Recept na Sladko-kyslú tekvicovú polievku:
Zloženie:
- 1 kg tekvice, očistenej a nakrájanej na kocky
- 1 veľká cibuľa, jemne nasekaná
- 3 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 2 mrkvy, olúpané a nakrájané na kocky
- 2 zemiaky, olúpané a nakrájané na kocky
- 1 jablko, olúpané, bez jadier a nakrájané na kocky
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
- 1/4 lyžičky mletej papriky
- 1 liter zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa vlastného uváženia
- olej na opraženie
Sladko-kyslá tekvicová polievka
Postup:
- Na panvici na stredne vysokom plameni zahrejte olej. Pridajte cibuľu a cesnak a opražte ich, kým nebudú mäkké a mierne zlaté.
- Do hrnca s vývarom vložte nakrájanú tekvicu, mrkvu, zemiaky a jablko. Pridajte opraženú cibuľu s cesnakom.
- Pridajte mletú škoricu, muškátový oriešok a papriku. Okoreníte soľou a čiernym korením podľa chuti.
- Varíme na miernom ohni, kým sa zelenina úplne neuvarí. Tento proces by mal trvať približne 20 – 30 minút.
- Pomocou mixéra rozmixujte polievku do hladkej konzistencie.
- Vráťte do hrnca a pridajte smotanu na varenie. Ohrejte ju na príjemnú teplotu, ale nevarte.
- Ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou a korením.
- Podávajte polievku teplú ako predjedlo alebo ako hlavný chod s podmaslím a kôprom.
Prajem dobrú chuť!
2) Sladko-kyslá tekvicová polievka
Zloženie:
- 500 g čerstvej tekvice (napríklad Hokkaido alebo muškátová)
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 1 zemiak
- 1 liter zeleninového vývaru
- 200 ml kokosového mlieka
- 2 lyžice medu (alebo javorového sirupu)
- 2 lyžice jablčného octu
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice olivového oleja
- Čerstvá petržlenová vňať alebo koriander na ozdobenie (voliteľné)
Postup:
-
Príprava zeleniny: Tekvicu umyte, rozdeľte na polovicu, odstráňte semienka a nakrájajte na kocky. Cibuľu, cesnak, mrkvu a zemiak olúpte a nakrájajte na drobno.
-
Opraženie: V hrnci na strednom plameni rozohrejte olivový olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a opražte, kým nezmäknú a nezískajú zlatistú farbu.
-
Pridávanie zeleniny: K zmesi pridajte nakrájanú tekvicu, mrkvu a zemiak.
Smažte približne 5 minút, kým zelenina nezačne zmäkčať.
-
Varíme: Do hrnca vlejte zeleninový vývar a priveďte do varu. Následne znížte teplotu a nechajte polievku variť okolo 20-25 minút, až kým všetka zelenina nebude dokonale mäkká.
-
Mixovanie: Po dovarení polievku efektívne rozmixujte na hladkú konzistenciu pomocou ponorného mixéra alebo v stolnom mixéri.
-
Pridanie kokosového mlieka: Do rozmixovanej polievky vmiešajte kokosové mlieko, med (alebo javorový sirup) a jablčný ocot. Dôkladne premiešajte a nechajte na slabom ohni povariť ešte 5 minút.
-
Dochutenie: Polievku ochuťte soľou a mletým čiernym korením podľa vlastného gusta. Podľa potreby môžete pridať viac medu alebo octu, aby ste dosiahli požadovanú sladkosť a kyslosť.
-
Servírovanie: Polievku nalejte do misiek a ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou alebo koriandrom.
-
Podávanie: Servírujte teplé, ideálne s chlebom alebo krutónmi.
Prajeme dobrú chuť!