Sedliacka polievka

Sedliacka polievka je tradičná slovenská polievka. Receptov je niekoľko, no ponúkam jeden z nich.

Potrebujeme:

  • 250 gramov bravčového mäsa
  • 1 cibuľu
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlenovú koreň
  • 1 zelerovú koreň
  • 1 ks paprike
  • 3 zemiaky
  • soľ, čierne korenie, mletá paprika, vegeta
  • polovicu zelerovej kapusty
  • 1 šalotku
  • 1 klobásku
  • 1 ks chleba

Postup:

1. Mäso opláchneme a dáme variť v osolenej vode, pridáme na kocky pokrájanú cibuľu, mrkvu, petržlen aj zelerovú koreň a papriku.

2. Zemiaky očistíme a nakrájame na väčšie kocky, tie pridáme do hrnca a necháme variť do mäkka.

3. Varíme 20-30 minút, rozmixujeme tyčovým mixérom na hladkú polievku a dochutíme solou, čiernym korením, mletou paprikou a vegetom.

4. Nasekáme na jemno zelerovú kapustu, šalotku a klobásku, ktoré pridáme do polievky a necháme varíť ešte ďalších 10 minút.

5. Chlieb nakrájame na menšie kocky a opiekame v rúre, kým nebudú zlatohnedé.

6. Podávame s voňavými kúskami chleba a môžeme poliať octom, pre tých, ktorí majú radi kyslú polievku.

Dobrú chuť!

 

 

Sedliacka polievka s krúpami
Sedliacka polievka s krúpami

Sedliacka polievka s krúpami

Sedliacka polievka s krúpami je ďalšia variácia tradičnej slovenskej polievky. Tu je recept:

Potrebujeme:

  • 250 gramov bravčového mäsa
  • 1 cibuľu
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlenovú koreň
  • 1 zelerovú koreň
  • 1 ks paprike
  • 3 zemiaky
  • soľ, čierne korenie, mletá paprika, vegeta
  • 1/2 šálky krupice
  • polovicu zelerovej kapusty
  • 1 šalotku
  • 1 klobásku
  • 1 ks chleba

Postup:

1. Mäso opláchneme a dáme variť v osolenej vode, pridáme na kocky pokrájanú cibuľu, mrkvu, petržlen aj zelerovú koreň a papriku.

2. Zemiaky očistíme a nakrájame na väčšie kocky, tie pridáme do hrnca a necháme variť do mäkka.

3. Pridáme krupicu, premiešame a necháme dovarovať asi 15 minút.

4. Varíme 20-30 minút, rozmixujeme tyčovým mixérom na hladkú polievku a dochutíme solou, čiernym korením, mletou paprikou a vegetom.

5. Nasekáme na jemno zelerovú kapustu, šalotku a klobásku, ktoré pridáme do polievky a necháme varíť ešte ďalších 10 minút.

6. Chlieb nakrájame na menšie kocky a opiekame v rúre, kým nebudú zlatohnedé.

7. Podávame s voňavými kúskami chleba a môžeme poliať octom, pre tých, ktorí majú radi kyslú polievku.

Dobrú chuť!

 

Sedliacka polievka s mliekom
Sedliacka polievka s mliekom

Sedliacka polievka s mliekom

Potrebujeme:

  • 250 gramov bravčového mäsa
  • 1 cibuľu
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlenovú koreň
  • 1 zelerovú koreň
  • 1 ks paprike
  • 3 zemiaky
  • soľ, čierne korenie, mletá paprika, vegeta
  • 2 šálky mlieka
  • 2 lyžice hladkej múky
  • polovicu zelerovej kapusty
  • 1 šalotku
  • 1 klobásku
  • 1 ks chleba
  • mlieko

Postup:

1. Mäso opláchneme a dáme variť v osolenej vode, pridáme na kocky pokrájanú cibuľu, mrkvu, petržlen aj zelerovú koreň a papriku.

2. Zemiaky očistíme a nakrájame na väčšie kocky, tie pridáme do hrnca a necháme variť do mäkka.

3. Varíme 20-30 minút, rozmixujeme tyčovým mixérom na hladkú polievku a dochutíme solou, čiernym korením, mletou paprikou a vegetom.

4. V miske zmiešame mlieko a múku, aby sme dostali hladkú zmes. Prilejeme ho do polievky a dobre premiešame.

5. Nasekáme na jemno zelerovú kapustu, šalotku a klobásku, ktoré pridáme do polievky a necháme varíť ešte ďalších 10 minút.

6. Chlieb nakrájame na menšie kocky a opiekame v rúre, kým nebudú zlatohnedé.

7. Podávame s voňavými kúskami chleba a môžeme poliať octom, pre tých, ktorí majú radi kyslú polievku.

Dobrú chuť!

 

Sedliacka polievka s rezancami
Sedliacka polievka s rezancami

Sedliacka polievka s rezancami

Sedliacka polievka s rezancami je ďalšia obľúbená variácia tradičnej slovenskej polievky. Tu je recept:

Potrebujeme:

  • 250 gramov bravčového mäsa
  • 1 cibuľu
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlenovú koreň
  • 1 zelerovú koreň
  • 1 ks paprike
  • 2 zemiaky
  • soľ, čierne korenie, mletá paprika, vegeta
  • 1 hrnček rezancov
  • polovicu zelerovej kapusty
  • 1 šalotku
  • 1 klobásku
  • 1 ks chleba

Postup:

1. Mäso opláchneme a dáme variť v osolenej vode, pridáme na kocky pokrájanú cibuľu, mrkvu, petržlen aj zelerovú koreň a papriku.

2. Zemiaky očistíme a nakrájame na väčšie kocky, tie pridáme do hrnca a necháme variť do mäkka.

3. Varíme 20-30 minút, rozmixujeme tyčovým mixérom na hladkú polievku a dochutíme solou, čiernym korením, mletou paprikou a vegetom.

4. Pridáme rezance do vriacej polievky a varíme ich podľa návodu na obale, zvyčajne okolo 10 minút.

5. Nasekáme na jemno zelerovú kapustu, šalotku a klobásku, ktoré pridáme do polievky a necháme varíť ďalších 10 minút.

6. Chlieb nakrájame na menšie kocky a opiekame v rúre, kým nebudú zlatohnedé.

7. Podávame s voňavými kúskami chleba a môžeme poliať octom, pre tých, ktorí majú radi kyslú polievku.

Dobrú chuť!

 

Sedliacka polievka s klobásou
Sedliacka polievka s klobásou

Sedliacka polievka s klobásou

Ide o tradičná a veľmi obľúbená polievka na slovenských vidieckych stoloch. Pripraviť ju je naozaj jednoduché, a tak ju môžu pripraviť aj menej pokročilí kuchári. Tu je originálny recept na sedliackú polievku s klobásou:

Potrebujeme:

  • 250 gramov bravčového mäsa
  • 1 veľkú cibuľu
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlenovú koreň
  • 1 zelerovú koreň
  • 1 ks papriky
  • 2 zemiaky
  • soľ, čierne korenie, mletá paprika
  • 1 klobásu
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • olej
  • kyslá smotana na ozdobenie

Postup:

1. Mäso nakrájame na menšie kúsky. Na oleji opečieme dve polovice cibule, pridáme mäso a opekáme ho z každej strany.

2. Potom pridáme nakrájanú mrkvu, petržlen aj zelerovú koreň a papriku.

3. Zemiaky očistíme a nakrájame na menšie kocky, tie pridáme do hrnca s mäsom a zeleninou.

4. Zalejeme vodou a necháme variť, kým zemiaky nebudú mäkké. Potom dochutíme solou, čiernym korením a mletou paprikou.

5. V ďalšom hrnci varíme klobásu v osolenej vode do mäkka.

6. Keď sú zemiaky mäkké, rozmixujeme polievku tyčovým mixérom na hladkú konzistenciu a necháme ju zovrieť.

7. Na panvici opekáme nakrájanú cibuľku a cesnak. Pridáme klobásu, ktorú nakrájame na kolieska.

8. Polievku podávame s klobásou a ozdobíme ju kyslou smotanou.

Dobrú chuť!

 

Sedliacka polievka s mrveničkou
Sedliacka polievka s mrveničkou

Sedliacka polievka s mrveničkou

Sedliacka polievka s mrveničkou patrí medzi najobľúbenejšie tradičné slovenské polievky. Je to jednoduchá, ale veľmi chutná polievka varená z bežne dostupných ingrediencií z lokálnych farmárske trhov. V tomto článku si predstavíme recept na sedliackú polievku s mrveničkou krok za krokom.

Potrebujeme:

  • 200 g bravčového mäsa
  • 1 cibuľu
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlenovú koreň
  • 1 zelerovú koreň
  • 1 papriku
  • 2 zemiaky
  • soľ, čierne korenie, mletá paprika, vegeta
  • 1 hrnček mrveniček
  • 1/2 – 1 šálka múky
  • olej
  • 1 vajce
  • 1 strúčik cesnaku
  • kôpor
  • chlieb

Postup:

1. Mäso opláchneme a nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu a zeleninu na polievku nakrájame na väčšie kusy.

2. V hrnci rozohrejeme olej, pridáme mäso a opekáme ho z každej strany. Potom do hrnca pridáme nakrájanú zeleninu a opekáme ju.

3. Zemiaky olúpeme, nakrájame na väčšie kocky a pridáme do hrnca. Polievku zalejeme vodou a dochutíme solou, čiernym korením, mletou paprikou a vegetou.

4. Necháme polievku variť na miernom ohni asi 20-30 minút, kým zelenina a zemiaky nezmäknú.

5. Medzičasom si pripravíme mrveničky. V miske zmiešame múku, vajce a trochu soli. Pridáme toľko vody, aby sme získali kompaktnú zmes, ktorú vytvarujeme do malých guľôčok.

6. V pánvičke si rozohrejeme olej a vložíme mrveničky, ktoré opekáme na zlatisto z každej strany.

7. Po opekaní vložíme mrveničky do polievky a necháme ich variť päť minút.

8. Nakoniec pridáme na jemno nakrájaný cesnak, kôpor a necháme zovrieť.

9. Polievku podávame s kúskami chleba.

Sedliacká polievka s mrveničkou je jednoduchá a lacná polievka, ktorá vás zahreje v chladnom zimnom počasí. Je plná chuti a vôní, ktoré vás črevom pohladia a zároveň sa tak stane obľúbenou polievkou vo vašom domácom menu.

Je to polievka, ktorá má korenistú chuť a aromatickú arómu, ktoré vytvárajú varenie zeleniny v osolenej vode. Mrazeničky dodávajú do polievky príjemný druh kôry, ktorá je lahodná a mäkká.

Ak máte chuť na jednoduchú a bývať korenenú špecialitu, určite si pripravte sedliackú polievku s mrveničkou. Bude to skvelý domáci gastronomický zážitok aj pre celú rodinu.

Podobné príspevky

Jeden komentár

  1. Tina píše:

    Sedliacka polievka je polievka ako niekedy varili naše staré mami.Je to veľmi jednoduchá polievka,a podľa tohto receptu mi veľmi chutila.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *