Recept na Sladko-kyslú tekvicovú polievku:
Zloženie:
- 1 kg tekvice, očistenej a nakrájanej na kocky
- 1 veľká cibuľa, jemne nasekaná
- 3 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 2 mrkvy, olúpané a nakrájané na kocky
- 2 zemiaky, olúpané a nakrájané na kocky
- 1 jablko, olúpané, bez jadier a nakrájané na kocky
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
- 1/4 lyžičky mletej papriky
- 1 liter zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa vlastného uváženia
- olej na opraženie
Sladko-kyslá tekvicová polievka
Postup:
- Na panvici na stredne vysokom plameni zahrejte olej. Pridajte cibuľu a cesnak a opražte ich, kým nebudú mäkké a mierne zlaté.
- Do hrnca s vývarom vložte nakrájanú tekvicu, mrkvu, zemiaky a jablko. Pridajte opraženú cibuľu s cesnakom.
- Pridajte mletú škoricu, muškátový oriešok a papriku. Okoreníte soľou a čiernym korením podľa chuti.
- Varíme na miernom ohni, kým sa zelenina úplne neuvarí. Tento proces by mal trvať približne 20 – 30 minút.
- Zmixujte polievku do hladka.
- Vráťte do hrnca a pridajte smotanu na varenie. Ohrejte ju na príjemnú teplotu, ale nevarte.
- Vezmite si malý kúsok z finálneho jedla alebo zmesi, dôkladne ho ochutnajte a na základe svojich chuťových skúseností rozhodnite, či je potrebné pridať ešte trochu soli alebo korenia, aby ste dosiahli želaný výsledok.
- Podávajte polievku teplú ako predjedlo alebo ako hlavný chod s podmaslím a kôprom.
Prajem dobrú chuť!
2) Sladko-kyslá tekvicová polievka
Zloženie:
- 500 g čerstvej tekvice (napríklad Hokkaido alebo muškátová)
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 1 zemiak
- 1 liter zeleninového vývaru
- 200 ml kokosového mlieka
- 2 lyžice medu (alebo javorového sirupu)
- 2 lyžice jablčného octu
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice olivového oleja
- Čerstvá petržlenová vňať alebo koriander na ozdobenie (voliteľné)
Postup:
-
Príprava zeleniny: Tekvicu umyte, rozdeľte na polovicu, odstráňte semienka a nakrájajte na kocky. Cibuľu, cesnak, mrkvu a zemiak olúpte a nakrájajte na drobno.
-
Opraženie: V hrnci na strednom plameni rozohrejte olivový olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a opražte, kým nezmäknú a nezískajú zlatistú farbu.
-
Pridávanie zeleniny: K zmesi pridajte nakrájanú tekvicu, mrkvu a zemiak.
Smažte približne 5 minút, kým zelenina nezačne zmäkčať.
-
Varíme: Do hrnca vlejte zeleninový vývar a priveďte do varu. Následne znížte teplotu a nechajte polievku variť okolo 20-25 minút, až kým všetka zelenina nebude dokonale mäkká.
-
Mixovanie: Po dovarení polievku efektívne rozmixujte na hladkú konzistenciu pomocou ponorného mixéra alebo v stolnom mixéri.
-
Pridanie kokosového mlieka: Do rozmixovanej polievky vmiešajte kokosové mlieko, med (alebo javorový sirup) a jablčný ocot. Dôkladne premiešajte a nechajte na slabom ohni povariť ešte 5 minút.
-
Dochutenie: Polievku ochuťte soľou a mletým čiernym korením podľa vlastného gusta. Podľa potreby môžete pridať viac medu alebo octu, aby ste dosiahli požadovanú sladkosť a kyslosť.
-
Servírovanie: Polievku nalejte do misiek a ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou alebo koriandrom.
-
Podávanie: Servírujte teplé, ideálne s chlebom alebo krutónmi.
Prajeme dobrú chuť!
Tento recept na sladko-kyslú tekvicovú polievku je úžasný! Nikdy by ma nenapadlo pridať jablko, ale teraz to určite vyskúšam. Ďakujem za skvelý tip, určite bude chutiť celej rodine!
Wow, táto polievka vyzerá fantasticky! Mám rád kombináciu tekvice a kokosového mlieka. Určite to vyskúšam cez víkend. Dúfam, že sa mi podarí urobiť ju tak chutnú ako na obrázku!
Jéj, sladko-kyslá tekvicová polievka? To znie skvele! Milujem polievky a táto sa mi páči aj svojou farebnosťou. Určite ju zaradím do svojho jedálnička. Ďakujem za super recept!
Tento recept je presne to, čo som hľadal! Rád experimentujem s novými príchuťami a kombinačnými ingredienciami. Tekvicu s kokosovým mliekom som ešte neskúsil, ale teraz už viem, čo urobím zajtra!
Skvelý recept! Sladko-kyslá polievka znie naozaj lákavo a jablká sú skvelý nápad na osvieženie chuti. Teším sa na prípravu tejto delikatesy doma. Určite si ju obľúbim!