Recept na 10 kg jaternic

Recept na 10 kg jaterníc – klasický návod. Ľahko ich zamilujete alebo im naopak prepadnete odpor. Osobne som sa od nich nemohla odtrhnúť.

Ingrediencie:

  • 10 kg jahňacieho alebo bravčového ponukového mäsa (nohy, hlavy, vnútornosti, jazyky)
  • 3 kg cibule
  • 1 kg bravčového škvarkového masla
  • 1 kg kyslých jabĺk
  • 2 kg vločiek
  • 1 kg múky
  • 0,5 kg klinčekov
  • 0,5 kg mletého čierneho korenia
  • 0,5 kg mletého muškátového orieška
  • soľ podľa chuti

 

Návod na 10 kg jaterníc

  1. Mäso dôkladne umyte a nechajte odkvapkať.
  2. Cibuľu nakrájajte na drobno a na panvici s maslom ju orestujte, pokým nezmäkne.
  3. V hrnci priveďte vodu do varu a pridajte mäso, klinčeky a mleté korenie. Varíme približne 3 hodiny, kým mäso nezmäkne.
  4. Po uvarení nechajte mäso vychladnúť a nakrájajte ho na menšie kusy.
  5. Vločky a múku zmiešajte so soľou a horúcim bravčovým tukom.
  6. Do tejto zmesi primiešajte orestovanú cibuľu, mäso, jablká a jahody. Všetko dôkladne premiešajte.
  7. Hotovú zmes naplníme do čreviek a zvážime.
  8. Jaternice varte vo vriacej vode približne 30-40 minút, potom ich vyberte, nechajte trochu vychladnúť a odstrihnite voľný koniec čreviek.
  9. Hotové jaternice môžete podávať ako hlavné jedlo s oblohou alebo ich pridať do plnených paprík či kapustníc. Prajem dobrú chuť!

Nezabúdajte, že pri akomkoľvek spracovaní surovín a príprave jedál je dôležité dodržiavať hygienu a bezpečnosť potravín.

 

Recept na 10 kg jaterníc

2) Návod na 10 kg jaterníc

Čo budeme potrebovať:

– 10 kg mäsovej jaternice
– 1 kg cibule
– 1 balíček rasce
– 2 vajcia
– soľ
– korenie
– mleté červené papriky
– majoránka
– 0,5 kg bravčového alebo hovädzieho tuku

Postup:

1. Jaternicu dôkladne umyjeme a nakrájame na malé kusy.
2. Cibuľu nakrájame na drobné kocky a na tuku orestujeme do zlatista.
3. Pridáme nastrúhaný rascu, soľ, korenie, papriku a majoránku podľa vlastnej chuti.
4. Všetko dôkladne premiešame a necháme vychladnúť.
5. Do zmesi pridáme vajcia a opäť všetko premiešame.
6. Pripravenú náplň naplníme do čistých tenkostenných čreviek a zviažeme končekmi alebo gumičkou.
7. Uvarene jaternice vložíme do hrnca s vriacou vodou a varíme 1,5 hodiny.
8. Hotové jaternice vyberieme, necháme odkvapkať a následne ich uložíme do chladničky.

Servírujeme s chlebom a horúcou horčicou. Prajem dobrú chuť!

chuť!

 

Recept na 10 kg jaterníc - 3

Cestoviny so sušenými paradajkami a mletým mäsom

Cestoviny so sušenými paradajkami a mletým mäsom

Čítať viac »

3) Recept na 10 kg jaterníc

Ingrediencie:

  • 5 kg bravčového mäsa (bravčová pečienka a chudé mäso)
  • 2 kg bravčovej slaniny
  • 2 kg cibule
  • 1 kg ryže (prémiová, krátkozrnná)
  • 5-6 strúčikov cesnaku
  • 3-4 lyžice mletej papriky
  • 2 lyžice soli (podľa chuti)
  • 1 lyžica čierneho korenia
  • 1 lyžica majoránu
  • 1 lyžica kmínu
  • 500 ml vývaru (bravčového alebo zeleninového)
  • črevá na plnenie (prasiatka alebo teľacie)

Postup:

  1. Príprava mäsa:

    • Bravčové mäso a slaninu dôkladne umyjeme a nakrájame na menšie porcie. Cibuľu a cesnak očistíme a nasekáme na jemno.
  2. Varíme základ:

    • V priestrannom hrnci varíme bravčové mäso a slaninu s nasekanou cibuľou a cesnakom. Varíme na miernom ohni dostatočne dlho, aby sa mäso dobre podusilo, obvykle to trvá približne 2 hodiny.
  3. Pripravíme ryžu:

    • Ryžu varíme v osolenej vode podľa pokynov na obale a následne ju necháme ochladnúť.
  4. Príprava zmesi:

    • Uvarené mäso necháme vychladnúť a potom ho s slaninou a cibuľou rozomelíme na mletú hmotu. Môžeme použiť aj mlynček na mäso.
    • Do rozomletej zmesi vmiešame uvarenú ryžu, mletú papriku, soľ, čierne korenie, majorán a kmín. Dobre premiešame, aby sa ingrediencie spojili.
  5. Plnenie čriev:

    • Črevá dôkladne prepláchneme a naplníme zmesou jaterníc, pričom dbáme na to, aby sa vo vnútri nevytvorili vzduchové bubliny. Na koncoch ich pevne zaviažeme.
  6. Varíme jaternice:

    • Naplnené jaternice vložíme do veľkého hrnca s osolenou vodou a varíme ich na miernom ohni 30-40 minút.
  7. Chladenie:

    • Po uvarení jaternice vyberieme a necháme ich vychladnúť.
  8. Skladovanie:

    • Jaternice môžeme uskladniť v chladničke alebo ich zmraziť na neskôr.

Podávanie: Jaternice sa môžu podávať teplé alebo studené, často s kyslou kapustou alebo chlebom. Pred podávaním je možné ich opiecť na panvici alebo grile.

Príjemnú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

19 Komentárov

  1. Jasná hviezda píše:

    Tento recept na jaternice vyzerá skvele! Milujem tradičné jedlá a jaternice sú pre mňa veľmi chutné. Určite vyskúšam tento recept. Ďakujem za zdieľanie, teším sa na varenie!

  2. Srdiečko123 píše:

    Veľmi zaujímavý recept! Nikdy som nerobila jaternice, ale po prečítaní tvojho návodu sa na to odhodlám. Všetky ingrediencie sú dostupné, tak sa do toho pustím. Dúfam, že mi to výjde!

  3. Kuchárik007 píše:

    Super recept! Jaternice milujem a myslím si, že ich doma pripravím podľa tvojich krokov. Cibuľa a jablká mi znie ako perfektná kombinácia. Ďakujem za tipy, určite to vyskúšam!

  4. MačkaMia píše:

    Wow, to je presne to, čo som hľadala! Rada skúšam nové jedlá a toto vyzerá naozaj chutne. Jaternice sú tradičné jedlo a ja ich milujem. Určite skúsim tvoje rady a teším sa na výsledok!

  5. Slnečný lúč píše:

    Tento recept je úžasný! Jaternice sú skvelé jedlo na rodinné oslavy. Ďakujem za jednoduchý návod a tipy. Verím, že sa mi podarí pripraviť ich tak dobre ako ty!

  6. Zelený jabĺk píše:

    Skvelý recept! Nikdy som neskúšala robiť jaternice doma, ale tvoj postup je veľmi jasný a jednoduchý. Som nadšená z tejto výzvy! Teším sa na chuťový zážitok.

  7. Kreatívny Kocúr píše:

    ‚Pôjdem do toho!‘ Toto je presne ten druh receptu, ktorý ma motivuje variť viac doma. Jaternice s chlebom a horčicou? Perfektne! Ďakujem za inšpiráciu.

  8. (Rýchly) Zajko píše:

    ‚Toto musím vyskúšať!‘ Recept na jaternice je presne to pravé pre moju rodinu. Pripravíme si ich spoločne o víkende a verím, že budeme mať veľa zábavy pri varení!

  9. !Pohodový Tom! píše:

    ‚Dobrý deň!‘ Musím povedať, že tento recept ma oslovil hneď pri prvom pohľade. Jaternice sú výnimočné jedlo a rád ich pripravujem pre priateľov. Vďaka za super nápad!

  10. #ChutnýMilan# píše:

    ‚Jemné lahôdky!‘ Na tento recept som narazil náhodou a musím povedať, že vyzerá veľmi lákavo! S pridanými ingredienciami bude iste chutný zážitok. Určite ho vyskúšam čoskoro!

  11. Janko123 píše:

    Tento recept na jaternice je skvelý! Vždy som mal rád tradičné jedlá a tento recept ma naozaj nadchol. Určite ho vyskúšam, pretože milujem chutné jedlá z domácich surovín. Dúfam, že sa mi podarí pripraviť ich tak dobre, ako sú opísané!

  12. MačkaMia píše:

    Wow, jaternice! To je niečo, čo si pamätám z detstva. Tento recept vyzerá jednoducho a veľmi chutne. S rodinou určite zažijeme príjemný večer pri varení. Ďakujem za zdieľanie tohto úžasného receptu!

  13. KocúrKris píše:

    Skvelý recept! Jaternice sú jedlo, ktoré si vždy spájame s rodinnými stretnutiami. Neviem sa dočkať, kedy ich pripravím a budem môcť potešiť svojich blízkych. Ďakujem za inšpiráciu!

  14. Bublinka99 píše:

    Tento recept na jaternice vyzerá fakt chutne! Mám rád varenie a skúšanie nových vecí v kuchyni. Určite ho vyskúšam na víkendovú rodinnú oslavu. Veľká vďaka za tento skvelý tip!

  15. BorisFan píše:

    Jaternice sú moja obľúbená pochúťka! Tento tradičný recept ma veľmi potešil. Už sa teším na to, ako ich pripravím doma a prekvapím svojich priateľov. Skvelé tipy a presné inštrukcie!

  16. Kvetinka22 píše:

    Milujem tradičné jedlá a tento recept je presne to, čo som hľadala! Jaternice sa u nás často robili a mám na ne krásne spomienky. Teším sa na to, že si ich opäť pripravím podľa tvojho návodu!

  17. RoboPejko píše:

    Tento článok o jaterniciach ma úplne nadchol! Recept je veľmi jasný a zrozumiteľný, takže sa nebojím ho vyskúšať aj ja sám doma. Verím, že bude chutiť famózne – ďakujem za inšpiráciu!

  18. SlniečkoMilo píše:

    ‚Jaternice? Yummy!‘ Naozaj som rád videl tento tradičný recept z našej kultúry! Určite ho skúsim pridať do svojho zoznamu obľúbených jedál pre nasledujúce rodinné stretnutia.

  19. -Petrik- píše:

    ‚Jaternice sú super!‘ Ako milovník dobrého jedla musím povedať, že tento recept je fantastický! Snažím sa variť doma častejšie a toto bude určite jedna z mojich prvých volieb.