Tu je návod na prípravu polievky so špargľou na kyslo:
Suroviny:
- 500 g čerstvého špargľového porast
- 1 l zeleninového štepu
- 2 polievkové lyžice masla
- 1 malá cibuľa, nakrájaná na kocky
- 2 čajové lyžičky hladkej múky
- 100 ml smotany na varenie
- 2 vajcia
- šťava z 1 citróna
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu
Návod:
- Špargľu dôkladne umyte a nakrájajte na menšie kusy.
- V hrnci rozpustite maslo a pridajte nakrájanú cibuľu. Smažte, kým nezíska zlatistú farbu.
- Pridajte nasekanú špargľu a varte ich niekoľko minút, kým nezmäknú.
- Primiešajte múku a dôkladne zamiešajte, aby sa vytvoril základ pre polievku.
- Pomaly pridávajte zeleninový štep a stále miešajte, aby sa nevytvorili hrudky. Varíme približne 15 minút, kým je špargľa naspäť mäkká.
- Vajcia rozšľahajte a zmiešajte ich so smotanou na varenie. Primiešajte citrónovú šťavu do polievky a priveďte k varu.
- Pomaly vmiešajte vaječnú a smotanovú zmes do polievky, stále miešajte, aby ste zabránili usadzovaniu. Varíme ďalšie minúty, kým sa polievka zahustí.
- Ochutnajte a pridajte soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti.
- Podávajte horúcu špargľovú polievku ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou.
Prajem vám dobrú chuť!
2) Špargľová polievka na kyslo
Ingrediencie:
- 500 g čerstvej špargle (zelená alebo biela)
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 stredný zemiak
- 1 liter zeleninového alebo kuracieho štepu
- 200 ml smotany na varenie (voliteľné)
- 2-3 polievkové lyžice citrónovej šťavy (podľa chuti)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2-3 polievkové lyžice olivového oleja alebo masla
- Čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu
Postup:
-
Príprava špargle:
- Špargľu umyjeme, odrezáme hrubé konce a nakrájame ju na menšie kúsky (približne 3-4 cm).
-
Cibuľa a cesnak:
- Na strednom ohni v hrnci rozohrejeme olivový olej alebo maslo. Pridáme nakrájanú cibuľu a orestujeme ju do sklovita. Následne pridáme nasekaný cesnak a restujeme ešte asi 1 minútu, kým nezavonia.
-
Pridanie zemiaka a špargle:
- Do hrnca pridáme nakrájaný zemiak a kúsky špargle. Všetko spolu orestujeme asi 5-7 minút, kým sa špargľa nezačne zmäkčovať.
-
Varíme:
- Zalijeme štepu a privedieme do varu. Znížime teplotu a varíme približne 15-20 minút, kým nie je zemiak a špargľa mäkká.
-
Mixovanie:
- Po uvarení polievku stiahneme z ohňa a pomocou ponorného mixéra ju rozmixujeme dohladka. Ak nemáme ponorný mixér, môžeme polievku preliať do klasického mixéra (ale je dôležité nechať ju trochu vychladnúť, aby sa nepopálila).
-
Dochutenie:
- Rozmixovanú polievku vrátime späť na oheň, pridáme smotanu na varenie (ak používame) a citrónovú šťavu. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Necháme ešte krátko povariť.
-
Servírovanie:
- Polievku nalejeme do hlbokých tanierov alebo misiek a ozdobíme nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
Tipy:
- Ak preferujete sýtejšie polievky, môžete pridať aj malé kúsky uvarenej šunky alebo slaniny.
- K polievke sa hodí aj kúsok čerstvého chleba alebo opečené krutóny.
Prajem vám dobrú chuť!