Rajčinová polievka vyniká ako obľúbená pochúťka mnohých domácností. V tejto úprave sa sústreďujeme na krémovú a chuťovo bohatú polievku, ktorá využíva rajčinový pretlak a čerstvé bylinky, čím vzniká jedinečný kulinársky zážitok.
Ingrediencie:
- 400 g rajčinového pretlaku
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 stredná mrkva
- 1 zemiak
- 1 liter zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa vlastnej chuti
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- 1 lyžička bazalky
- Čerstvá bazalka na ozdobenie
- Chlieb alebo toasty na servírovanie
Postup:
- Príprava zeleniny: Očistíme cibuľu a cesnak a nakrájame ich nadrobno. Olúpanú mrkvu a zemiak nakrájame na malé kocky.
- Smaženie: V hrnci rozohrejeme olivový olej a osmažíme cibuľu, kým nezmäkne. Následne pridáme cesnak a smažíme ešte päť minút, aby sa preocčil jeho jemná chuť.
- Pridanie zeleniny: Pridáme k osmaženej cibuľke s cesnakom mrkvu a zemiak. Smažíme ich približne 5 minút, aby sa ohreli a začali uvoľňovať arómu.
- Pridanie pretlaku a vývaru: Do hrnca vlejeme rajčinový pretlak, dôkladne premiešame a necháme chvíľu prehriať. Potom pridáme zeleninový vývar a privedieme k varu.
- Ochutenie: Keď sa polievka zovrie, pridáme sušený tymián, bazalku, soľ a čierne korenie podľa chuti. Znížime teplotu a necháme variť približne 20 minút, až kým sa zelenina dôkladne neuvarí.
- Mixovanie: Po uvarení polievku odstavíme a rozmixujeme ju dohladka pomocou tyčového mixéra. Ak nemáme tyčový mixér, môžeme použiť klasický, avšak treba dbať na to, aby sme sa vyhli popáleninám.
- Pridanie smotany: Polievku opäť umiestnime na sporák, pridáme smotanu na varenie a necháme prevrieť, aby sa chute spoje.
- Podávanie: Polievku servírujeme horúcu, ozdobenú čerstvou bazalkou s kúskom chrumkavého chleba alebo toastov.
Recept 2: Rajčinová polievka s celozrnnými krutónmi
Tento recept obohacuje klasickú rajčinovú polievku o celozrnné krutóny, ktoré pridávajú textúru a nutričné látky. Je skvelá na jarné a letné dni, keď sa cítime unavení a potrebujeme osvieženie.
Ingrediencie:
- 500 g rajčinového pretlaku
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 1 červená paprika
- 1 mrkva
- 2 stredne veľké paradajky (čerstvé)
- 1 liter zeleninového vývaru
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička cukru (pre vyrovnanie kyslosti)
- Soľ a čierne korenie podľa vlastnej chuti
- 1 lyžička sušeného oregana
- Na krutóny: 4 krajce celozrnného chleba, olivový olej, soľ, bylinky podľa vlastného výberu (napr. rozmarín alebo tymián)
Postup:
- Príprava zeleniny: Cibuľu nakrájame na jemno, cesnak na plátky, červenú papriku a mrkvu na malé kocky. Čerstvé paradajky taktiež nakrájame.
- Smaženie: Na panvici rozohrejeme olivový olej a pridáme nakrájanú cibuľu. Opražíme ju do sklovita, potom pridáme cesnak, mrkvu a papriku. Smažíme ešte 5 minút.
- Pridanie rajčinového pretlaku a čerstvých paradajok: Pridáme rajčinový pretlak, nakrájané paradajky a cukor. Dobre premiešame a varíme približne 5 minút, aby sa chute prepojili.
- Varíme s vývarom: Vlejte zeleninový vývar a privedieme k varu. Pridáme oregano, soľ a korenie podľa vlastnej chuti. Necháme variť ešte 20 minút na nízkom ohni.
- Príprava krutónov: Krajce celozrnného chleba nakrájame na kocky. Na panvici rozohrejeme trošku olivového oleja, pridáme kocky chleba a opražíme ich.
Týmto spôsobom máme dva atraktívne recepty na rajčinovú polievku z pretlaku, ktoré sú nielen lahodné, ale aj bohaté na výživné látky. Obe recepty sú kreatívne, rýchlo pripravené a ideálne na zahriatie v chladných dňoch. Dobrú chuť!
Ingrediencie:
– 1 veľká cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 800 g pretlaku
– 1 lyžica cukru
– soľ, mleté čierne korenie
– 1 liter zeleninového vývaru
– 2 lyžice oleja
– čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Rajčinová polievka z pretlaku
Postup:
1. Na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu a cesnak, kým nezmäknú.
2. Pridáme pretlak, cukor, soľ a korenie a všetko dôkladne premiešame.
3. Zalejeme zeleninovým vývarom a varíme cca 20 – 30 minút.
4. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom a dochutíme soľou a korením podľa vlastných preferencií.
5. Servírujeme posypané nasekanou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!