Toto je recept na ruskú polievku Šči v slovenčine:
Ingrediencie:
- 500 g kyslanej kapusty
- 200 g bravčovej masti
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná na drobno
- 2 mrkvy, krájané na kolieska
- 2 zemiaky, nakrájané na malé kocky
- 1 červená paprika, rozkrojená na kusy
- 1 pór, krájaný na kolieska
- 2 strúčiky cesnaku, roztlačené
- 1 liter hovädzieho vývaru
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 lyžica olivového oleja
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa vkusu
- kyslá smotana na servírovanie
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Ruská polievka Šči
Postup:
- Na panvici zahrejte bravčovú masť a pridajte cibuľu. Pražte cibuľu, až začne zlatisto sfarbovať.
- Pridajte mrkvu, zemiaky, papriku, pór a cesnak a krátko ich orestujte.
- Potom pridajte kyslú kapustu a paradajkový pretlak a dobre premiešajte.
- Zalejte všetko hovädzím vývarom a varte na miernom ohni približne 30-40 minút, pokým sa zelenina nezjemní.
- Polievku rozmixujte, aby mala hladkú konzistenciu.
- Ochuťte polievku soľou a čiernym korením podľa potreby.
- Polievku servírujte horúcu, s lyžicou kyslej smotany a posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou.
Verím, že táto slovenská verzia receptu na ruskú polievku Šči vám bude užitočná. Dobrú chuť!
2) Ruská polievka Šči
Ingrediencie:
- 500 g kapusty (čerstvej alebo kyslej)
- 300 g hovädzieho alebo bravčového mäsa (s kosťou pre intenzívnejšiu chuť)
- 2 stredne veľké zemiaky
- 1 mrkva
- 1 cibuľa
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 1-2 bobkové listy
- Soľ a čierne korenie podľa vkusu
- 1 lyžica paradajkového pretlaku (nepovinné)
- Kyslá smotana na servírovanie
- Čerstvý kôpor alebo petržlen na posypanie
Postup:
-
Príprava mäsa:
- Mäso umyte a nakrájajte na kocky. V hrnci so studenou vodou priveďte k varu. Po dosiahnutí varu odstráňte penu, znížte teplotu na strednú až nízku a varte približne 1-1,5 hodiny, kým nie je mäso jemné.
-
Príprava zeleniny:
- Medzitým pripravte zeleninu. Cibuľu a mrkvu nakrájajte na malé kocky. Zemiaky očistite a nakrájajte na kocky. Kapustu nakrájajte na tenké prúžky (ak používate čerstvú).
-
Smaženie zeleniny:
- Na panvici rozohrejte rastlinný olej a orestujte cibuľu do sklovita. Pridajte mrkvu a smažte ešte niekoľko minút, kým zelenina nezmäkne. Ak pridávate paradajkový pretlak, urobte to teraz a smažte ďalšie 2-3 minúty.
-
Varíme polievku:
- Keď je mäso uvarené, vyberte ho z vývaru a nakrájajte na malé kúsky. Vývar preceďte, aby ste odstránili nečistoty. Do vývaru pridajte nakrájané zemiaky, kapustu, osmahnutú zeleninu a bobkové listy. Varíme na strednom ohni asi 20 minút.
-
Pridanie mäsa a dochutenie:
- Po 20 minútach pridajte nakrájané mäso späť do polievky. Na záver pridajte pretlačený cesnak, soľ a čierne korenie podľa chuti. Nechajte ešte variť 5-10 minút.
-
Podávanie:
- Polievku podávajte horúcu v hlbokých tanieroch. Môžete ju servírovať s kyslou smotanou a posypať čerstvým kôprom alebo petržlenom.
Dobrú chuť!