U nás doma šošovicový prívarok pripravujem takto. Nezabudnite vyskúšať aj kyslú šošovicovú polievku.
Nižšie nájdete recepty s potrebnými surovinami.
Na prípravu tohto šošovicového prívaroku budeme potrebovať šošovicu, zemiaky, cibuľu a cesnak.
Najskôr si očistíme a nakrájame zemiaky na menšie kúsky a cibuľu na drobné kocky. V hrnci rozpálime olej a orestujeme cibuľu spoločne s cesnakom, následne pridáme nakrájané zemiaky a dusíme krátko.
Potom pridáme šošovicu a zalejeme vodou, varíme, kým nie je mäkká.
Šošovicový prívarok so zemiakmi
Suroviny:
- 250 g žltej šošovice
- 2 stredne veľké zemiaky
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- 1 lyžička sušenej mletej majoránky
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 1 liter zeleninového vývaru
- 100 g smotany na varenie (voliteľné)
Príprava:
- Šošovicu pred varením umyte a nechajte aspoň na 30 minút namočiť v studenej vode.
- Zemiaky očistíme a nakrájame na menšie kúsky.
- Cibuľu a cesnak olúpeme a nadrobno nakrájame.
- V hrnci si rozohrejeme olivový olej a pridáme nakrájanú cibuľu. Smažíme ju dozlatista.
- Pridáme cesnak, mletú sladkú papriku a mletú majoránku. Pražíme ešte pár minút, kým sa všetko pekne prepojí.
- Zemiaky pridáme do hrnca a do zeleninového vývaru dáme šošovicu. Osolíme, okoreníme a varíme na miernom ohni približne 30-40 minút, kým šošovica a zemiaky nie sú mäkké.
- Po dovarení môžete pridať smotanu na varenie, ktorá prívarok jemne zahustí a obohatí o krémovú chuť. Podľa potreby ešte dochuťte soľou a korením.
- Podávame s čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou a chlebom.
Prajem dobrú chuť!
2) Šošovicový prívarok so zemiakmi
Na prípravu šošovicového prívaroku so zemiakmi budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
– 1 šálka šošovice
– 2 veľké zemiaky
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 mrkva
– 1 paprika
– 1 lyžica paradajkového pretlaku
– 1 lyžička mletého rasce
– soľ a korenie podľa chuti
– olej na smaženie
Postup:
1.Šošovicu prepláchneme čistou vodou a necháme ju nasiaknuť na niekoľko hodín.
2. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na malé kocky.
3. Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame na malé kúsky. Mrkvu a papriku opäť na tenké prúžky.
4. Na panvici zohrejeme trošku oleja a osmažíme cibuľu a cesnak.
5. Následne pridáme nastrúhanú mrkvu a papriku a restujeme ich do zmäknutia.
6. Pridáme nasekané zemiaky a šošovicu, zalejeme vodou a varíme približne 20-30 minút, alebo kým zemiaky nie sú úplne uvarené.
7. Nakoniec pridáme rajčinový pretlak, rascu, soľ a korenie a varíme ešte niekoľko minút.
Šošovicový prívarok so zemiakmi je pripravený a môžete ho servírovať. Prajem vám dobrú chuť!
3) Šošovicový prívarok so zemiakmi – Tradičný recept
Na prípravu šošovicového prívaroku so zemiakmi potrebujete nasledujúce suroviny:
– 1 šálka šošovice
– 2 veľké zemiaky
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 mrkva
– 1 paprika
– 1 lyžica rajčinového pretlaku
– 1 lyžička mletej rasy
– soľ a korenie podľa preferencie
– olej na fritovanie
Postup:
1. Šošovicu dôkladne prepláchneme vodou a necháme nasiaknuť, ideálne cez noc, v dostatočnom množstve vody.
2. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na menšie kocky.
3. Cibuľu a cesnak očistíme a nasekáme na drobno. Mrkvu a papriku nakrájame na tenké prúžky.
4. Na rozohriatom oleji osmažíme cibuľu a cesnak.
5. Potom pridáme nakrájanú mrkvu a papriku a restujeme ich do zmäknutia.
6. Pridáme nakrájané zemiaky a šošovicu, zalejeme vodou a varíme asi 20-30 minút, alebo kým sú zemiaky dobre uvarené.
7. Na záver pridáme rajčinový pretlak, rascu, soľ a korenie a ešte niekoľko minút varíme.
Šošovicový prívarok so zemiakmi je hotový a môže sa podávať. Prajem vám dobrú chuť!
4) Domáci šošovicový prívarok so zemiakmi
Na prípravu šošovicového prívaroku so zemiakmi budete potrebovať nasledovné suroviny:
– 250 g zelenej šošovice
– 2 veľké zemiaky
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 polievkové lyžice oleja
– 1 lyžička mletej rasy
– soľ, mleté čierne korenie a červená paprika podľa chuti
– 1 liter zeleninového vývaru
Postup:
1. Zelenú šošovicu dôkladne prepláchnite pod tečúcou vodou.
2. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na menšie kocky. Cibuľu a cesnak očistite a nasekajte.
3. Na rozpálenom oleji osmažte cibuľu a cesnak do zlatista.
4. Pridajte zemiaky a šošovicu a za stáleho miešania orestujte asi 5 minút.
5. Pridajte mletú rascu, soľ, korenie a červenú papriku. Dobre premiešajte.
6. Zalejte zeleninovým vývarom a varíme pod pokrievkou asi 30-40 minút, kým zemiaky a šošovica nezmäknú.
7. Podávajte s čerstvou bylinkou alebo pažítkou.
Tento šošovicový prívarok so zemiakmi je skvelý ako hlavné jedlo. Prajem vám dobrú chuť!
5) Šošovicový prívarok so zemiakmi a cesnakom
Pri príprave šošovicového prívaroku so zemiakmi budete potrebovať tieto suroviny:
– 1 šálka sušenej šošovice
– 2 zemiaky
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 lyžica oleja
– soľ, čierne korenie a mletú rascu podľa chuti
Postup:
1. Zelenú šošovicu dôkladne prepláchnite vo vode a nechajte nasiaknuť aspoň 30 minút.
2. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na menšie kocky. Cibuľu a cesnak nasekajte.
3. V hrnci zohrejte olej a na ňom osmažte cibuľu a cesnak, až kým nebudú zlatisté.
4. Pridajte zemiaky a zalejte vodou, aby boli zemiaky pokryté. Potom pridajte sušenú šošovicu a okorenite soľou, korením a rascou.
5. Varíme na nízkej teplote približne 20-30 minút, kým sú zemiaky a šošovica mäkké.
6. Prívarok dochutíme podľa chuti soľou a korením a servírujeme teplý.
Prajem vám dobrú chuť!
Verím, že sa vám recepty páčili a pripravíte s nimi chutný obed.
Ešte raz prajem dobrú chuť!
Pečený bôčik - 8x Dokonalý recept | Chutná Vareška

Pečený bôčik na osem spôsobov ktoré som pre vás pripravila. S kyslou kapustou, s ryžou, s jablkami, s karamelom, cesnakom, plnkou a ...
Recipe Ingredients:
5