Špargľová polievka na kyslo

 

Tu je návod na prípravu polievky so špargľou na kyslo:

Suroviny:

  • 500 g čerstvého špargľového porast
  • 1 l zeleninového štepu
  • 2 polievkové lyžice masla
  • 1 malá cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 2 čajové lyžičky hladkej múky
  • 100 ml smotany na varenie
  • 2 vajcia
  • šťava z 1 citróna
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu

Návod:

  1. Špargľu dôkladne umyte a nakrájajte na menšie kusy.
  2. V hrnci rozpustite maslo a pridajte nakrájanú cibuľu. Smažte, kým nezíska zlatistú farbu.
  3. Pridajte nasekanú špargľu a varte ich niekoľko minút, kým nezmäknú.
  4. Primiešajte múku a dôkladne zamiešajte, aby sa vytvoril základ pre polievku.
  5. Pomaly pridávajte zeleninový štep a stále miešajte, aby sa nevytvorili hrudky. Varíme približne 15 minút, kým je špargľa naspäť mäkká.
  6. Vajcia rozšľahajte a zmiešajte ich so smotanou na varenie. Primiešajte citrónovú šťavu do polievky a priveďte k varu.
  7. Pomaly vmiešajte vaječnú a smotanovú zmes do polievky, stále miešajte, aby ste zabránili usadzovaniu. Varíme ďalšie minúty, kým sa polievka zahustí.
  8. Ochutnajte a pridajte soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti.
  9. Podávajte horúcu špargľovú polievku ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou.

Prajem vám dobrú chuť!

Špargľová polievka na kyslo-2

2) Špargľová polievka na kyslo

Ingrediencie:

  • 500 g čerstvej špargle (zelená alebo biela)
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 stredný zemiak
  • 1 liter zeleninového alebo kuracieho štepu
  • 200 ml smotany na varenie (voliteľné)
  • 2-3 polievkové lyžice citrónovej šťavy (podľa chuti)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2-3 polievkové lyžice olivového oleja alebo masla
  • Čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu

Postup:

  1. Príprava špargle:

    • Špargľu umyjeme, odrezáme hrubé konce a nakrájame ju na menšie kúsky (približne 3-4 cm).
  2. Cibuľa a cesnak:

    Bezlepkové cestoviny s omáčkou pesto 

    Bezlepkové cestoviny s omáčkou pesto 

    Čítať viac »

    • Na strednom ohni v hrnci rozohrejeme olivový olej alebo maslo. Pridáme nakrájanú cibuľu a orestujeme ju do sklovita. Následne pridáme nasekaný cesnak a restujeme ešte asi 1 minútu, kým nezavonia.
  3. Pridanie zemiaka a špargle:

    • Do hrnca pridáme nakrájaný zemiak a kúsky špargle. Všetko spolu orestujeme asi 5-7 minút, kým sa špargľa nezačne zmäkčovať.
  4. Varíme:

    • Zalijeme štepu a privedieme do varu. Znížime teplotu a varíme približne 15-20 minút, kým nie je zemiak a špargľa mäkká.
  5. Mixovanie:

    • Po uvarení polievku stiahneme z ohňa a pomocou ponorného mixéra ju rozmixujeme dohladka. Ak nemáme ponorný mixér, môžeme polievku preliať do klasického mixéra (ale je dôležité nechať ju trochu vychladnúť, aby sa nepopálila).
  6. Dochutenie:

    • Rozmixovanú polievku vrátime späť na oheň, pridáme smotanu na varenie (ak používame) a citrónovú šťavu. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Necháme ešte krátko povariť.
  7. Servírovanie:

    • Polievku nalejeme do hlbokých tanierov alebo misiek a ozdobíme nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.

Tipy:

  • Ak preferujete sýtejšie polievky, môžete pridať aj malé kúsky uvarenej šunky alebo slaniny.
  • K polievke sa hodí aj kúsok čerstvého chleba alebo opečené krutóny.

Prajem vám dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

5 Komentárov

  1. Janka píše:

    Konečne som sa dala na zdravú stravu a musím uznať že toto je iná chuťovka.

  2. ŠpargľaFan123 píše:

    Super recept! Špargľová polievka na kyslo znie výborne. Určite vyskúšam, už sa neviem dočkať tej chuti. Dúfam, že bude taká lahodná, ako vyzerá na obrázku. Ďakujem za zdieľanie!

  3. ZelenýKuchár píše:

    Toto je presne to, čo som hľadal! Mám rád špargľu a tento recept vyzerá veľmi chutne. Teším sa, ako si ju pripravím s rodinou. Veľa šťastia pri varení všetkým!

  4. KuchynskýMaestro píše:

    Wow, to vyzerá skvele! Špargľová polievka je moje obľúbené jedlo a tento recept ma veľmi inšpiroval. Určite ho vyskúšam a potom dám vedieť, aké to bolo. Dobre sa varí!

  5. PolievkovýGuru píše:

    Skvelý recept! Milujem špargľu a už sa teším na túto polievku. Je fajn vidieť takéto jednoduché a chutné jedlá z čerstvých surovín. Dobrú chuť všetkým, ktorí to vyskúšajú!