Sedliacka polievka

súčiastky z múky a mlieka, vytvoríme hladkú zmes, ktorú následne pridáme do hrnca a dôkladne premiešame.

5. Nasekáme nadrobno zelerovú kapustu, šalotku a klobásku, ktoré priložíme do polievky a varíme ešte ďalších 10 minút.

6. Chlieb nakrájame na menšie kocky a opiekame v rúre, kým nezískajú zlatohnedú farbu.

7. Servírujeme s voňavými kockami chleba a podľa chuti môžeme poliať octom, pre tých, ktorí dávajú prednosť kyslému nádychu.

Dobrú chuť!

 

 

Sedliacka polievka s mliekom
Sedliacka polievka s mliekom

Sedliacka polievka s mliekom

Na prípravu potrebujeme:

  • 250 gramov bravčového mäsa
  • 1 cibuľu
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlenovú koreň
  • 1 zelerovú koreň
  • 1 ks paprike
  • 3 zemiaky
  • soľ, čierne korenie, mletá paprika, vegeta
  • 2 šálky mlieka
  • 2 lyžice hladkej múky
  • polovicu zelerovej kapusty
  • 1 šalotku
  • 1 klobásku
  • 1 ks chleba
  • mlieko

Postup:

1. Čistíme a umývame mäso, potom ho varíme v osolenej vode, ku ktorému pridávame nakrájanú cibuľu, mrkvu, petržlen a koreň zeleru; nezabúdame ani na papriku.

2. Očistíme zemiaky a nakrájame ich na väčšie kocky, tie zmiešame s obsahom hrnca a varíme do zmäknutia.

3. Postupujeme 20-30 minút, následne rozmixujeme na krémovú polievku pomocou tyčového mixéra a ochutíme soľou, korením, mletou paprikou a vegetou.

4. V miske skombinujeme múku a mlieko do hladkej konzistencie, ktorú vlejeme do polievky a dôkladne premiešame.

5. Nasekáme zelerovú kapustu, šalotku a klobásku na jemno, a pridáme do hrnca, varíme ešte 10 minút.

6. Chlieb nakrájame na menšie kocky a opiekame ich v rúre do zlatohneda.

7. Servírujeme spolu s voňavými kúskami chleba a obohatíme octom pre tých, ktorí preferujú kyslú chuť.

Dobrú chuť!mlieko a múku, aby sme dostali jemnú zmes. Následne ho vlejeme do polievky a dôkladne premiešame.

5. Na drobno nasekáme zelerovú kapustu, šalotku a klobásku, ktoré pridáme do polievky a varíme dalších 10 minút.

6. Chlieb nakrájame na menšie kocky a opiekame v rúre, kým nezískajú zlatohnedú farbu.

7. Podávame s voňavými kockami chleba a môžeme pokvapkať octom pre tých, ktorí preferujú kyslú polievku.

Dobrú chuť!

 

Sedliacka polievka s rezancami
Sedliacka polievka s rezancami

Sedliacka polievka s rezancami

Sedliacka polievka s rezancami predstavuje ďalšiu obľúbenú variáciu tradičnej slovenskej polievky. Tu je recept:

Potrebujeme:

  • 250 gramov bravčového mäsa
  • 1 cibuľu
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlenovú koreň
  • 1 zelerovú koreň
  • 1 ks paprike
  • 2 zemiaky
  • soľ, čierne korenie, mletá paprika, vegeta
  • 1 hrnček rezancov
  • polovicu zelerovej kapusty
  • 1 šalotku
  • 1 klobásku
  • 1 ks chleba

Postup:

1. Opláchneme mäso a vložíme ho variť do osolenej vody, pričom pridáme na kocky nakrájanú cibuľu, mrkvu, petržlen a zelerovú koreň spolu s paprikou.

2. Očistené zemiaky nakrájame na väčšie kocky a pridáme ich do hrnca, kde necháme variť do mäkka.

3. Po varení 20-30 minút rozmixujeme polievku tyčovým mixérom na hladkú konzistenciu a dochutíme soľou, čiernym korením, mletou paprikou a vegetom.

4. Do vriacej polievky pridáme rezance a varíme podľa inštrukcií na obale, zvyčajne okolo 10 minút.

5. Na jemno nasekáme zelerovú kapustu, šalotku a klobásku, ktoré pridať do polievky a necháme variť ešte 10 minút.

6. Chlieb rozkrájame na menšie kúsky a opiekame v rúre, kým nezačnú byť zlatohnedé.

Torta v tvare srdca

Torta v tvare srdca

Čítať viac »

7. Podávame s voňavými kúskami chleba a podľa chuti môžeme pokvapkať octom, pre tých, ktorí majú radi kyslú polievku.

Zapekané zemiaky s kapustou a mäsom

Zapekané zemiaky s kapustou a mäsom

Čítať viac »

Dobrú chuť!

 

Sedliacka polievka s klobásou
Sedliacka polievka s klobásou

Sedliacka polievka s klobásou

Tento pokrm je tradičná a veľmi populárna polievka na slovenských vidieckych stoloch. Jej príprava je naozaj jednoduchá, a preto ju môžu zvládnuť aj menej skúsení kuchári. Tu je pôvodný recept na sedliacku polievku s klobásou:

Potrebujeme:

  • 250 gramov bravčového mäsa
  • 1 veľkú cibuľu
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlenovú koreň
  • 1 zelerovú koreň
  • 1 ks papriky
  • 2 zemiaky
  • soľ, čierne korenie, mletá paprika
  • 1 klobásu
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • olej
  • kyslá smotana na ozdobenie

Postup:

1. Mäso nakrájame na menšie kúsky. Na oleji opražíme dve polovice cibule, pridáme mäso a opečieme ho z oboch strán.

2. Následne pridáme nakrájanú mrkvu, petržlen a zelerovú koreň spolu s paprikou.

3. Očistené zemiaky nakrájame na menšie kocky a pridáme ich do hrnca s mäsom a zeleninou.

4. Zalejeme vodou a varíme, kým zemiaky nebudú mäkké. Potom dochutíme soľou, čiernym korením a mletou paprikou.

5. V inom hrnci varíme klobásu v osolenej vode do mäkka.

6. Keď sú zemiaky mäkké, rozmixujeme polievku tyčovým mixérom na hladkú konzistenciu a necháme zovrieť.

7. Na panvici opražíme nakrájanú cibuľku a cesnak. Pridáme klobásu, ktorú nakrájame na kolieska.

8. Polievku podávame s klobásou a ozdobíme kyslou smotanou.

Dobrú chuť!

Bravčové mäso na smotane s knedľou

Bravčové mäso na smotane s knedľou

Čítať viac »

 Sedliacka polievka s mrveničkou Sedliacka polievka s mrveničkou[/caption]

Sedliacka polievka s mrveničkou

Sedliacka polievka s mrveničkou patrí medzi najobľúbenejšie tradičné slovenské polievky. Tento pokrm je jednoduchý, no veľmi chutný, pripravovaný z bežne dostupných surovín z lokálnych farmárskych trhov. V nasledujúcom texte si podrobne opíšeme recept na sedliacku polievku s mrveničkou krok za krokom.

Na prípravu budeme potrebovať:

  • 200 g bravčového mäsa
  • 1 cibuľu
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlenovú koreň
  • 1 zelerovú koreň
  • 1 papriku
  • 2 zemiaky
  • soľ, čierne korenie, mletú papriku, vegetu
  • 1 hrnček mrveničiek
  • 1/2 – 1 šálku múky
  • olej
  • 1 vajce
  • 1 strúčik cesnaku
  • kôpor
  • chlieb

Postup:

1. Opláchneme mäso a nakrájame ho na menšie kusy. Cibuľu a zeleninu na polievku nakrájame na väčšie časti.

2. V hrnci rozohrejeme olej, pridáme mäso a opekáme ho z oboch strán. Následne k nemu pridáme nakrájanú zeleninu a pokračujeme v opekaní.

3. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na väčšie kocky a pridáme do hrnca. Polievku zalejeme vodou a ochutíme soľou, čiernym korením, mletou paprikou a vegetou.

4. Necháme polievku variť na miernom ohni asi 20-30 minút, dokým zelenina a zemiaky nezmäknú.

5. Medzitým si pripravíme mrveničky. V miske skombinujeme múku, vajce a trochu soli. Pridáme toľko vody, aby sme získali konzistenciu, ktorú môžeme formovať na malé guľôčky.

6. Na panvici rozohrejeme olej a vložíme mrveničky, ktoré opekáme do zlatista z každej strany.

7. Po opekaní pridáme mrveničky do polievky a necháme ich variť ďalších päť minút.

8. Nakoniec vmiešame na jemno nakrájaný cesnak, kôpor a necháme chvíľku zovrieť.

9. Polievku podávame s čerstvým chlebom.

Sedliacká polievka s mrveničkou je jednoduchý a cenovo dostupný pokrm, ktorý vás zahreje v chladnom zimnom období. Je plná chutí a aróm, ktoré potľapkajú vaše chuťové poháriky a stane sa obľúbenou položkou vo vašom rodinnom menu.

Táto polievka sa vyznačuje korenistou chuťou a aromatickou vôňou, ktoré sa vyvinú pri varení zeleniny vo slanej vode. Mrveničky dodajú do polievky príjemnú textúru, ktorá je lahodná a mäkká.

Ak máte chuť na jednoduchú a vyváženú dochutenú špecialitu, určite vyskúšajte sedliacku polievku s mrveničkou. Bude to vynikajúci domáci kulinársky zážitok aj pre celú rodinu.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Jeden komentár

  1. Tina píše:

    Sedliacka polievka je polievka ako niekedy varili naše staré mami.Je to veľmi jednoduchá polievka,a podľa tohto receptu mi veľmi chutila.