Tu máte recept na špargľovú polievku na kyslo:
Zložky:
- 500 g čerstvého špargľového špáru
- 1l zeleninového vývaru
- 2 lyžice masla
- 1 malá cibuľa, nakrájaná na kocky
- 2 lyžičky hladkej múky
- 100 ml smotany na varenie
- 2 vajcia
- šťava z 1 citróna
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
- Špargľové špáry dôkladne očistite a nakrájajte na menšie kúsky.
- V hrnci rozohrejte maslo a pridajte nakrájanú cibuľu. Znovu aj sú tym zlatisto prepečie.
- Pridajte nakrájaný špargľový špár a dusíme ich pár minút, kým nie sú mäkké.
- Pridajte múku a dobre premiešajte, aby sa vytvorila základňa pre polievku.
- Pomaly pridávajte zeleninový vývar a neustále miešajte, aby ste zabránili vytváraniu hrudiek. Varíme približne 15 minút, kým sa špargle úplne zmäknú.
- Vymiešajte vajcia a zmiešajte ich so smotanou na varenie. Primiešajte citrónovú šťavu do polievky a privedieme ju k varu.
- Pomaly pridávajte vaječnú a smotanovú zmes do polievky, stále miešajte, aby ste zabránili usadeniu. Varíme ešte pár minút, kým sa polievka naťahuje.
- Ochutnajte a pridajte soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti.
- Podávajte horúcu špargľovú polievku s čerstvou petržlenovou vňaťou ako ozdobu.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 500 g čerstvej špargle (zelená alebo biela)
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 stredná zemiak
- 1 liter zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 200 ml smotany na varenie (voliteľné)
- 2-3 polievkové lyžice citrónovej šťavy (podľa chuti)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2-3 polievkové lyžice olivového oleja alebo masla
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
-
Príprava špargle:
- Špargľu umyjeme, odrezáme hrubé konce a nakrájame ju na menšie kúsky (asi 3-4 cm).
-
Cibuľa a cesnak:
- Na strednom ohni v hrnci zohrejeme olivový olej alebo maslo. Pridáme nakrájanú cibuľu a orestujeme ju do sklovita. Následne pridáme nasekaný cesnak a restujeme ešte asi 1 minútu, kým nezavonia.
-
Pridanie zemiaka a špargle:
- Do hrnca pridáme nakrájaný zemiak a kúsky špargle. Všetko spolu orestujeme asi 5-7 minút, kým sa špargľa nezačne zmäkčovať.
-
Varíme:
- Zalijeme vývarom a privedieme do varu. Znížime teplotu a varíme asi 15-20 minút, kým nie je zemiak a špargľa mäkká.
-
Mixovanie:
- Po uvarení polievku stiahneme z ohňa a pomocou ponorného mixéra ju rozmixujeme dohladka. Ak nemáme ponorný mixér, môžeme polievku preliať do klasického mixéra (ale je potrebné nechať ju trochu vychladnúť, aby sa nepopálila).
-
Dochutenie:
- Rozmixovanú polievku vrátime späť na oheň, pridáme smotanu na varenie (ak používame) a citrónovú šťavu. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Necháme ešte krátko povariť.
-
Servírovanie:
- Polievku nalejeme do hlbokých tanierov alebo misiek a ozdobíme nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
Tipy:
- Ak máte radi sýtejšie polievky, môžete pridať aj malé kúsky uvarenej šunky alebo slaniny.
- K polievke sa hodí aj kúsok čerstvého chleba alebo opečené krutóny.
Dobrú chuť!
Konečne som sa dala na zdravú stravu a musím uznať že toto je iná chuťovka.
Super recept! Špargľová polievka na kyslo znie výborne. Určite vyskúšam, už sa neviem dočkať tej chuti. Dúfam, že bude taká lahodná, ako vyzerá na obrázku. Ďakujem za zdieľanie!
Toto je presne to, čo som hľadal! Mám rád špargľu a tento recept vyzerá veľmi chutne. Teším sa, ako si ju pripravím s rodinou. Veľa šťastia pri varení všetkým!
Wow, to vyzerá skvele! Špargľová polievka je moje obľúbené jedlo a tento recept ma veľmi inšpiroval. Určite ho vyskúšam a potom dám vedieť, aké to bolo. Dobre sa varí!
Skvelý recept! Milujem špargľu a už sa teším na túto polievku. Je fajn vidieť takéto jednoduché a chutné jedlá z čerstvých surovín. Dobrú chuť všetkým, ktorí to vyskúšajú!