Recept z bravčového pliecka …
Tu je návod na lahodné bravčové pliecko:
Zoznam ingrediencií:
- 500 g bravčového pliecka
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa, nakrájaná na tenké plátky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané na jemno
- 1 lyžica sladkej mletej papriky
- soľ a mleté čierne korenie podľa vlastných preferencií
Návod na prípravu bravčového pliecka
- Pliecko posypte soľou, mletým čiernym korením a lyžicou sladkej mletej papriky.
- Na strednom ohni rozohrejte olivový olej v hrnci alebo panvici.
- Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a smažte ich dozlatista.
- Do hrnca vložte pliecko a pečte ho zo všetkých strán, kým nezmizne ružová farba mäsa. Dôkladne ho opečte na povrchu a nechajte vnútornú časť mäsa šťavnatú.
- Keď je mäso hotové, vyberte ho z hrnca a nechajte ho chvíľu odpočívať.
- Pliecko nakrájajte na tenké prúžky a podávajte ho s prílohou podľa vlastného výberu, napríklad s pečenými zemiakmi alebo ryžou.
Dobrú chuť!
2) Recept z bravčového pliecka
Zoznam ingrediencií:
- 1 kg bravčového pliecka
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 cibule
- 3 zemiaky
- 3 mrkvy
- 2 bobkové listy
- 1 čajová lyžička sušenej majoránky
- 1 čajová lyžička sušeného tymiánu
- 1 čajová lyžička soli
- 1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia
- 200 ml vývaru (vegetariánskeho alebo mäsového)
- 3 lyžice olivového oleja
- čerstvé bylinky na ozdobenie (napr. petržlenová vňať)
Postup:
-
Príprava pliecka: Bravčové pliecko dôkladne umyte a osušte. Potom ho natrite olivovým olejom, soľou, mletým čiernym korením, majoránkou a tymiánom. Nechajte marinovať približne 1 hodinu (najlepšie cez noc v chladničke).
-
Cibuľa a cesnak: Cibuľu a cesnak nakrájajte na malé kúsky. Na panvici rozohrejte trochu olivového oleja a opražte cibuľu do zlatožltej farby. Pridajte nasekaný cesnak a krátko restujte.
-
Príprava zeleniny: Zemiaky a mrkvu očistite a nakrájajte na väčšie kusy. Tieto môžete pridať k opraženej cibuli a cesnaku a chvíľu ich orestovať.
-
Pečenie pliecka: Pliecko vložte do pekáča, okolo neho rozložte opraženú zeleninu. Pridajte bobkový list a zalejte všetko vývarom. Pekáč zakryjte alobalom.
-
Pečenie: Predohrejte rúru na 180 °C a pečte asi 2 hodiny. Po 1 hodine odstráňte alobal, aby sa vytvorila chrumkavá kôrka. Občas prelejte pliecko vývarom, aby zostalo šťavnaté.
-
Servírovanie: Po upečení vyberte z rúry a nechajte krátko oddýchnuť. Potom nakrájajte na plátky a podávajte s upečenou zeleninou. Ozdobte čerstvými bylinkami.
Tip: K tomuto jedlu sa hodí čerstvý chlieb alebo domáci
Knedľa.
Prajem dobrú chuť!
3) Recept z bravčového pliecka
Ingrediencie:
- 1 kg bravčového pliecka
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 cibule
- 3 mrkvy
- 2 zemiaky
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 100 ml olivového oleja
- 200 ml vývaru (môže byť aj z kostky)
- 2 lyžice horčice
- 1 lyžička sušenej majoránky
- 1 lyžička sušeného oregána
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvé bylinky (napr. rozmarín alebo tymián) na ozdobenie
Postup:
-
Príprava mäsa:
- Bravčové pliecko dôkladne umyte a vysušte s papierovým obrúskom. Následne ho nakrájajte na kocky alebo plátky podľa svojich preferencií.
- V miske zmiešajte olivový olej, horčicu, nasekaný cesnak, majoránku, oregano, soľ a korenie. Touto marinádou potrite mäso a nechajte ho odpočívať minimálne 30 minút (ideálne aj cez noc v chladničke).
-
Príprava zeleniny:
- Cibuľu nakrájajte na plátky, mrkvu na kolieska, zemiaky na kocky a papriky na prúžky.
-
Pečenie:
- Na hlbšej panvici alebo v pekáči orestujte cibuľu na strednom ohni do zlatista. Potom pridajte marinované mäso a opečte ho zo všetkých strán, kým nezískajú zlatistý nádych.
- Pridajte mrkvu, zemiaky a papriku. Všetko dôkladne premiešajte a zalejte vývarom.
-
Dokončenie pečenia:
- Pekáč zakryte alobalom alebo pokrievkou a vložte do predhriatej rúry na 180 °C.
- Pečte približne 1,5 hodiny. Po 1 hodine odstráňte alobal a nechajte pokračovať v pečení, aby sa vytvorila chrumkavá kôrka.
-
Podávanie:
- Po upečení nechajte mäso chvíľu odpočinúť, potom ho nakrájajte a podávajte spolu so zeleninou. Ozdobte čerstvými bylinkami.
Prajem dobrú chuť!
Tento pokrm sa skvele hodí k čerstvému chlebu alebo knedli. Môžete ho podávať aj s kyslou kapustou pre zvýraznenie chutí.