Srbská polievka

 

Srbská polievka: 8 jedinečných receptov

Srbská gastronomia je známa svojou pestrosťou a bohatou škálou chutí. Medzi klasické pokrmy sa radí aj množstvo lahodných polievok, ktoré často tvoria základ srbských obedov. V tomto texte Vám ponúkneme 8 výnimočných receptov na srbské polievky, ktoré sú vhodné na všetky ročné obdobia, ako aj do rôznych spoločenských okolností. Nezabudnite si ich vyskúšať!

1. Čorba od povrća (Zeleninová polievka)

Suroviny:

  • 2 stredné zemiaky
  • 1 mrkva
  • 1 petržlen
  • 1 cibula
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 čajová lyžička sušenej majoránky
  • 1 liter zeleninového vývaru alebo vody
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Olivový olej

Postup:

  1. Očistite a nakrájajte cibuľu a cesnak na drobno. Zemiaky, mrkvu a petržlen nakrájajte na malé kúsky.
  2. Na olivovom oleji v hrnci osmažte cibuľu a cesnak do zlatista.
  3. Pridajte nakrájanú zeleninu a restujte asi 5 minút, kým nezmäkne.
  4. Do hrnca nalejte zeleninový vývar (alebo vodu) a pridajte majoránku, soľ a korenie.
  5. Varte na strednom ohni asi 20 minút. Na záver môžete polievku rozmixovať na hladkú konzistenciu.

2. Tešta (Kuracia polievka s rezancami)

Suroviny:

  • 1 kuracie stehno
  • 1 stredná cibula
  • 2 mrkvy
  • 1 zemiak
  • 2 liter vody
  • Soľ, čierne korenie
  • 200 g rezancov
  • Tzv. „zelená“ (petržlenová vňať) na ozdobu

Postup:

  1. Umyté kuracie stehno vložte do hrnca s vodou. Pridajte celú cibuľu, ako aj nakrájané mrkvy a zemiaky.
  2. Varíme na miernom plameni, až kým mäso nebude uvarené (približne 30-40 minút). Potom vyberte mäso a cibuľu.
  3. Do vývaru pridajte rezance a varte, až kým nie sú hotové.
  4. Na konci pridajte nakrájané mäso späť do polievky. Ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou.

3. Pasulj (Fazuľová polievka)

Suroviny:

  • 300 g bielej fazule
  • 1 údená klobása (280 g)
  • 2 stredné cibule
  • 2 mrkvy
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 čajová lyžička mletej papriky
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. Fazuľu namočte na noc do vody. Ráno ju uvarte do mäkka.
  2. Na panvici osmažte na drobno nakrájanú cibuľu a mrkvu.
  3. Pridajte údenú klobásu, cesnak a mletú papriku. Smažte na strednom ohni po dobu 5 minút.
  4. Pridajte fazuľu k vyprážanej zmesi a zalejte vodou. Varíme ďalších 20-30 minút.
  5. Dochutíme soľou a korením.

4. Riblja čorba (Rybia polievka)

Suroviny:

  • 500 g čerstvej ryby (najlepšie kapor)
  • 1 stredná cibula
  • 1 mrkva
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 čajová lyžička mletej papriky
  • 1 liter rybieho vývaru
  • Soľ a korenie

Postup:

  1. Rybu nakrájajte na kocky. Dobre ošúpanú a nasekanú cibuľu s cesnakom ešte raz prejdeme nožom.
  2. Na veľkom hrnci na oleji osmažte cibuľu a cesnak.
  3. Pridajte mrkvu a rybu. Krátko opražte.
  4. Pridajte rybí vývar a varte 15-20 minút. Dochutíme soľou, korením a mletou paprikou.

5. Kimpirna čorba (Kapustová polievka)

Suroviny:

  • 500 g kyslej kapusty
  • 2 stredné zemiaky
  • 1 mrkva
  • 1 cebula
  • 1 liter vody
  • 250 g údeného mäsa
  • Soľ a korenie

Postup:

  1. Kyslú kapustu prepláchnite a vložte do hrnca so zemiakmi a mrkvou nakrájanou na kocky.
  2. Na drobno nakrájanú cibuľu pridajte do hrnca. Nalejte vodu a varte asi 30 minút.
  3. Na konci pridajte na kocky nakrájané údené mäso, dochutíme soľou a korením, a varíme ďalších 10 minút.

6.

Gulašová polievka

Suroviny:

  • 500 g hovädziny
  • 1 stredná cibuľa
  • 1 čajová lyžička mletej papriky
  • 2 stredné zemiaky
  • 3 mrkvy
  • Soľ a čierne korenie

Postup:

Vláčny jablkový koláč s čoko polevou

Vláčny jablkový koláč s čoko polevou

Čítať viac »

  1. Hovädzie nakrájajte na menšie kocky a opečte na oleji.
  2. Pridajte nakrájanú cibuľu a smažte do zlatistej farby.
  3. Pridajte papriku a nakrájanú zeleninu (zemiaky a mrkvu).
  4. Nalejte vodu a varte, až kým mäso nezmäkne.

7. Zapečená polievka

Suroviny:

  • 200 g cestovín
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 100 g syra
  • 2 vajcia
  • Soľ a korenie

Postup:

  1. Uvarte cestoviny al dente a sceďte ich.
  2. Vo väčšej miske premiešajte uvarené cestoviny, vývar, vajcia a syr.
  3. Vložte do zapekacej misky a pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 20-30 minút, kým sa syr neroztopí.

8. Čorba z rajčin (Paradajková polievka)

Suroviny:

Bolónske špagety – Recept Varecha

Bolónske špagety – Recept Varecha

Čítať viac »

  • 500 g čerstvých rajčin (alebo konzervovaných)
  • 1 stredná cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 čajová lyžička bazalky
  • Soľ a čierne korenie
  • Olivový olej

Postup:

  1. Pri použití čerstvých rajčín ich ošúpte a nakrájajte.
  2. Na oleji osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak.
  3. Pridajte rajčiny a varte 10-15 minút, kým sa nezmäknú.
  4. Rozmixujte na krém a dochuťte soľou, korením a bazalkou.

Záver

Srbské polievky sa prezentujú nielen rozmanitosťou a lahodnosťou, ale ich príprava je tiež skvelým spôsobom, ako stráviť čas s rodinou a priateľmi. Tieto recepty vám umožnia objaviť bohatú kultúru Srbska priamo vo vašej kuchyni. Bez ohľadu na to, či sa rozhodnete pre fazuľovú, kapustovú, rybaciu alebo paradajkovú polievku, určite sa stanú obľúbenými položkami vo vašej strave. Nezabudnite zdieľať svoje kulinárske zážitky so svojimi blízkymi. Prajeme dobrú chuť!

 

 

Ingrediencie:
– 1 cibuľa
– 2 mrkvy
– 1 zeler
– 1 zemiak
– 1 červená paprika
– 2 paradajky
– 1 polievková lyžica oleja
– 1 lyžica mletej papriky
– soľ
– čierne korenie
– vegeta
– 1,5 litra vody
– 100 g cestovín

 

Srbská polievka

Príprava:
1. Na oleji orestujeme nasekanú cibuľu, mrkvu, zeler, zemiak a papriku.
2. Pridáme nasekané paradajky a opražíme aj tie.
3. Pridáme mletú papriku, soľ, čierne korenie a vegetu podľa chuti.
4. Zalejeme vodou po vrch a varíme, kým zelenina nezmäkne.
5. Primiešame cestoviny a varíme ešte pár minút, dokým nie sú uvarené.
6. Podávame teplé, môžeme posypať nasekanou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

5 Komentárov

  1. Avatar of ZeleninaFan123 ZeleninaFan123 píše:

    Toto vyzerá naozaj skvele! Milujem polievky a táto srbská polievka je perfektný recept na chladné dni. Určite vyskúšam pridať aj niečo extra, možno fazuľu. Ďakujem za zdieľanie!

  2. Avatar of MiriamKucharka MiriamKucharka píše:

    Srbská polievka znie úžasne! Mám rada, keď sú recepty jednoduché a chutné. Určite to pripravím pre svoju rodinu, budú nadšení. Veľká vďaka za inšpiráciu, teším sa na varenie!

  3. Avatar of JankoHrac JankoHrac píše:

    Wow, to vyzerá super! Polievka s toľkými farbami ma vždy nadchne. Myslím, že si to urobím aj ja tento víkend. Dobrú chuť prajem všetkým, čo si ju urobia! Je fajn skúšať nové jedlá.

  4. Avatar of SlovenskyCucoriedka SlovenskyCucoriedka píše:

    Toto je presne to, čo potrebujem! Polievka je skvelý spôsob, ako sa ohriať v zime. Zelenina vyzerá čerstvo a chutne. Určite sa pustím do varenia podľa vášho receptu. Ďakujem za tip!

  5. Avatar of SunnyDay98 SunnyDay98 píše:

    Úžasný recept na polievku! Kto by nemal rád farebnú zeleninu? Pridám aj trošku svojich obľúbených korenín a určite to bude ešte lepšie. Teším sa na výsledok a ďakujem za inšpiráciu!