Rozmarinovo-cesnaková sekaná s baklažanovým šalátom

 

  • 500 g mletého mäsa (hovädzie, bravčové alebo zmes oboch)
  • 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 1 lyžička čerstvého alebo sušeného rozmarínu
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti

 

Postup:

  1. V mise zmiešaj mleté mäso, nasekaný cesnak, rozmarín, soľ a korenie. Dobre premiešaj, aby sa ingrediencie spojili.
  2. Zmesou formuj malé placičky alebo valčeky podľa tvojej predstavy.
  3. Rozpáľ panvicu na stredne vysokú teplotu a pridaj trochu oleja.
  4. Opiekaj sekanú z oboch strán, kým nezískajú zlatistú farbu a vnútri nie sú upečené dovnútra.

Baklažanový šalát:

Potrebuješ:

  • 2 väčšie baklažany
  • 2 paradajky
  • 1 cibuľa
  • Čerstvá petržlenová vňať (nasekaná)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička octu (napr. vínny alebo jablčný)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

  1. Baklažany umy a nakrájaj na plátky alebo kocky.
  2. Na panvici si zohrej olivový olej a opekaj baklažanové kúsky, kým nebudú mäkké a získajú zlatistú farbu. Následne ich nechaj vychladnúť.
  3. Paradajky nakrájaj na malé kúsky a cibuľu na jemné krúžky.
  4. V mise zmiešaj opečené baklažany, paradajky, cibuľu a nasekanú petržlenovú vňať.
  5. Prilej olivový olej a ocot, dochuť soľou a čiernym korením. Dobre premiešaj.

 

2)

Ingrediencie na sekanú:

  • 500 g mletého mäsa (vepřové alebo mix hovädzieho a vepřového)
  • 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • 1 čajová lyžička sušeného rozmarínu (alebo 2 čajové lyžičky čerstvého nasekaného rozmarínu)
  • 1 cibuľa, jemne nasekaná
  • 1 vajce
  • 100 g strúhanky
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 čajová lyžička horčice (voliteľne)
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja

Ingrediencie na baklažanový šalát:

  • 1 veľký baklažán
  • 1 červená paprika
  • 1 paradajka
  • 1 malá cibuľa
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 polievková lyžica jablčného octu
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvá bazalka alebo petržlen na ozdobu

Postup:

Príprava sekané:
  1. Predhriatie rúry: Rúru predhrejte na 180 °C.

  2. Miešanie ingrediencií: V veľkej miske zmiešajte mleté mäso, cesnak, rozmarín, nasekanú cibuľu, vajce a strúhanku. Pridajte soľ, korenie a horčicu, ak ju používate. Dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.

  3. Tvarovanie sekané: Zmes následne vytvarujte do tvaru bochníka a umiestnite ju do pekáča alebo na plech vyložený papierom na pečenie.

  4. Pečenie: Sekanú pečte v predhriatej rúre približne 45-60 minút, alebo kým nie je úplne prepečená (vnútorná teplota by mala dosiahnuť 75 °C).

Príprava baklažanového šalátu:
  1. Grilovanie baklažánu: Baklažán umyte a nakrájajte na kocky. Na panvici s trochou olivového oleja ho grilujte (alebo pečte v rúre) na strednom ohni, kým nebude zlatistý a mäkký. Po upečení ho nechajte vychladnúť.

  2. Príprava ostatných ingrediencií: Medzitým nakrájajte červenú papriku, paradajku a cibuľu na malé kocky.

  3. Miešanie šalátu: Vo veľkej miske zmiešajte ugrilovaný baklažán, papriku, paradajku a cibuľu. Pridajte olivový olej a jablčný ocot, osoľte a okoreňte podľa chuti. Dobre premiešajte.

Servírovanie:
  • Sekanú nakrájajte na plátky a podávajte ju teplú, spolu s baklažanovým šalátom. Ozdobte čerstvou bazalkou alebo petržlenom.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *