Šatôčky z lístkového cesta

Ak hľadáte recept na výrobu šatôčkov z lístkového cesta, tu je jednoduchý postup:

Suroviny:

  • lístkové cesto
  • výplň podľa vlastného výberu (napr. mleté mäso, zelenina, syr)
  • vaječný žĺtok (na potretie)

 

Šatôčky z lístkového cesta

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 180°C a pripravte si plech s papierom na pečenie.
  2. Rozviniete lístkové cesto na pomúčenej doske na hrúbku približne 0,5 cm.
  3. Pomocou vykrajovačky alebo noža vyrežte malé obdĺžniky alebo kruhy v rovnakom počte.
  4. Na polovicu každého obdĺžnika alebo kruhu nakladajte malé množstvo vybranej výplne.
  5. Zabalením plnky v šatôčku: Preložte cesto cez výplň a pevne zrolujte okraje dokopy. Môžete použiť vajíčko alebo trochu vody, aby sa lepšie zlepovalo.
  6. Umiestnite šatôčky na pripravený plech a potrite ich vaječným žĺtkom pre pekné zlatisté farbenie.
  7. Pečte šatôčky asi 15-20 minút, alebo kým nebudú pekne zlatisté a cesto výškví sa pecením.
  8. Vyberte ich z rúry, nechajte trochu vychladnúť a servírujte.

Toto je len základný recept a môžete ho ľubovoľne upravovať podľa svojich chutí a preferencií. Bon appétit!

 

 

2)

Ingrediencie:

  • 500 g lístkového cesta
  • 200 g syra (napr. bryndza, feta alebo mozzarella)
  • 100 g šunky alebo slaniny (možno vynechať)
  • 1 cibuľa
  • 1 vajce (na potretie)
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Rascu alebo bylinky (napr. petržlenová vňať) na dochutenie (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava cesta: Lístkové cesto vyberte z chladničky a nechajte ho reálne 10-15 minút povoliť. Následne ho vyváľajte na tenký plát (hrúbka približne 3 mm) na pomúčenom pracovnom stole.

  2. Príprava plnky: Cibuľu nakrájajte na jemno a na panvici ju opražte na troche oleja do zlata. Nechajte vychladnúť. V mise zmiešajte syr, nakrájanú šunku alebo slaninu, opečenú cibuľu, soľ, korenie a prípadne bylinky. Dôkladne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.

  3. Formovanie šatôčok: Z vyváľaného cesta vykrajujte štvorce (približne 10×10 cm). Na každý štvorec dajte lyžicu plnky a preložte ho na polovicu, aby vznikol trojuholník. Okraje dôkladne pritlačte, aby sa nezatvorili.

  4. Pečenie: Predhrejte rúru na 200 °C. Šatôčky preložte na plech vystlaný papierom na pečenie a potrite ich rozšľahaným vajcom, aby mali peknú zlatistú farbu.

  5. Pečte šatôčky: Pečte v predhriatej rúre približne 15-20 minút, alebo pokým nie sú zlatohnedé a chrumkavé.

  6. Podávanie: Po upečení nechajte šatôčky trošku vychladnúť a podávajte teplé ako predjedlo alebo slané občerstvenie. Môžete ich servírovať s jogurtom alebo dipom podľa vlastného výberu.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

2 Komentáre

  1. Miloš123 píše:

    Ahojte! Tento recept na šatôčky z lístkového cesta je naozaj super! Včera som ho vyskúšal a musím povedať, že sa mi podarili skvele. Cesto bolo chrumkavé a plnka mňam! Urobil som ich s bryndzou a šunkou a všetkým doma veľmi chutili. Je to jednoduché a rýchle jedlo, ktoré sa dá pripraviť aj na oslavy alebo rodinné stretnutia. Odporúčam pridať aj nejaké bylinky do plnky, aby to malo ešte lepšiu chuť. Vďaka za tento úžasný recept! Určite ho zopakujem, pretože je to rýchla príprava a výsledok je fantastický. Každý, kto má rád slané občerstvenie, by mal tento recept vyskúšať. Šatôčky sú ideálne aj ako predjedlo alebo večerné maškrtenie pri telke. Nezabudnite ich podávať teplé, sú naozaj najlepšie takto! Tak hor sa do pečenia!

    1. Zuzana88 píše:

      Čauko všetci! Práve som si prečítala tento recept a musím povedať, že ma veľmi zaujal! Milujem lístkové cesto a tieto šatôčky vyzerajú nielen skvele, ale aj chutne! Už mám predstavu o tom, akú plnku urobím – asi z mixu zeleniny a syra, pretože chcem niečo ľahšie. Taktiež si myslím, že by bolo fajn pridať trošku korenia na dochutenie. Neviem sa dočkať, kedy ich vyskúšam sama spraviť doma. Myslím si, že sú ideálne aj pre deti – určite by si pochutnali na takýchto dobrôtkach! Veľmi pekne ďakujem autorovi za zdieľanie tohto skvelého receptu! Určite ho odporučím aj svojim kamarátkam – spolu môžeme robiť rôzne varianty týchto šatôčok s rôznymi plnkami!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *