Rajčinová polievka z pretlaku

Rajčinová polievka vyniká ako obľúbená pochúťka mnohých domácností. V tejto úprave sa sústreďujeme na krémovú a chuťovo bohatú polievku, ktorá využíva rajčinový pretlak a čerstvé bylinky, čím vzniká jedinečný kulinársky zážitok.

Ingrediencie:

  • 400 g rajčinového pretlaku
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 stredná mrkva
  • 1 zemiak
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 200 ml smotany na varenie
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa vlastnej chuti
  • 1 lyžička sušeného tymiánu
  • 1 lyžička bazalky
  • Čerstvá bazalka na ozdobenie
  • Chlieb alebo toasty na servírovanie

Postup:

  1. Príprava zeleniny: Očistíme cibuľu a cesnak a nakrájame ich nadrobno. Olúpanú mrkvu a zemiak nakrájame na malé kocky.
  2. Smaženie: V hrnci rozohrejeme olivový olej a osmažíme cibuľu, kým nezmäkne. Následne pridáme cesnak a smažíme ešte päť minút, aby sa preocčil jeho jemná chuť.
  3. Pridanie zeleniny: Pridáme k osmaženej cibuľke s cesnakom mrkvu a zemiak. Smažíme ich približne 5 minút, aby sa ohreli a začali uvoľňovať arómu.
  4. Pridanie pretlaku a vývaru: Do hrnca vlejeme rajčinový pretlak, dôkladne premiešame a necháme chvíľu prehriať. Potom pridáme zeleninový vývar a privedieme k varu.
  5. Ochutenie: Keď sa polievka zovrie, pridáme sušený tymián, bazalku, soľ a čierne korenie podľa chuti. Znížime teplotu a necháme variť približne 20 minút, až kým sa zelenina dôkladne neuvarí.
  6. Mixovanie: Po uvarení polievku odstavíme a rozmixujeme ju dohladka pomocou tyčového mixéra. Ak nemáme tyčový mixér, môžeme použiť klasický, avšak treba dbať na to, aby sme sa vyhli popáleninám.
  7. Pridanie smotany: Polievku opäť umiestnime na sporák, pridáme smotanu na varenie a necháme prevrieť, aby sa chute spoje.
  8. Podávanie: Polievku servírujeme horúcu, ozdobenú čerstvou bazalkou s kúskom chrumkavého chleba alebo toastov.

Recept 2: Rajčinová polievka s celozrnnými krutónmi

Tento recept obohacuje klasickú rajčinovú polievku o celozrnné krutóny, ktoré pridávajú textúru a nutričné látky. Je skvelá na jarné a letné dni, keď sa cítime unavení a potrebujeme osvieženie.

Ingrediencie:

  • 500 g rajčinového pretlaku
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 červená paprika
  • 1 mrkva
  • 2 stredne veľké paradajky (čerstvé)
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička cukru (pre vyrovnanie kyslosti)
  • Soľ a čierne korenie podľa vlastnej chuti
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • Na krutóny: 4 krajce celozrnného chleba, olivový olej, soľ, bylinky podľa vlastného výberu (napr. rozmarín alebo tymián)

Postup:

  1. Príprava zeleniny: Cibuľu nakrájame na jemno, cesnak na plátky, červenú papriku a mrkvu na malé kocky. Čerstvé paradajky taktiež nakrájame.
  2. Smaženie: Na panvici rozohrejeme olivový olej a pridáme nakrájanú cibuľu. Opražíme ju do sklovita, potom pridáme cesnak, mrkvu a papriku. Smažíme ešte 5 minút.
  3. Pridanie rajčinového pretlaku a čerstvých paradajok: Pridáme rajčinový pretlak, nakrájané paradajky a cukor. Dobre premiešame a varíme približne 5 minút, aby sa chute prepojili.
  4. Varíme s vývarom: Vlejte zeleninový vývar a privedieme k varu. Pridáme oregano, soľ a korenie podľa vlastnej chuti. Necháme variť ešte 20 minút na nízkom ohni.
  5. Príprava krutónov: Krajce celozrnného chleba nakrájame na kocky. Na panvici rozohrejeme trošku olivového oleja, pridáme kocky chleba a opražíme ich.
  • Príprava polievky: Polievku varíme do zlatista a na konci ju posypeme bylinkami a soľou.
  • Mixovanie polievky: Až je polievka hotová, rozmixujeme ju dohladka a upravíme chuť podľa potreby.
  • Podávanie: Rajčinovú polievku servírujeme do mís a posypeme krutónmi. Figurovať môže aj strúhaný parmezán alebo čerstvé bylinky na zvýraznenie chuti.
  • Týmto spôsobom máme dva atraktívne recepty na rajčinovú polievku z pretlaku, ktoré sú nielen lahodné, ale aj bohaté na výživné látky. Obe recepty sú kreatívne, rýchlo pripravené a ideálne na zahriatie v chladných dňoch. Dobrú chuť!

    Kyslá kapusta – Polievka

    Kyslá kapusta – Polievka

    Čítať viac »

     

    Ingrediencie:
    – 1 veľká cibuľa
    – 2 strúčiky cesnaku
    – 800 g pretlaku
    – 1 lyžica cukru
    – soľ, mleté čierne korenie
    – 1 liter zeleninového vývaru
    – 2 lyžice oleja
    – čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie

     

    Rajčinová polievka z pretlaku

    Postup:
    1. Na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu a cesnak, kým nezmäknú.
    2. Pridáme pretlak, cukor, soľ a korenie a všetko dôkladne premiešame.
    3. Zalejeme zeleninovým vývarom a varíme cca 20 – 30 minút.
    4. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom a dochutíme soľou a korením podľa vlastných preferencií.
    5. Servírujeme posypané nasekanou petržlenovou vňaťou.

    Dobrú chuť!

    Podobné príspevky

    Pridaj komentár

    Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

    5 Komentárov

    1. Macko123 píše:

      Tento recept na rajčinovú polievku vyzerá skvele! Milujem, ako sú ingrediencie jednoduché a dostupné. Určite ho vyskúšam a už sa neviem dočkať tej chuti. Ďakujem za inšpiráciu!

    2. Slniečko píše:

      Rajčinová polievka z pretlaku? To je presne to, čo potrebujem na chladný deň! Všetko je jasne popísané, takže sa do toho pustím. Dúfam, že bude chutiť mojej rodine tak ako mne!

    3. Kvetinka99 píše:

      Wow, tento recept vyzerá veľmi chutne a jednoducho! Rada varím a táto polievka bude skvelým prídavkom do mojej kuchyne. Určite pridám aj trochu syra na vrch. Ďakujem za tip!

    4. PohodovýPetr píše:

      Skvelý recept! Rajčinová polievka je moja obľúbená a tento spôsob prípravy ma veľmi zaujal. Určite to vyskúšam cez víkend. Kto by si pomyslel, že s takými jednoduchými ingredienciami môžem urobiť niečo také chutné?

    5. ZelenýList píše:

      Toto je presne ten druh receptu, ktorý milujem! Rýchly a jednoduchý spôsob, ako si pripraviť chutnú polievku. Vďaka za zdieľanie! Už sa teším na varenie a všetky tie voňavé prísady.