Recept na 10 kg jaternic

Recept na 10 kg jaterníc – tradičný recept. Budehete ich milovať alebo nenávidieť. Ja som sa ich nevedela prejesť. 

Ingrediencie:

  • 10 kg jahňacieho alebo bravčového záťažového mäsa (nohy, hlavy, trippery, jazyky)
  • 3 kg cibule
  • 1 kg bravčového škvarkového masla
  • 1 kg kyslých jabĺk
  • 2 kg vločky
  • 1 kg múka
  • 0,5 kg klinčekov
  • 0,5 kg mletého čierneho korenia
  • 0,5 kg mletého muškátového orieška
  • soľ podľa chuti

 

Recept na 10 kg jaternic

  1. Mäso dôkladne umyte a nechajte odkvapkať.
  2. Cibuľu najemno nakrájajte a na panvici s maslom orestujte, až sa zjemní.
  3. V hrnci nechajte prevrieť vodu a do nej pridajte mäso, klinčeky a mleté korenie. Varíme približne 3 hodiny, kým mäso nezmäkne.
  4. Po uvaríme mäso nechajte vychladnúť a nakrájajte na menšie kúsky.
  5. Vločky a múku zmiešajte so soľou a horkým bravčovým tukom.
  6. K tejto zmesi pridajte orestovanú cibuľu, mäso, jablká a jahody. Všetko dôkladne premiešajte.
  7. Hotovú zmes naplníme do črevies a zvážime.
  8. Uvarte jaternice vo vriacej vode približne 30-40 minút, potom ich vyberieme, necháme trochu vychladnúť a odrežeme povolený koniec črevies.
  9. Hotové jaternice môžete podávať ako hlavné jedlo s prílohou, alebo ich vhodíte do plnených papriek či kapustníc. Dobrú chuť!

Pripomíname, že pri akomkoľvek používaní surovín a príprave jedál dbejte na hygienu a bezpečnosť potravín.

 

Recept na 10 kg jaterníc

2) Recept na 10 kg jaterníc

Potrebujeme:

– 10 kg mäsovej jaternice
– 1 kg cibule
– 1 balíček rasce
– 2 vajcia
– soľ
– korenie
– mleté červené papriky
– majoránka
– 0,5 kg bravčového alebo hovädzieho tuku

Postup:

1. Jaternicu dôkladne očistíme a nakrájame na menšie kúsky.
2. Cibuľu nakrájame na drobné kúsky a na tuku orestujeme dozlatista.
3. Pridáme nastrúhaný rasce, soľ, korenie, papriku a majoránku podľa chuti.
4. Všetko dôkladne premiešame a necháme vychladnúť.
5. Do zmesi pridáme vajcia a opäť premiešame.
6. Hotovú nádivku naplníme do čistých tenkostenných čreviek a zviažeme končekmi alebo gumičkou.
7. Pripravené jaternice vložíme do hrnca s vriacou vodou a uvarte po dobu 1,5 hodiny.
8. Hotové jaternice vyberieme, necháme odkvapkať a potom ich uskladníme do chladničky.

Podávame s chliebom a horúcou horčicou. Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 5 kg bravčového mäsa (bravčová pečienka a chudé mäso)
  • 2 kg bravčovej slaniny
  • 2 kg cibule
  • 1 kg ryže (prémiová, krátkozrnná)
  • 5-6 strúčikov cesnaku
  • 3-4 lyžice mletej papriky
  • 2 lyžice soli (podľa chuti)
  • 1 lyžica čierneho korenia
  • 1 lyžica majoránu
  • 1 lyžica kmínu
  • 500 ml vývaru (bravčového alebo zeleninového)
  • črevá na plnenie (prasiatka alebo teľacie)

Postup:

  1. Príprava mäsa:

    • Mäso a slaninu umyjeme a nakrájame na menšie kusy. Cibulu a cesnak očistíme a nakrájame nadrobno.
  2. Varíme základ:

    • V veľkom hrnci uvaríme bravčové mäso a slaninu spolu s nakrájanou cibuľou a cesnakom. Varíme na miernom ohni dostatočne dlho, aby sa mäso podusilo, zvyčajne približne 2 hodiny.
  3. Pripravíme ryžu:

    • Ryžu uvaríme v nasolenej vode podľa návodu na obale, potom ju necháme vychladnúť.
  4. Príprava zmesi:

    • Uvarené mäso necháme vychladnúť a následne so slaninou a cibuľou rozomelíme na mäso. Môžeme použiť aj mlynček na mäso.
    • Do rozomletej zmesi pridáme uvarenú ryžu, mletú papriku, soľ, čierne korenie, majorán a kmín. Dôkladne premiešame.
  5. Plnenie čriev:

    • Črevá dôkladne prepláchneme a naplníme zmesou jaterníc, pričom dávame pozor, aby sa nevytvorili vzduchové bubliny. Konečne vyviažeme na konce.
  6. Varíme jaternice:

    • Naplnené jaternice vložíme do veľkého hrnca s osolenou vodou a varíme ich na miernom ohni 30-40 minút.
  7. Chladenie:

    • Po uvarení jaternice vyberieme a necháme ich vychladnúť.
  8. Skladovanie:

    • Jaternice môžeme skladovať v chladničke alebo zmraziť na neskôr.

Podávanie: Jaternice sa podávajú za tepla alebo studena, často s kyslou kapustou alebo chlebom. Môžete ich opiecť na panvičke alebo grile pred podávaním.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

19 Komentárov

  1. Jasná hviezda píše:

    Tento recept na jaternice vyzerá skvele! Milujem tradičné jedlá a jaternice sú pre mňa veľmi chutné. Určite vyskúšam tento recept. Ďakujem za zdieľanie, teším sa na varenie!

  2. Srdiečko123 píše:

    Veľmi zaujímavý recept! Nikdy som nerobila jaternice, ale po prečítaní tvojho návodu sa na to odhodlám. Všetky ingrediencie sú dostupné, tak sa do toho pustím. Dúfam, že mi to výjde!

  3. Kuchárik007 píše:

    Super recept! Jaternice milujem a myslím si, že ich doma pripravím podľa tvojich krokov. Cibuľa a jablká mi znie ako perfektná kombinácia. Ďakujem za tipy, určite to vyskúšam!

  4. MačkaMia píše:

    Wow, to je presne to, čo som hľadala! Rada skúšam nové jedlá a toto vyzerá naozaj chutne. Jaternice sú tradičné jedlo a ja ich milujem. Určite skúsim tvoje rady a teším sa na výsledok!

  5. Slnečný lúč píše:

    Tento recept je úžasný! Jaternice sú skvelé jedlo na rodinné oslavy. Ďakujem za jednoduchý návod a tipy. Verím, že sa mi podarí pripraviť ich tak dobre ako ty!

  6. Zelený jabĺk píše:

    Skvelý recept! Nikdy som neskúšala robiť jaternice doma, ale tvoj postup je veľmi jasný a jednoduchý. Som nadšená z tejto výzvy! Teším sa na chuťový zážitok.

  7. Kreatívny Kocúr píše:

    ‘Pôjdem do toho!’ Toto je presne ten druh receptu, ktorý ma motivuje variť viac doma. Jaternice s chlebom a horčicou? Perfektne! Ďakujem za inšpiráciu.

  8. (Rýchly) Zajko píše:

    ‘Toto musím vyskúšať!’ Recept na jaternice je presne to pravé pre moju rodinu. Pripravíme si ich spoločne o víkende a verím, že budeme mať veľa zábavy pri varení!

  9. !Pohodový Tom! píše:

    ‘Dobrý deň!’ Musím povedať, že tento recept ma oslovil hneď pri prvom pohľade. Jaternice sú výnimočné jedlo a rád ich pripravujem pre priateľov. Vďaka za super nápad!

  10. #ChutnýMilan# píše:

    ‘Jemné lahôdky!’ Na tento recept som narazil náhodou a musím povedať, že vyzerá veľmi lákavo! S pridanými ingredienciami bude iste chutný zážitok. Určite ho vyskúšam čoskoro!

  11. Janko123 píše:

    Tento recept na jaternice je skvelý! Vždy som mal rád tradičné jedlá a tento recept ma naozaj nadchol. Určite ho vyskúšam, pretože milujem chutné jedlá z domácich surovín. Dúfam, že sa mi podarí pripraviť ich tak dobre, ako sú opísané!

  12. MačkaMia píše:

    Wow, jaternice! To je niečo, čo si pamätám z detstva. Tento recept vyzerá jednoducho a veľmi chutne. S rodinou určite zažijeme príjemný večer pri varení. Ďakujem za zdieľanie tohto úžasného receptu!

  13. KocúrKris píše:

    Skvelý recept! Jaternice sú jedlo, ktoré si vždy spájame s rodinnými stretnutiami. Neviem sa dočkať, kedy ich pripravím a budem môcť potešiť svojich blízkych. Ďakujem za inšpiráciu!

  14. Bublinka99 píše:

    Tento recept na jaternice vyzerá fakt chutne! Mám rád varenie a skúšanie nových vecí v kuchyni. Určite ho vyskúšam na víkendovú rodinnú oslavu. Veľká vďaka za tento skvelý tip!

  15. BorisFan píše:

    Jaternice sú moja obľúbená pochúťka! Tento tradičný recept ma veľmi potešil. Už sa teším na to, ako ich pripravím doma a prekvapím svojich priateľov. Skvelé tipy a presné inštrukcie!

  16. Kvetinka22 píše:

    Milujem tradičné jedlá a tento recept je presne to, čo som hľadala! Jaternice sa u nás často robili a mám na ne krásne spomienky. Teším sa na to, že si ich opäť pripravím podľa tvojho návodu!

  17. RoboPejko píše:

    Tento článok o jaterniciach ma úplne nadchol! Recept je veľmi jasný a zrozumiteľný, takže sa nebojím ho vyskúšať aj ja sám doma. Verím, že bude chutiť famózne – ďakujem za inšpiráciu!

  18. SlniečkoMilo píše:

    ‘Jaternice? Yummy!’ Naozaj som rád videl tento tradičný recept z našej kultúry! Určite ho skúsim pridať do svojho zoznamu obľúbených jedál pre nasledujúce rodinné stretnutia.

  19. -Petrik- píše:

    ‘Jaternice sú super!’ Ako milovník dobrého jedla musím povedať, že tento recept je fantastický! Snažím sa variť doma častejšie a toto bude určite jedna z mojich prvých volieb.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *