Tu je celkom jednoduchý recept na šošovicovú polievku:
Prísady:
- 500 g šošovice
- 2 cibule, nasekané na kusy
- 3 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 mrkvy, nakrájané na plátky
- 2 zemiaky, nakrájané na kocky
- 1 pór, nakrájaný na kolieska
- 1 červená paprika, narezaná na kusy
- 1 lyžica olivového oleja
- 1/2 lyžičky mletej papriky
- 1/2 lyžičky rasce
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 liter zeleninového vývaru
- 2-3 lyžice paradajkového pretlaku
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Recept na šošovicovú polievku
Pracovný postup:
- Šošovicu dobre prepláchnite pod tečúcou vodou.
- Na panvici zohrejte olivový olej a pridajte cibuľu s cesnakom. Smažte do zlatista.
- Následne pridajte mrkvu, zemiaky, pór a papriku. Smažte približne 5 minút.
- Pridajte šošovicu, mletú papriku, rascu, soľ a korenie. Premiešajte a nechajte chvíľu dusiť.
- Zalejte zeleninovým vývarom a pridajte paradajkový pretlak. Nechajte variť asi 30-40 minút, kým nie je šošovica a zelenina mäkká.
- Polievku dochutíme soľou a korením podľa vlastnej chuti.
- Podávajte s čerstvou petržlenovou vňaťou na ozdobenie.
Dobrú chuť!
2) Šutolica polievka recept
Šošovicová polievka je vyhľadávané jedlo, ktoré si získava veľkú popularitu v domácnostiach na Slovensku. Táto vynikajúca polievka, bohatá na chute a výživné prísady, predstavuje ideálnu voľbu na chladné večery, keď sa túžite zahriať niečím teplým a povzbudzujúcim. V nasledujúcom texte nájdete recept, ktorý vám umožní pripraviť túto tradičnú polievku krok po kroku.
Prísady na Prípravu šošovicovej Polievky
Na prípravu šošovicovej polievky budete potrebovať nasledujúce prísady:
- 500 g zemiakov
- 200 g mrkvy
- 100 g celeru
- 1 veľká cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 l zeleninového vývaru
- soľ a korenie podľa preferencií
- 2 lyžice olivového oleja
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Kroky na Prípravu Polievky
Pripravovanie šošovicovej polievky je jednoduché:
- Najprv si očistite a nasekajte všetky zeleniny na malé kusy.
- Na panvici zahrievajte olivový olej a vložte nakrájanú cibuľu a cesnak, krátko opražte, kým nebude cibuľa priehľadná.
- Pridajte zemiaky, mrkvu a celer a nechajte ich niekoľko minút variť.
- Zeleninu zalejte zeleninovým vývarom a varte asi 20 minút, alebo kým nebude zelenina mäkká.
- Dochutíme soľou a korením podľa vlastnej chuti a na záver ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.
Šošovicová polievka je hotová! Podávajte ju teplú a užite si jedinečnú chuť tejto tradičnej slovenskej polievky so svojimi blízkymi.