Tu je recept na tradicionálny gazpacho, chladnú polievku z čerstvých paradajok:
Suroviny:
- 1 kg zrelých paradajok
- 1 malá paprika (zelenej, červenej alebo žltej farby)
- 1 stredne veľká uhorka
- 1/2 cibule
- 1 strúčik cesnaku
- 3 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice octu
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Studená polievka – Gazpacho
Postup:
- Paradajky umyjeme, olúpeme ich a odstránime semená. Nakrájame na menšie kúsky.
- Papriku umyjeme, zbavíme semien a nakrájame na malé kocky.
- Uhorku ošúpeme a nakrájame na tenké plátky.
- Cibuľu a cesnak olúpeme a nakrájame.
- Do mixéra pridáme nakrájané paradajky, papriku, uhorku, cibuľu a cesnak. Mixujeme, kým nevznikne hladká hmota.
- Pridáme olivový olej a ocot. Dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti. Prelejeme do misiek a dáme do chladničky minimálne na 1 hodinu, aby sa polievka dobre vychladila.
- Podávame s kúskami chleba alebo krutónmi.
Dobrú chuť!
2)
Gazpacho je tradičná studená polievka z Andalúzie, ktorá je ideálna na horúce letné dni. Jej osviežujúca chuť a bohatá farebná paleta z dôvodu čerstvej zeleniny ju robí vhodným jedlom pre každého. Dnes si ukážeme jednoduchý recept na toto chutné jedlo, ktoré vás určite osvieži.
Ingrediencie na gazpacho
Na prípravu gazpacha budete potrebovať:
- 4 zrelé paradajky
- 1 uhorka
- 1 paprika (ideálne červená)
- 1 malú cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 šálky paradajkovej šťavy
- 1/4 šálky olivového oleja
- 1/4 šálky vínneho octu
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup na prípravu
Príprava gazpacha je rýchla a jednoduchá. Začnite tým, že všetku zeleninu umyjete a nakrájate na menšie kúsky. Do mixéra pridajte paradajky, uhorku, papriku, cibuľu a cesnak. Mixujte, kým nezískate hladkú zmes. Potom do mixéra pridajte paradajkovú šťavu, olivový olej a vínny ocot. Dobre premiešajte a dochuťte soľou a čiernym korením.
Polejte gazpacho do misiek a nechajte ho vychladiť v chladničke aspoň na 30 minút. Podávajte s čerstvými bylinkami alebo krutónmi pre extra chrumkavosť. Užite si toto skvelé letné jedlo, ktoré vám dodá energiu!