Tu je recept na tradicionálny gazpacho, chladnú polievku z čerstvých paradajok:
Suroviny:
- 1 kg zrelých paradajok
- 1 malá paprika (zelenej, červenej alebo žltej farby)
- 1 stredne veľká uhorka
- 1/2 cibule
- 1 strúčik cesnaku
- 3 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice octu
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Studená polievka – Gazpacho
Postup:
- Paradajky umyjeme, olúpeme ich a odstránime semená. Nakrájame na menšie kúsky.
- Papriku umyjeme, zbavíme semien a nakrájame na malé kocky.
- Uhorku ošúpeme a nakrájame na tenké plátky.
- Cibuľu a cesnak olúpeme a nakrájame.
- Do mixéra pridáme nakrájané paradajky, papriku, uhorku, cibuľu a cesnak. Mixujeme, kým nevznikne hladká hmota.
- Pridáme olivový olej a ocot. Dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti. Prelejeme do misiek a dáme do chladničky minimálne na 1 hodinu, aby sa polievka dobre vychladila.
- Podávame s kúskami chleba alebo krutónmi.
Dobrú chuť!