Sladko-kyslá tekvicová polievka

Recept na Sladko-kyslú tekvicovú polievku:

Ingrediencie:

  • 1 kg tekvice, očistenej a na kocky nakrájanej
  • 1 veľká cibuľa, jemne nasekaná
  • 3 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • 2 mrkvy, olúpané a nakrájané na kocky
  • 2 zemiaky, olúpané a nakrájané na kocky
  • 1 jablko, olúpané, vykostené a nakrájané na kocky
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 1/4 lyžičky mletej muškátového orieška
  • 1/4 lyžičky mletej papriky
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 200 ml smotany na varenie
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • olej na opraženie

 

Sladko-kyslá tekvicová polievka

Postup:

  1. Na panvici na stredne vysokom ohni zohrejte olej. Pridajte cibuľu a cesnak a opražte ich, kým nebudú mäkké a ľahko zlaté.
  2. Do hrnca s vývarom pridajte nakrájanú tekvicu, mrkvu, zemiaky a jablko. Pridajte opraženú cibuľu a cesnak.
  3. Pridajte mletú škoricu, muškátový oriešok a papriku. Ochutnajte soľou a čiernym korením.
  4. Varíme na miernom ohni, kým sa zelenina úplne neuvarte. To by malo trvať približne 20 – 30 minút.
  5. Použite mixér na vyšľahanie polievky do hladka.
  6. Nalejte späť do hrnca a pridajte smotanu na varenie. Ohrejte ju do teplej teploty, nevarte ju.
  7. Ochutnajte a pridajte podľa potreby soľ a korenie.
  8. Podávajte polievku teplú ako predjedlo alebo ako hlavný chod s podmáslím a kôprom.

Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 500 g čerstvej tekvice (napríklad Hokkaido alebo muškátová tekvica)
  • 1 stredná cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 1 zemiak
  • 1 litre zeleninového vývaru
  • 200 ml kokosového mlieka
  • 2 lyžice medu (alebo javorového sirupu)
  • 2 lyžice jablčného octu
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Čerstvá petržlenová vňať alebo koriander na ozdobenie (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava zeleniny: Tekvicu umyte, rozrežte na polovicu, odstráňte semienka a nakrájajte na kocky. Cibuľu, cesnak, mrkvu a zemiak olúpte a nakrájajte nadrobno.

  2. Smaženie: V hrnci na strednom ohni rozohrejte olivový olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a smažte, kým nezmäknú a nezískajú zlatistú farbu.

  3. Pridanie zeleniny: K zmesiam pridajte nakrájanú tekvicu, mrkvu a zemiak. Smažte asi 5 minút, kým zelenina nezačne zjemňovať.

  4. Varíme: Do hrnca nalejte zeleninový vývar a privarte do varu. Potom znižte teplotu a nechajte polievku variť asi 20-25 minút, kým všetka zelenina nebude úplne mäkká.

  5. Mixovanie: Po uvarení polievku zručne rozmixujte na hladkú konzistenciu pomocou ponorného mixéra alebo v kachle mixérove.

  6. Pridanie kokosového mlieka: Do rozmixovanej polievky pridajte kokosové mlieko, med (alebo javorový sirup) a jablčný ocot. Dobre premiešajte a nechajte na miernom ohni povariť ešte 5 minút.

  7. Dochutenie: Polievku ochuťte soľou a čiernym korením podľa vlastnej chuti. Podľa potreby môžete pridať viac medu alebo octu, aby ste dosiahli požadovanú sladkosť a kyslosť.

  8. Servírovanie: Polievku nalejte do mís a ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou alebo koriandrom.

  9. Podávanie: Podávajte teplé, ideálne s chlebom alebo krutónmi.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

5 Komentárov

  1. Kocúr123 píše:

    Tento recept na sladko-kyslú tekvicovú polievku je úžasný! Nikdy by ma nenapadlo pridať jablko, ale teraz to určite vyskúšam. Ďakujem za skvelý tip, určite bude chutiť celej rodine!

  2. ZlatkoM píše:

    Wow, táto polievka vyzerá fantasticky! Mám rád kombináciu tekvice a kokosového mlieka. Určite to vyskúšam cez víkend. Dúfam, že sa mi podarí urobiť ju tak chutnú ako na obrázku!

  3. PipiDlháPančucha píše:

    Jéj, sladko-kyslá tekvicová polievka? To znie skvele! Milujem polievky a táto sa mi páči aj svojou farebnosťou. Určite ju zaradím do svojho jedálnička. Ďakujem za super recept!

  4. JankoZelený píše:

    Tento recept je presne to, čo som hľadal! Rád experimentujem s novými príchuťami a kombinačnými ingredienciami. Tekvicu s kokosovým mliekom som ešte neskúsil, ale teraz už viem, čo urobím zajtra!

  5. Sovička90 píše:

    Skvelý recept! Sladko-kyslá polievka znie naozaj lákavo a jablká sú skvelý nápad na osvieženie chuti. Teším sa na prípravu tejto delikatesy doma. Určite si ju obľúbim!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *