Sterilizovaná zmes na špagety

Ak hľadáte sterilizovanú zmes na špagety v slovenskom jazyku, je možné, že ste mysleli na “pripravenú omáčku na špagety”.

Pripravená omáčka na špagety je v obchodoch dostupná pod rôznymi značkami a chutnými variantami. Stačí si vybrať jednu, ktorá vyhovuje vašim preferenciám. Omáčka sa zvyčajne skladá z paradajok, byliniek ako bazalka a oregano, cibule, cesnaku a iných korenín.

Pre jednoduchosť a pohodlie môžete zakúpiť pripravenú sterilizovanú omáčku na špagety a stačí ju len ohriať a pridať k uvareným špagetám.

 

Ak preferujete vytvoriť vlastnú omáčku na špagety doma, tu je jednoduchý recept:

Sterilizovaná zmes na špagety

Prísady:

  • 400 g konzervovaných paradajok (môžu byť celé, nasekané alebo zmiešané)
  • 1 cibuľa, jemne nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička cesnaku v prášku
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1 lyžička sušeného bazalku
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžička cukru (ak chcete znížiť kyslosť paradajok)

Pokyny:

  1. Na panvici si rozohrejte olivový olej a opražte cibuľu do mäkka.
  2. Pridajte pretlačené cesnak a opražte ich spolu asi 1 minútu.
  3. Pridajte paradajky, cesnak v prášku, sušený oregano, bazalku, soľ, korenie a cukor.
  4. Znížte teplo a nechajte omáčku vrieť na miernom ohni, občas premiešajte, a to asi 20-30 minút, kým sa omáčka zhustne a chute sa prepoja.
  5. Podávajte s uvarenými špagetami a podľa chuti môžete pridať syr alebo ďalšie ingrediencie.

Týmto jednoduchým receptom môžete vytvoriť vlastnú domácu omáčku na špagety s čerstvými chuťami a vôňou. Dobrú chuť!

 

2)

Tu je recept na sterilizovanú zmes na špagety, ktorú si môžete pripraviť a skladovať na neskôr. Táto zmes je skvelá na rýchle večere, pretože stačí pridať len cestoviny a trochou parmezánu získate lahodné jedlo.

Sterilizovaná zmes na špagety

Ingrediencie:

  • 2 veľké plechovky (cca 800 g) krájaných rajčín (môžete použiť aj čerstvé rajčiny)
  • 1 cibuľa, jemne nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1 čajová lyžička sušenej bazalky
  • 1 čajová lyžička sušeného oregána
  • 1/2 čajovej lyžičky červenej papriky (voliteľné, ak máte radi pikantné)
  • 1 čajová lyžička cukru (na vyváženie acidity rajčín)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1/4 šálky olivového oleja
  • 1 červená paprika, nakrájaná na kocky (voliteľné)
  • 1 cuketa, nakrájaná na kocky (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava zmesi:

    • Na panvici alebo v hrnci zahrejte olivový olej na strednom ohni.
    • Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a restujte, až kým cibuľa nezmäkne a nebude priesvitná (asi 5 minút).
    • Pridajte červenú papriku a cuketu (ak používate) a restujte ďalších 5 minút, kým nezačnú naberať farbu.
    • Teraz pridajte krájané rajčiny, bazalku, oregano, červenú papriku, cukor, soľ a čierne korenie. Dobre premiešajte.
    • Priveďte zmes k varu, potom znížte teplotu a varte na miernom ohni asi 20-30 minút, aby sa chute prepojili a zmes trochu zhustla.
  2. Sterilizácia:

    • Pri príprave zmesi si pripravte poháre na sterilizáciu. Poháre a viečka umyte teplou mydlovou vodou a vytvorte sterilizáciu (napr. vložte ich na 10 minút do vriacej vody, alebo sa to dá spraviť aj v rúre).
    • Keď je zmes hotová, naplňte sterilizované poháre zmesou, pričom nechajte asi 1-2 cm voľného priestoru na vrchu pohára. Dobre zatvorte viečka.
  3. Sterilizácia pohárov:

    • Položte naplnené poháre do hrnca s vodou, ktorý by mal zakrývať poháre asi do 2/3. Uistite sa, že voda je teplá (nie vriaca) pred otrhnutím pohárov.
    • Var teplom 15-20 minút (závisí od veľkosti pohárov), aby ste zabezpečili sterilizáciu. Potom ich opatrne vyberte a nechajte vychladnúť na utierke.
  4. Skladovanie:

    • Po vychladnutí skontrolujte, či sa viečka dobre prisajú. Ak sa stlačíte na stred viečka a nevráti sa, potom je pohár sterilizovaný. Uložte ich na chladnom, tmavom mieste.
  5. Použitie:

    • Keď budete chcieť zmes použiť, jednoducho obsah pohára premiešajte s uvarenými špagetami, môžete pridať aj parmezán, čerstvú bazalku alebo olivy na dochutenie. Dobrú chuť!

Tento základný recept je veľmi variabilný – môžete pridať iné druhy zeleniny alebo bylinky podľa vlastných preferencií.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *