Ryžový nákyp s jablkami a škoricou

Ryžový nákyp s jablkami a škoricou. Je tak trocha aj pre nás Slovákov či bratov Čechov. Ryžový nákyp pozná z ns každý ale ja som doňho niky nedávala škoricu iba vanilkový cukro. A robial som chybu s tou škoricou je to pecka.

Ingrediencie:

  • 1 pohár ryže na nákyp (napríklad arborio alebo iný druh krátkej ryže)
  • 2 jablká, ošúpané, zbavené jadierok a nakrájané na tenké plátky
  • 3 vajcia
  • 2 poháre mlieka
  • 1/2 pohára cukru
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • 1/2 čl mletej škorice
  • Štipka soli
  • Maslo na vymastenie formy

 

Ryžový nákyp s jablkami a škoricou

Postup:

  1. Ryžu si predvaríme v osolenej vode podľa pokynov na obale, ale len do polomäkka (ryža by mala zostať trochu tvrdšia, pretože sa neskôr upečie).
  2. V miske zmiešame vajcia, mlieko, cukor, vanilkový extrakt, mletú škoricu a štipku soli. Dôkladne premiešame, aby sa všetky ingrediencie spojili.
  3. Vymastíme plech na pečenie maslom.
  4. Vylejeme polovicu vajíčkovej zmesi na dno vymastenej formy.
  5. Pridáme polovicu uvarenej ryže a rozotrieme ju rovnomerne po celom povrchu.
  6. Na ryžu pokladáme plátky nakrájaných jabĺk.
  7. Pridáme zvyšnú ryžu a opäť ju rozotrieme do rovnej vrstvy.
  8. Zalejeme zvyšnou vajíčkovou zmesou.
  9. Pečieme v predhriatej rúre na 180°C približne 40-45 minút, kým nákyp nezhnedne a nezhustne.
  10. Po upečení necháme nákyp trochu vychladnúť pred krájaním.

Tento ryžový nákyp s jablkami a škoricou je skvelý ako sladký dezert alebo chutná raňajka. Jeho jemná chuť ryže, sladká jablková vrstva a štipka škorice vytvárajú vynikajúcu kombináciu chutí.

 

 

2)

Ryžový nákyp s jablkami a škoricou je tradičný slovenský dezert, ktorý poteší každého. Jeho jemná chuť a lahodná aróma sú ideálnym spoločníkom pre akúkoľvek oslavu alebo rodinné stretnutie. Dnes si ukážeme, ako ho jednoducho pripraviť doma.

Ingrediencie na ryžový nákyp

Na prípravu tohoto chutného ryžového nákypu budete potrebovať nasledovné ingrediencie:

  • 250 g ryže
  • 700 ml mlieka
  • 3 jablká
  • 2 vajcia
  • 100 g cukru
  • 1 čajová lyžička škorice
  • 50 g masla
  • štipka soli

Postup prípravy

1. Príprava ryže: Najprv si opláchnite ryžu a uvarte ju v mlieku so štipkou soli, kým nezmäkne. Potom ju odstavte a nechajte vychladnúť.

2. Príprava jabĺk: Jablká si umyte a nakrájajte na malé kocky. Môžete ich posypať štipkou škorice, aby mali ešte intenzívnejšiu chuť.

3. Zmiešanie ingrediencií: V miske vyšľahajte vajcia s cukrom. Pridajte vychladenú ryžu, nakrájané jablká a škoricu. Všetko starostlivo premiešajte.

4. Pečenie: Predhrejte rúru na 180 °C. Zmes vlejte do vymastenej zapekacej misky a pečte asi 30 minút, alebo kým nebude povrch zlatistý.

5. Podávanie: Ryžový nákyp nechajte trochu vychladnúť a podávajte s obľúbeným ovocným kompotom alebo vanilkovou omáčkou.

Tešíme sa, že si tento lahodný dezert s jablkami a škoricou pripravíte. Prajeme dobrú chuť!

Podobné príspevky

3 Komentáre

  1. Godolova Lujza píše:

    Tento ryžový nákyp je skvelý! Vždy som ho mala rada, ale s pridaním škoricu je ešte chutnejší. Určite vyskúšam tento recept!

  2. Judita43 píše:

    Nemôžem sa dočkať, kým si vyskúšam tento recept. Znie to naozaj skvele a určite chutí úžasne!

  3. Ruzickova Richard píše:

    Tento dezert vyzerá fantasticky! Mám chuť ho hneď teraz pripraviť a ochutnať. Vďaka za recept!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *