky)
- 1 veľkú cibuľu
- 2 kyslé uhorky
- 2 lyžice oleja
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Pražská hovädzia pečienka
Postup:
- Mäso opláchnite a osušte. Nakrájajte ho na tenké plátky.
- Cibuľu ošúpajte a nakrájajte na tenké krúžky.
- Kyslé uhorky nakrájajte na tenké plátky.
- Rozohrejte olej na panvici a opečte mäso z oboch strán dozlatista. Osolte a okoreňte podľa chuti.
- Pridajte cibuľu a opečte ju do zmäknutia.
- Pridajte nakrájané kyslé uhorky a opekajte ich spolu s mäsom a cibuľou ešte krátku dobu.
- Podávajte teplú pečienku s duseným zemiakovým pyré alebo s chlebom.
Dúfam, že si vychutnáte tento tradičný pražský pokrm!
2)
Ingrediencie:
- 1 kg hovädzieho mäsa (napríklad z pliecka alebo prednej nohy)
- 200 g údenej slaniny
- 2 ks stredne veľkých cibúľ
- 3-4 strúčiky cesnaku
- 2-3 mrkvy
- 2 ks zemiakov
- 1 liter hovädzieho vývaru (alebo vody)
- 1 čajová lyžička mletej papriky
- 1 čajová lyžička majoránky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2-3 bobkové listy
- Olej na opekanie
Postup:
-
Príprava mäsa:
- Hovädzie mäso umyjte a nakrájajte na väčšie kocky. Osolte a okoreňte.
-
Opekanie:
- Na rozohriatom oleji v hlbokej panvici alebo hrnci opečte na kocky nakrájanú slaninu do zlato-hnedej farby. Potom pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a opekajte, až cibuľa zmäkne.
-
Pridanie mäsa:
- K slanine a cibuli pridajte nakrájané hovädzie mäso a opečte zo všetkých strán, až sa zmení farba.
-
Pridanie zeleniny:
- Do hrnca pridajte nakrájanú mrkvu a zemiaky. Opečte ich spolu s mäsom asi 5 minút.
-
Dusenie:
- Do hrnca pridajte mletú papriku, majoránku, bobkové listy a zmes zalejte hovädzím vývarom alebo vodou, aby bolo mäso ponorené. Priveďte k varu a následne znížte teplotu.
-
Konečné varenie:
- Zakryte hrniec pokrievkou a nechajte variť na miernom ohni asi 1,5 – 2 hodiny, alebo pokým mäso nebude mäkké. Občas skontrolujte a podľa potreby dolievajte tekutinu.
-
Podávanie:
- Po dohotovení jedlo ochutnajte a v prípade potreby dosoľte alebo dosvieťte. Pražskú hovädziu pečienku podávajte s čerstvým chlebom alebo knedľou.
Dobrú chuť!