Prívarok zo šošovice s pomaly pečeným bravčovým mäsom.
Tento jednoduchý recept spája intenzívne chute šošovice a pomaly pečeného bravčového. Tučné a ľahko stráviteľné bravčové mäso v kombinácii s vlákninou bohatšou šošovice vytvára výživný a zasýtiaci zážitok pri jedle.
Zloženie:
- 250 g šošovice (zelená alebo hnedá)
- 500 g bravčového mäsa (napríklad plece alebo hýbka)
- 1 veľká cibuľa (ideálne biela)
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 1 plechovka paradajok (400 g)
- 1 liter zeleninového vývaru
- 1 lyžica rastlinného oleja
- Soľ a korenie podľa vlastnej chuti
- Čerstvá petržlenová vňať (na ozdobenie)
Prívarok zo šošovice s pomaly pečeným bravčovým mäsom
Postupovanie:
- Bravčové mäso nakrájajte na približne 2-centimetrové kusy a ochuťte soľou a korením podľa vlastného uváženia.
- V hlbokom hrnci zohrejte rastlinný olej a opražte bravčové mäso, kým nezíska zlatistú farbu z každej strany.
- Po opražení vyberte mäso z hrnca a do podušenej cibule a cesnaku v miske vložte našu pochúťku. Pridajte na malé kocky nakrájané mrkvy a zemiaky a restujte ich asi 5 minút, až kým zelenina nezmäkne.
- Potom pridajte šošovicu a paradajky, do hrnca vráťte opečené bravčové mäso a nalejte zeleninový vývar. Ochuťte soľou a korením podľa potreby.
- Umiete panvicu s obsahom do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia a varte 1 až 1,5 hodiny, kým šošovica nie je mäkká a vývar nezíska príjemnú chuť.
- Podávajte teplé a ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!
2) Šošovicový prívarok s pomaly pečeným bravčovým
Ingrediencie:
Na pomaly pečené bravčové:
- 1 kg bravčového pleca
- 4 strúčiky cesnaku (prelisované)
- 1 cibuľa (nasekaná)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička papriky (sladkej)
- 1 lyžička tymiánu
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 300 ml vývaru (môže byť zeleninový alebo hospodársky)
- 2 lyžice sójovej omáčky
Na šošnicový prívarok:
- 300 g šošovice (voľte ideálne červenú alebo zelenú)
- 1 cibuľa (nasekaná)
- 2 strúčiky cesnaku (prelisované)
- 2 mrkvy (nasekané)
- 1 zemiak (nasekaný na kocky)
- 1 liter zeleninového vývaru
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 lyžička mletej rasce
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice olivového oleja
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
Príprava bravčového:
- Predohrejte rúru na 150 °C.
- Bravčové plece opatrne osolte a okoreňte čiernym korením.
- V panvici rozohrejte
- Na panvici rozohrejte olivový olej a osmahnite nakrájanú cibuľu do priesvitna. Pridajte prelisovaný cesnak a rýchlo osmažte.
- Nasypte mletú papriku a tymianné bylinky, dobre premiešajte.
- Túto zmes rovnomerne natrite na bravčové plece a položte do pekáča. Pridajte vývar a sójovú omáčku.
- Pekáč zakryte alobalom a pečte v predhriatej rúre asi 3 hodiny, kým nebude mäso jemné.
Príprava šošovicového gulášu:
- Na stredne veľkej panvici rozohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Opražte do zlato-hneda.
- Pridajte prelisovaný cesnak, nakrájanú mrkvu a zemiak. Smažte približne 5 minút.
- Vložte šošovicu, paradajkový pretlak, mletú rascu, soľ a korenie. Dobre premiešajte.
- Zalejte zeleninovým vývarom a priveďte do varu. Znížte teplo a varte na slabom ohni asi 20-25 minút, alebo kým šošovica nie je mäkká.
- Ak je to nutné, ochutnajte a prípadne dochuťte.
Servírovanie:
- Keď je bravčové mäso upečené, vyberte ho z rúry a nechajte chvíľu oddychovať.
- Na tanier podávajte šošovicový guláš a na vrch nakrájané pomaly pečené bravčové.
- Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.
Prajem dobrú chuť!