Ak máte túžbu na šošovicovú polievku s klobásou, tu je jednoduchý recept:
Ingrediencie:
- 1 cibuľa, nakrájaná na kusy
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 mrkvy, narezané na kolieska
- 2 stonky zeleru, narezané na kolieska
- 1 zemiak, narezaný na kocky
- 250 g šošovice (červená alebo zelená)
- 250 g klobásy, nakrájanej na plátky
- 1 liter zeleninového bujónu
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a korenie podľa vkusu
- Čerstvé bylinky na dekoráciu (napr. petržlen)
Šošovicová polievka s klobásou
Príprava:
- Na veľkej panvici zohrejte olivový olej a opražte cibuľu a cesnak, kým nezmäknú a nezískajú zlatú farbu.
- Pridajte mrkvu, zeler a zemiak a orestujte ich asi 5 minút, pokým sa nezjemnia.
- Pridajte šošovicu a klobásu a zamiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
- Zalejte zmes zeleninovým bujónom, priveďte do varu a potom znížte teplotu na stredne nízku. Varíme zakryté približne 30 minút, kým nie sú šošovice uvarené.
- Ak je to potrebné, pridajte soľ a korenie podľa vkusu.
- Podávajte horúcu polievku ozdobenú čerstvými bylinkami, ako je napríklad petržlen.
Dúfam, že vám tento recept pomôže pri príprave lahodnej šošovicovej polievky s klobásou! Prajem dobrú chuť!
2) Šošovicová polievka s klobásou
Ingrediencie:
- 250 g šošovice (červenej alebo zelenej)
- 150 g klobásy (napr. slovenská klobáska alebo francúzska)
- 1 veľká cibuľa
- 2 mrkvy
- 1 zemiak
- 2 strúčiky cesnaku
- 1,5 l zeleninového alebo kuracieho bujónu
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička sladkej papriky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 bobkový list
- Petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
-
Príprava šošovice: Pred varením prepláchnite šošovicu v studenej vode a nechajte ju odležať pár minút.
-
Orestovanie zeleniny: Na strednom ohni rozohrejte olivový olej vo veľkom hrnci. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujte ju do zlatista. Potom pridajte na kolieska nakrájanú mrkvu a tiež orestujte, kým nezmäkne.
-
Pridanie klobásy: Do hrnca pridajte na kolieska nakrájanú klobásu a krátko ju opečte, aby pustila svoje aróma.
-
Zelenina a bujón: Pridajte na kocky nakrájaný zemiak, prepláchnutú šošovicu a zalejte všetko bujónom. Pridajte bobkový list, mletú papriku, soľ a čierne korenie.
-
Varíme: Priveďte polievku do varu, potom znížte teplotu a nechajte ju variť na miernom ohni asi 30-40 minút, alebo kým šošovica a zemiaky nezmäknú.
-
Dokončenie: Pred podávaním ochutnajte a prípadne doladte so soľou a korením. Nakoniec pridajte rozpučený cesnak a krátko povarte ešte 5 minút.
-
Servírovanie: Polievku podávajte horúcu, ozdobenú nasekanou petržlenovou vňaťou. Môžete ju podávať s chlebom alebo pečivom.
Prajeme dobrú chuť!