Tu je návod na tradičné gazpacho, osviežujúcu polievku z čerstvých rajčín:
Suroviny:
- 1 kg zrelých rajčín
- 1 malá paprika (zelená, červená alebo žltá)
- 1 stredne veľká uhorka
- 1/2 cibule
- 1 strúčik cesnaku
- 3 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice octu
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Osviežujúca polievka – Gazpacho
Príprava:
- Rajčiny umyjeme, olúpeme a vyberieme semená. Nakrájame ich na menšie kúsky.
- Papriku umyjeme, odstránime semená a nakrájame na malé kocky.
- Uhorku ošúpeme a nakrájame na tenké plátky.
- Cibuľu a cesnak olúpeme a nasekáme.
- Do mixéra vložíme nakrájané rajčiny, papriku, uhorku, cibuľu a cesnak. Mixujeme, kým nevznikne hladká hmota.
- Pridáme olivový olej a ocot. Podľa chuti dochutíme soľou a čiernym korením. Prelejeme do misiek a umiestnime do chladničky aspoň na 1 hodinu, aby sa polievka dobre vychladila.
- Podávame s kockami chleba alebo krutónmi.
Prajem dobrú chuť!
2) Studená polievka – Gazpacho
Gazpacho je tradičná studená polievka z Andalúzie, ideálna na leto. Jej osviežujúca chuť a pestrá farebná paleta z čerstvej zeleniny ju robí vynikajúcim jedlom pre každého. Dnes si ukážeme jednoduchý návod, ako pripraviť toto chutné jedlo, ktoré vás nepochybne osvieži.
Ingrediencie na gazpacho
Na prípravu gazpacha budete potrebovať:
- 4 zrelé rajčiny
- 1 uhorku
- 1 paprika (najlepšie červená)
- 1 malú cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 šálky paradajkovej šťavy
- 1/4 šálky olivového oleja
- 1/4 šálky vínneho octu
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Príprava
Príprava gazpacha je rýchla a jednoduchá. Začnite tým, že všetku zeleninu umyjete a nakrájate na menšie kúsky. Do mixéra dajte rajčiny, uhorku, papriku, cibuľu a cesnak. Mixujte, kým nezískate hladkú zmes. Potom pridajte paradajkovú šťavu, olivový olej a vínny ocot. Dobre premiešajte a dochuťte soľou a čiernym korením.
Prelejte gazpacho do misiek a nechajte ho vychladiť v chladničke aspoň na 30 minút. Podávajte s čerstvými bylinkami alebo krutónmi pre extra chrumkavosť. Užite si toto skvelé letné jedlo, ktoré vám dodá energiu!