Sedliacka polievka je tradičná slovenská polievka. Receptov je niekoľko, no ponúkam jeden z nich.
Potrebujeme:
- 250 gramov bravčového mäsa
- 1 cibuľu
- 2 mrkvy
- 1 petržlenovú koreň
- 1 zelerovú koreň
- 1 ks paprike
- 3 zemiaky
- soľ, čierne korenie, mletá paprika, vegeta
- polovicu zelerovej kapusty
- 1 šalotku
- 1 klobásku
- 1 ks chleba
Postup:
1. Mäso opláchneme a dáme variť v osolenej vode, pridáme na kocky pokrájanú cibuľu, mrkvu, petržlen aj zelerovú koreň a papriku.
2. Zemiaky očistíme a nakrájame na väčšie kocky, tie pridáme do hrnca a necháme variť do mäkka.
3. Varíme 20-30 minút, rozmixujeme tyčovým mixérom na hladkú polievku a dochutíme solou, čiernym korením, mletou paprikou a vegetom.
4. Nasekáme na jemno zelerovú kapustu, šalotku a klobásku, ktoré pridáme do polievky a necháme varíť ešte ďalších 10 minút.
5. Chlieb nakrájame na menšie kocky a opiekame v rúre, kým nebudú zlatohnedé.
6. Podávame s voňavými kúskami chleba a môžeme poliať octom, pre tých, ktorí majú radi kyslú polievku.
Dobrú chuť!
Sedliacka polievka s krúpami
Sedliacka polievka s krúpami je ďalšia variácia tradičnej slovenskej polievky. Tu je recept:
Potrebujeme:
- 250 gramov bravčového mäsa
- 1 cibuľu
- 2 mrkvy
- 1 petržlenovú koreň
- 1 zelerovú koreň
- 1 ks paprike
- 3 zemiaky
- soľ, čierne korenie, mletá paprika, vegeta
- 1/2 šálky krupice
- polovicu zelerovej kapusty
- 1 šalotku
- 1 klobásku
- 1 ks chleba
Postup:
1. Mäso opláchneme a dáme variť v osolenej vode, pridáme na kocky pokrájanú cibuľu, mrkvu, petržlen aj zelerovú koreň a papriku.
2. Zemiaky očistíme a nakrájame na väčšie kocky, tie pridáme do hrnca a necháme variť do mäkka.
3. Pridáme krupicu, premiešame a necháme dovarovať asi 15 minút.
4. Varíme 20-30 minút, rozmixujeme tyčovým mixérom na hladkú polievku a dochutíme solou, čiernym korením, mletou paprikou a vegetom.
5. Nasekáme na jemno zelerovú kapustu, šalotku a klobásku, ktoré pridáme do polievky a necháme varíť ešte ďalších 10 minút.
6. Chlieb nakrájame na menšie kocky a opiekame v rúre, kým nebudú zlatohnedé.
7. Podávame s voňavými kúskami chleba a môžeme poliať octom, pre tých, ktorí majú radi kyslú polievku.
Dobrú chuť!
Sedliacka polievka s mliekom
Potrebujeme:
- 250 gramov bravčového mäsa
- 1 cibuľu
- 2 mrkvy
- 1 petržlenovú koreň
- 1 zelerovú koreň
- 1 ks paprike
- 3 zemiaky
- soľ, čierne korenie, mletá paprika, vegeta
- 2 šálky mlieka
- 2 lyžice hladkej múky
- polovicu zelerovej kapusty
- 1 šalotku
- 1 klobásku
- 1 ks chleba
- mlieko
Postup:
1. Mäso opláchneme a dáme variť v osolenej vode, pridáme na kocky pokrájanú cibuľu, mrkvu, petržlen aj zelerovú koreň a papriku.
2. Zemiaky očistíme a nakrájame na väčšie kocky, tie pridáme do hrnca a necháme variť do mäkka.
3. Varíme 20-30 minút, rozmixujeme tyčovým mixérom na hladkú polievku a dochutíme solou, čiernym korením, mletou paprikou a vegetom.
4. V miske zmiešame mlieko a múku, aby sme dostali hladkú zmes. Prilejeme ho do polievky a dobre premiešame.
5. Nasekáme na jemno zelerovú kapustu, šalotku a klobásku, ktoré pridáme do polievky a necháme varíť ešte ďalších 10 minút.
6. Chlieb nakrájame na menšie kocky a opiekame v rúre, kým nebudú zlatohnedé.
7. Podávame s voňavými kúskami chleba a môžeme poliať octom, pre tých, ktorí majú radi kyslú polievku.
Dobrú chuť!
Sedliacka polievka s rezancami
Sedliacka polievka s rezancami je ďalšia obľúbená variácia tradičnej slovenskej polievky. Tu je recept:
Potrebujeme:
- 250 gramov bravčového mäsa
- 1 cibuľu
- 2 mrkvy
- 1 petržlenovú koreň
- 1 zelerovú koreň
- 1 ks paprike
- 2 zemiaky
- soľ, čierne korenie, mletá paprika, vegeta
- 1 hrnček rezancov
- polovicu zelerovej kapusty
- 1 šalotku
- 1 klobásku
- 1 ks chleba
Postup:
1. Mäso opláchneme a dáme variť v osolenej vode, pridáme na kocky pokrájanú cibuľu, mrkvu, petržlen aj zelerovú koreň a papriku.
2. Zemiaky očistíme a nakrájame na väčšie kocky, tie pridáme do hrnca a necháme variť do mäkka.
3. Varíme 20-30 minút, rozmixujeme tyčovým mixérom na hladkú polievku a dochutíme solou, čiernym korením, mletou paprikou a vegetom.
4. Pridáme rezance do vriacej polievky a varíme ich podľa návodu na obale, zvyčajne okolo 10 minút.
5. Nasekáme na jemno zelerovú kapustu, šalotku a klobásku, ktoré pridáme do polievky a necháme varíť ďalších 10 minút.
6. Chlieb nakrájame na menšie kocky a opiekame v rúre, kým nebudú zlatohnedé.
7. Podávame s voňavými kúskami chleba a môžeme poliať octom, pre tých, ktorí majú radi kyslú polievku.
Dobrú chuť!
Sedliacka polievka s klobásou
Ide o tradičná a veľmi obľúbená polievka na slovenských vidieckych stoloch. Pripraviť ju je naozaj jednoduché, a tak ju môžu pripraviť aj menej pokročilí kuchári. Tu je originálny recept na sedliackú polievku s klobásou:
Potrebujeme:
- 250 gramov bravčového mäsa
- 1 veľkú cibuľu
- 2 mrkvy
- 1 petržlenovú koreň
- 1 zelerovú koreň
- 1 ks papriky
- 2 zemiaky
- soľ, čierne korenie, mletá paprika
- 1 klobásu
- 1-2 strúčiky cesnaku
- olej
- kyslá smotana na ozdobenie
Postup:
1. Mäso nakrájame na menšie kúsky. Na oleji opečieme dve polovice cibule, pridáme mäso a opekáme ho z každej strany.
2. Potom pridáme nakrájanú mrkvu, petržlen aj zelerovú koreň a papriku.
3. Zemiaky očistíme a nakrájame na menšie kocky, tie pridáme do hrnca s mäsom a zeleninou.
4. Zalejeme vodou a necháme variť, kým zemiaky nebudú mäkké. Potom dochutíme solou, čiernym korením a mletou paprikou.
5. V ďalšom hrnci varíme klobásu v osolenej vode do mäkka.
6. Keď sú zemiaky mäkké, rozmixujeme polievku tyčovým mixérom na hladkú konzistenciu a necháme ju zovrieť.
7. Na panvici opekáme nakrájanú cibuľku a cesnak. Pridáme klobásu, ktorú nakrájame na kolieska.
8. Polievku podávame s klobásou a ozdobíme ju kyslou smotanou.
Dobrú chuť!
Sedliacka polievka s mrveničkou
Sedliacka polievka s mrveničkou patrí medzi najobľúbenejšie tradičné slovenské polievky. Je to jednoduchá, ale veľmi chutná polievka varená z bežne dostupných ingrediencií z lokálnych farmárske trhov. V tomto článku si predstavíme recept na sedliackú polievku s mrveničkou krok za krokom.
Potrebujeme:
- 200 g bravčového mäsa
- 1 cibuľu
- 2 mrkvy
- 1 petržlenovú koreň
- 1 zelerovú koreň
- 1 papriku
- 2 zemiaky
- soľ, čierne korenie, mletá paprika, vegeta
- 1 hrnček mrveniček
- 1/2 – 1 šálka múky
- olej
- 1 vajce
- 1 strúčik cesnaku
- kôpor
- chlieb
Postup:
1. Mäso opláchneme a nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu a zeleninu na polievku nakrájame na väčšie kusy.
2. V hrnci rozohrejeme olej, pridáme mäso a opekáme ho z každej strany. Potom do hrnca pridáme nakrájanú zeleninu a opekáme ju.
3. Zemiaky olúpeme, nakrájame na väčšie kocky a pridáme do hrnca. Polievku zalejeme vodou a dochutíme solou, čiernym korením, mletou paprikou a vegetou.
4. Necháme polievku variť na miernom ohni asi 20-30 minút, kým zelenina a zemiaky nezmäknú.
5. Medzičasom si pripravíme mrveničky. V miske zmiešame múku, vajce a trochu soli. Pridáme toľko vody, aby sme získali kompaktnú zmes, ktorú vytvarujeme do malých guľôčok.
6. V pánvičke si rozohrejeme olej a vložíme mrveničky, ktoré opekáme na zlatisto z každej strany.
7. Po opekaní vložíme mrveničky do polievky a necháme ich variť päť minút.
8. Nakoniec pridáme na jemno nakrájaný cesnak, kôpor a necháme zovrieť.
9. Polievku podávame s kúskami chleba.
Sedliacká polievka s mrveničkou je jednoduchá a lacná polievka, ktorá vás zahreje v chladnom zimnom počasí. Je plná chuti a vôní, ktoré vás črevom pohladia a zároveň sa tak stane obľúbenou polievkou vo vašom domácom menu.
Je to polievka, ktorá má korenistú chuť a aromatickú arómu, ktoré vytvárajú varenie zeleniny v osolenej vode. Mrazeničky dodávajú do polievky príjemný druh kôry, ktorá je lahodná a mäkká.
Ak máte chuť na jednoduchú a bývať korenenú špecialitu, určite si pripravte sedliackú polievku s mrveničkou. Bude to skvelý domáci gastronomický zážitok aj pre celú rodinu.
Sedliacka polievka je polievka ako niekedy varili naše staré mami.Je to veľmi jednoduchá polievka,a podľa tohto receptu mi veľmi chutila.