Toto je recept na „Ragú z bravčovej krkovičky s fazuľou“:
Potrebné suroviny:
- 500 g bravčovej krkovičky, nakrájanej na kocky
- 1 cibuľa, jemne nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, nadrobno nasekané
- 1 mrkva, nakrájaná na malé kocky
- 1 stonka zeleru, rozkrájaná na kocky
- 200 g konzervovanej bielej fazule, prepláchnutej
- 200 ml zeleninového alebo hovädzieho vývaru
- 200 ml červeného vína
- 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
- 1 čajová lyžička papriky
- 1 čajová lyžička sušeného tymiánu
- soľ a korenie podľa vlastného vkusu
- čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu
- olivový olej na smaženie
Ragú z bravčovej krkovičky s fazuľou
Príprava jedla:
- Rozohrejte veľký hrniec alebo nízkodolný hrniec na strednom ohni. Pridajte trochu olivového oleja a opražte cibuľu a cesnak, až sú zlatisté a prehľadné.
- Do hrnca vložte kocky bravčovej krkovičky a opražte ich zo všetkých strán, čím docielite intenzívnu chuť.
- Keď je bravčové hybrid opražené, pridajte kocky mrkvy a zeleru. Orestujte ich niekoľko minút, až kým sa nezačnú zjemňovať.
- Pridajte paradajkový pretlak, papriku a sušený tymián. Opekajte ešte minútu, aby sa chute spojili.
- Zalejte obsah hrnca červeným vínom a nechajte asi dve minúty variť, aby sa alkohol odparil.
- Vložte do hrnca zeleninový alebo hovädzí vývar a opláchnutú bielu fazuľu. Dobre premiešajte a dochuťte soľou a korením.
- Teplotu znížte na minimum, zakryte a nechajte ragú variť približne 1,5 až 2 hodiny, alebo kým nie je bravčové mäso mäkké a chute sa skombinujú.
- Ochutnajte a ak je to potrebné, pridajte viac korenia podľa chuti.
- Servírujte ragú horúce, krásne ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou. Výborne chutí s hranolkami alebo varenou ryžou.
Prajem vám dobrú chuť k vašemu bohatému „Ragú z bravčovej krkovičky s fazuľou“!
2) Ragú z bravčovej krkovičky s fazuľou
Potrebné suroviny:
- 500 g bravčovej krkovičky
- 1 konzerva bielej alebo červenej fazule (približne 400 g)
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 1 paprika (ružová alebo červená)
- 400 g kockovej rajčinovej omáčky (alebo paradajkový pretlak)
- 1 ČL mletej papriky (sladkej alebo pikantnej)
- 1/2 ČL sušeného oregana
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice olivového oleja
- 200 ml vody alebo vývaru
- Čerstvá petržlenová vňať na posypanie (voliteľné)
Jednoduchý postup:
-
PrípravaSuroviny: Bravčovú krkovičku umyte, osušte a nakrájajte na kocky veľkosti približne 2-3 cm. Cibuľu, cesnak, mrkvu a papriku nakrájajte na malé kúsky alebo prúžky.
-
Orestovanie mäsa: Na veľkej panvici alebo hrnci zohrejte olivový olej na strednom stupni. Pridajte nakrájané kocky krkovičky a pražte ich do zlatohneda. Orestované kúsky mäsa presuňte na tanier.
-
Zelenina: Do tej istej panvice vhoďte nakrájanú cibuľu a cesnak. Smažte, až cibuľa zmäkne a získa zlatistú farbu. Následne pridajte mrkvu a papriku, a orestujte ich ešte niekoľko minút.
-
Pridanie mäsa: Vráťte orestované mäso späť na panvicu so zeleninou. Pridajte mletú papriku, oregano, soľ a korenie. Dôkladne premiešajte.
-
Príprava ragú: Nalejte rajčinovú omáčku a vodu alebo vývar. Dobre premiešajte a privedte k varu. Potom znížte teplotu, zakryte a varte približne 30 minút, občas premiešajte.
-
Fazuľa: Po uplynutí 30 minút varenia pridajte fazuľu (ak používate konzervovanú, predtým ju prepláchnite). Nechajte spolu prevariť ďalších 10-15 minút, aby sa chute spojili.
-
Podávanie: Ragú servírujte teplé, posypané čerstvou petržlenovou vňaťou. Môžete ho konzumovať s zemiakmi, ryžou alebo chlebom.
Prajem dobrú chuť!