Sterilizovaná zmes na špagety

 

Ak hľadáte sterilizovanú zmes na špagety v slovenčine, pravdepodobne ste mali na mysli „hotovú omáčku na špagety“.

Hovorená omáčka na špagety sa v obchodoch predáva pod rôznymi názvami a chutnými variantami. Stačí si zvoliť takú, ktorá sa vám páči. Zvyčajne sa skladá z paradajok, bylín ako sú bazalka a oregano, cibuľe, cesnaku a ďalších korenín.

Pre jednoduché a pohodlné varenie môžete zakúpiť hotovú sterilizovanú omáčku na špagety, ktorú stačí len ohriať a pridať k uvareným špagetám.

 

Ak sa rozhodnete vytvoriť vlastnú omáčku na špagety doma, tu je jednoduchý návod:

Sterilizovaná zmes na špagety

Suroviny:

  • 400 g konzervovaných paradajok (môžu to byť celé, nasekané alebo v pyré)
  • 1 cibuľa, drobne nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, rozpučené
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 čajová lyžička cesnaku v prášku
  • 1 čajová lyžička sušeného oregana
  • 1 čajová lyžička sušenej bazalky
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 čajová lyžička cukru (ak chcete znížiť kyslosť paradajok)

Postup:

  1. Na panvici rozohrejte olivový olej a cibuľu opražte do sklovita.
  2. Pridajte rozpučený cesnak a opražte ešte asi 1 minútu.
  3. Potom pridajte paradajky, cesnak v prášku, sušené oregano, bazalku, soľ, korenie a cukor.
  4. Znížte teplotu a nechajte omáčku pomaly variť, občas premiešajte, približne 20-30 minút, kým sa omáčka zahustí a chute sa prepoja.
  5. Podávajte s uvarenými špagetami a podľa chuti môžete pridať syr alebo ďalšie prísady.

Pomocou tohto jednoduchého postupu si môžete pripraviť vlastnú domácu omáčku na špagety s čerstvými chuťami a arómou. Prajeme dobrú chuť!

Sterilizovaná zmes na špagety-2

Morčacie mäso s brokolicou a arašidovým maslom

Morčacie mäso s brokolicou a arašidovým maslom

Čítať viac »

2) Sterilizovaná zmes na špagety

Tu je recept na sterilizovanú zmes na špagety, ktorú si môžete pripraviť a uschovať na neskôr. Tento recept je ideálny na rýchle večere, pretože stačí pridať iba cestoviny a pár kvapiek parmezánu, aby ste získali chutné jedlo.

Sterilizovaná zmes na špagety

Ingrediencie:

  • 2 veľké plechovky (približne 800 g) krájaných rajčín (môžete použiť aj čerstvé rajčiny)
  • 1 cibuľa, drobne nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1 čajová lyžička sušenej bazalky
  • 1 čajová lyžička sušeného oregána
  • 1/2 čajovej lyžičky červenej papriky (voliteľné, ak máte radi pikantné)
  • 1 čajová lyžička cukru (na vyváženie kyslosti rajčín)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1/4 šálky olivového oleja
  • 1 červená paprika, nakrájaná na kocky (voliteľné)
  • 1 cuketa, nakrájaná na kocky (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava zmesi:

    • Na panvici
    • alebo v hrnci rozohrejte olivový olej na strednom stupni.
    • Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a sauté, kým cibuľa nezmäkne a nestane sa priesvitnou (približne 5 minút).
    • Pridajte červenú papriku a cuketu (ak používate) a pokračujte v sauté ďalších 5 minút, kým nezačnú mať farbu.
    • Teraz zmiešajte krájané rajčiny, bazalku, oregano, červenú papriku, cukor, soľ a čierne korenie. Dobre premiešajte.
    • Priveďte zmes do varu, potom znížte teplotu a varte na nízkej teplote približne 20-30 minút, aby sa chute prepojili a zmes trošku zahustila.
  2. Sterilizácia:

    • Pri príprave zmesi si pripravte nádoby na sterilizáciu. Nádoby a viečka umyte teplou mydlovou vodou a vytvorte sterilizačný proces (napr. vložte ich na 10 minút do vriacej vody, alebo je možná aj sterilizácia v rúre).
    • Akonáhle je zmes hotová, naplňte sterilizované nádoby zmesou, pričom nechajte asi 1-2 cm voľného priestoru na vrchu nádoby. Dobre uzavrite viečka.
  3. Sterilizácia nádob:

    • Položte naplnené nádoby do hrnca s vodou, pričom by mala zakrývať nádoby zhruba do 2/3. Uistite sa, že voda je teplá (nie vriaca) pred umiestnením nádob.
    • Var teplom 15-20 minút (závisí od objemu nádob), aby ste zabezpečili sterilizáciu. Potom ich opatrne vyberte a nechajte vychladnúť na utierke.
  4. Skladovanie:

    • Po vychladnutí skontrolujte, či sa viečka dobre prisajú. Ak stlačíte na stred viečka a nevráti sa, potom je nádoba sterilizovaná. Uložte ich na chladnom a tmavom mieste.
  5. Použitie:

    • Keď budete chcieť zmes využiť, jednoducho premiešajte obsah nádoby s uvarenými špagetami. Môžete tiež pridať parmezán, čerstvú bazalku alebo olivy na dochutenie. Prajeme dobrú chuť!

Tento základný recept je veľmi prispôsobiteľný – môžete pridať iné druhy zeleniny alebo bylinky podľa vlastných preferencií.

 

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *