Recept na Sladko-kyslú tekvicovú polievku:
Ingrediencie:
- 1 kg tekvice, očistenej a na kocky nakrájanej
- 1 veľká cibuľa, jemne nasekaná
- 3 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 2 mrkvy, olúpané a nakrájané na kocky
- 2 zemiaky, olúpané a nakrájané na kocky
- 1 jablko, olúpané, vykostené a nakrájané na kocky
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 1/4 lyžičky mletej muškátového orieška
- 1/4 lyžičky mletej papriky
- 1 liter zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- olej na opraženie
Sladko-kyslá tekvicová polievka
Postup:
- Na panvici na stredne vysokom ohni zohrejte olej. Pridajte cibuľu a cesnak a opražte ich, kým nebudú mäkké a ľahko zlaté.
- Do hrnca s vývarom pridajte nakrájanú tekvicu, mrkvu, zemiaky a jablko. Pridajte opraženú cibuľu a cesnak.
- Pridajte mletú škoricu, muškátový oriešok a papriku. Ochutnajte soľou a čiernym korením.
- Varíme na miernom ohni, kým sa zelenina úplne neuvarte. To by malo trvať približne 20 – 30 minút.
- Použite mixér na vyšľahanie polievky do hladka.
- Nalejte späť do hrnca a pridajte smotanu na varenie. Ohrejte ju do teplej teploty, nevarte ju.
- Ochutnajte a pridajte podľa potreby soľ a korenie.
- Podávajte polievku teplú ako predjedlo alebo ako hlavný chod s podmáslím a kôprom.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 500 g čerstvej tekvice (napríklad Hokkaido alebo muškátová tekvica)
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 1 zemiak
- 1 litre zeleninového vývaru
- 200 ml kokosového mlieka
- 2 lyžice medu (alebo javorového sirupu)
- 2 lyžice jablčného octu
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice olivového oleja
- Čerstvá petržlenová vňať alebo koriander na ozdobenie (voliteľné)
Postup:
-
Príprava zeleniny: Tekvicu umyte, rozrežte na polovicu, odstráňte semienka a nakrájajte na kocky. Cibuľu, cesnak, mrkvu a zemiak olúpte a nakrájajte nadrobno.
-
Smaženie: V hrnci na strednom ohni rozohrejte olivový olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a smažte, kým nezmäknú a nezískajú zlatistú farbu.
-
Pridanie zeleniny: K zmesiam pridajte nakrájanú tekvicu, mrkvu a zemiak. Smažte asi 5 minút, kým zelenina nezačne zjemňovať.
-
Varíme: Do hrnca nalejte zeleninový vývar a privarte do varu. Potom znižte teplotu a nechajte polievku variť asi 20-25 minút, kým všetka zelenina nebude úplne mäkká.
-
Mixovanie: Po uvarení polievku zručne rozmixujte na hladkú konzistenciu pomocou ponorného mixéra alebo v kachle mixérove.
-
Pridanie kokosového mlieka: Do rozmixovanej polievky pridajte kokosové mlieko, med (alebo javorový sirup) a jablčný ocot. Dobre premiešajte a nechajte na miernom ohni povariť ešte 5 minút.
-
Dochutenie: Polievku ochuťte soľou a čiernym korením podľa vlastnej chuti. Podľa potreby môžete pridať viac medu alebo octu, aby ste dosiahli požadovanú sladkosť a kyslosť.
-
Servírovanie: Polievku nalejte do mís a ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou alebo koriandrom.
-
Podávanie: Podávajte teplé, ideálne s chlebom alebo krutónmi.
Dobrú chuť!
Tento recept na sladko-kyslú tekvicovú polievku je úžasný! Nikdy by ma nenapadlo pridať jablko, ale teraz to určite vyskúšam. Ďakujem za skvelý tip, určite bude chutiť celej rodine!
Wow, táto polievka vyzerá fantasticky! Mám rád kombináciu tekvice a kokosového mlieka. Určite to vyskúšam cez víkend. Dúfam, že sa mi podarí urobiť ju tak chutnú ako na obrázku!
Jéj, sladko-kyslá tekvicová polievka? To znie skvele! Milujem polievky a táto sa mi páči aj svojou farebnosťou. Určite ju zaradím do svojho jedálnička. Ďakujem za super recept!
Tento recept je presne to, čo som hľadal! Rád experimentujem s novými príchuťami a kombinačnými ingredienciami. Tekvicu s kokosovým mliekom som ešte neskúsil, ale teraz už viem, čo urobím zajtra!
Skvelý recept! Sladko-kyslá polievka znie naozaj lákavo a jablká sú skvelý nápad na osvieženie chuti. Teším sa na prípravu tejto delikatesy doma. Určite si ju obľúbim!